2fast2die 9 Σεπτεμβρίου 2015 #1 Share 9 Σεπτεμβρίου 2015 καλησπερα προσφατα μου κανανε δωρο ενα ενυδριο στα 40λτ ηθελα εδω και πολυ καιρο να φτιαξω κατι δικο μου. εχω διαβασει αρκετα πραγματα σε σημειο να ποναει το κεφαλι μου απ την πολυ γνωση θελω ΠΟΛΥ να φτιαξω θαλασινο αλλα μου φαινετε πολυ δυσκολο και πολυ πιο ακριβο. οποτε λεω να ξεκινησω πρωτα με του γλυκου. επειδη εχω χαθει λιγο θα ηθελα μια μικρη βοηθεια. ξερω οτι θα χρειαστω : ΧΑΛΙΚΙ (εχω στο νου μου κατι σε λεπτο λευκο περιπου στο χρωμα τις θαλασσας) ΦΙΛΤΡΟ (απο το εχω δει πρεπει να μπορει να ανακυκλωνει 3 φορες τα λιτρα του ενυδειου) θερμοστατη 40W για 40λτ στο ενυδρειο σκεφτομαι να βαλω και φυτα οχι ομως να το γεμισω ολο. θα ηθελα μια βοηθεια για να μπω σε μια σειρα και να αρχισω να αγορασω πραγματα μια και εχω μονο το ενυδρειο. ευχαριστω! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Costantinos 9 Σεπτεμβρίου 2015 #2 Share 9 Σεπτεμβρίου 2015 καλωσ'ηρθες. χαλικάκι σου προτείνω ψιλό σε φυσικά χρώματα. θερμοστάτη σίγουρα πάνω από 40 βαττ και προσοχή στο ύψος του ενυδρείου και του θερμοστάτη για να μην αναγκαστείς να τον βάλεις πλάγια. για φωτισμό δεν διάβασα τίποτα...... για φίλτρο προτείνω κρεμαστό για να γλιτώσεις χώρο. σε κάθε περίπτωση κοιτάς να χωράει αρκετά υλικά. προσοχή το τελευταίο που κοιτάς να βάλεις μέσα είναι τα ψάρια. πρώτα λύνεις κάποια θέματα...... Link to comment Share on other sites More sharing options...
2fast2die 9 Σεπτεμβρίου 2015 Author #3 Share 9 Σεπτεμβρίου 2015 (edited) καλως σας βρηκα! και σ'ευχαριστω για την αμεση απαντηση χαλικι ποσα κιλα πρεπει να βαλω περιπου? για το υψος του θερμοστατη εννοεις να φανταστω να μην εχει μεγαλυτερο υψος απο το ενυδρειο. φιλτρο απο οτι διαβασα τα εξωτερικα ειναι και καλυτερα και εξυκονομουν χψρο αλλα δν θελω να φενονται πολλα πραγματα εξω απο την γυαλα. φως εχει μια λαμπα φθορισμου τ5/6W 6500k (αλλα δν μαρεσει ο φωτισμος θα ηθελα κατι σε λευκο προς γαλαζιο, ψαρακια θα μπουν πολυ αργοτερα εχω να κανω πολλα ακομα. ειχα δει σε ενα βιντεο που εβαζαν ενα πλαστικο πλεγμα στον πατω του ενυδριου επειτα το χαλικι και στις γωνιες αριστερα δεξια εμπαιναν καθετα δυο σωληνες. εγω θα χρειαστω κατι τετοιο? και κατι ακομα τα φυτα τα βαζουμε απλα κατω απο το χαλικι? Έγινε επεξεργασία 9 Σεπτεμβρίου 2015 - 2fast2die Link to comment Share on other sites More sharing options...
Costantinos 9 Σεπτεμβρίου 2015 #4 Share 9 Σεπτεμβρίου 2015 μετρά πάτο ενυδρείου και πολλαπλασιάζεις επί πέντε πόντους για να βγάλεις λίτρα. πχ αν είναι 40 επί 25 θές ένα λίτρο χαλίκι (1000) για κάθε πόντο ύψους. αν βάλεις δύσκολα φυτά θες υπόστρωμα. αλλά για δύσκολα φυτά θες και άλλο φωτιστικο και διοξείδιο... Link to comment Share on other sites More sharing options...
nicpapa 9 Σεπτεμβρίου 2015 #5 Share 9 Σεπτεμβρίου 2015 To θέμα μεταφέρθηκε στην κατηγορία Γενικά περι γλυκού νερού. http://www.aquazone.gr/forums/forum/13-%CE%B3%CE%B5%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%AF-%CE%B3%CE%BB%CF%85%CE%BA%CE%BF%CF%8D-%CE%BD%CE%B5%CF%81%CE%BF%CF%8D/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sturm 9 Σεπτεμβρίου 2015 #6 Share 9 Σεπτεμβρίου 2015 Αν εχει καπακι το ενυδρειο δεν μπορεις να βαλεις κρεμαστο φιλτρο. Αν θα βαλεις ψαρι μονομαχο, θα πρεπει να δεις να μην εχει πολυ δυνατη ροη το φιλτρο. 5 κιλακια αμμο η χαλικι και εισαι οκ. Για ευκολα φυτακια ο φωτισμος ειναι μια χαρα. Γαλαζιο δεν βαζεις γιατι θα γεμισεις αλγες αλλα και δεν θα βοηθαει τα φυτα σου. Απο ψαρια, η επιλογες σου ειναι περιορισμενες. Στάλθηκε από το LG-P710 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
garganik 10 Σεπτεμβρίου 2015 #7 Share 10 Σεπτεμβρίου 2015 Καλως ηρθες φιλε μου.... για εμενα και ευκολα φυτα να βαλεις πχ ανουμπιες η εχινοδωρες βαλε υποστρωμα το οποιο μπαινει κατω απο το χαλικι ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
2fast2die 10 Σεπτεμβρίου 2015 Author #8 Share 10 Σεπτεμβρίου 2015 ποση ειναι η ιδανικη ροη ενος φιλτρου, μπορω να την ρυθμισω? Αν για φωτισμο βαλω γαλαζια led? (γτ θελω πολυ να δημιουργισω την ψευδεσθηση του βυθου.) Αυτο που ρωτησα και πιο πανω για να πλαστικο υποστρομα μπαινει κατω απο την αμμο γνωριζει κανεις πως λεγεται και τι κανει ακριβος? (μηπως ειναι για τις ακαθαρσιες?) απο ψαρακια σκεφτομαι οταν το στησω και δουλευει σωστα να βαλω clownfish και μερικα πολυ μικρα ψαρακια για να κανουν μικρο κοπαδι. και κατι ακομα οταν λετε ευκολα φυτα τι ενοειται? ευχαριστω και παλι για την βοηθεια Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 10 Σεπτεμβρίου 2015 #9 Share 10 Σεπτεμβρίου 2015 (edited) Ο φωτισμος σου ειναι πολυ λιγος,6 βατ σε 40 λιτρα δεν ειναι τιποτα,μονο καμια ανουμπια μπορεις να βαλεις. Αν βαλεις χαλικι,βαλε ψιλοκκοκο με κοκκομετρια 1-2mm και να μην ειναι ασβεστολιθικο.Αν βαλεις αμμο μην ειναι πουδρα και ισχυει το ιδιο για το μη ασβεστολυθικη. Θερμοστατη θες 50 βατ,40 δεν υπαρχει. Κρεμαστο φιλτρο μονο αν δεν εχεις καπακι μπορεις να βαλεις,αλλιως θα πρεπει να κοψεις το καπακι για να μπει το κρεμαστο φιλτρο. Η σχαρα που λες,ειναι αρχαιο συστημα,δεν το χρησιμοποιουμε πλεον. Ψαρακια για 40 λιτρα υπαρχουν,αλλα για αν σου πουμε τι ψαρια μπορεις να βαλεις,θα πρεπει να μας πεις αν θα επεξεργαζεσαι το νερο της βρυσης για να το κανεις μαλακο η αν θα βαζεις απλα νερο απο την βρυση,δηλαδη σκληρο. Γαλαζιο φως δεν μπορεις να βαλεις,θα γεμισεις αλγες. Έγινε επεξεργασία 10 Σεπτεμβρίου 2015 - rastafarian Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sturm 10 Σεπτεμβρίου 2015 #10 Share 10 Σεπτεμβρίου 2015 Καλως ηρθες φιλε μου.... για εμενα και ευκολα φυτα να βαλεις πχ ανουμπιες η εχινοδωρες βαλε υποστρωμα το οποιο μπαινει κατω απο το χαλικι ... Eχινοδορος σε 40 λιτρα δυσκολο! Η ανουμπια δενεται οποτε δεν χρειαζεται υποστρωμα! Link to comment Share on other sites More sharing options...
2fast2die 10 Σεπτεμβρίου 2015 Author #11 Share 10 Σεπτεμβρίου 2015 το νερο θα το επεξεργαζομαι θα του ριχνω τα απαραιτητα υγρα. δλδ απο φυτα τοσο περιορισμενος ειμαι σε αυτα τα λιτρα? με τι αλλο μπορω να το στολισω για να του δωσω χρωμα? Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 10 Σεπτεμβρίου 2015 #12 Share 10 Σεπτεμβρίου 2015 το νερο θα το επεξεργαζομαι θα του ριχνω τα απαραιτητα υγρα. δλδ απο φυτα τοσο περιορισμενος ειμαι σε αυτα τα λιτρα? με τι αλλο μπορω να το στολισω για να του δωσω χρωμα? Δεν μιλαω για το αντιχλωριο. Μιλαω για το αν θα μαλακωνεις το νερο η οχι.Αλλο αυτο αλλο αυτο που λες εσυ. Για να μαλακωσεις το νερο θα πρεπει να το επεξεργαζεσαι με τυρφη η με αντιστρωφη οσμωση. Αλλιως βαζεις νερο απο τη βρυση μονο με αντιχλωριο. Αλλα ψαρια παιρνεις στην πρωτη περιπτωση και αλλα στη 2η. Εσυ τι σκοπο εχεις να κανεις? Με αυτο το φωτισμο,μονο καμια ανουμπια θα επιζησει. Μπορεις να βαλεις κανενα ενυδρειακο ξυλο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
2fast2die 10 Σεπτεμβρίου 2015 Author #13 Share 10 Σεπτεμβρίου 2015 η αντιστροφη οσμοση ειναι το μηχανιμα που μπανει στην βρισει και αφαιρει το χλωριο? αν μιλαμε για το ιδιο τοτε οχι δεν θα χρησιμοποιησω κατι τετοιο, ειναι και ενας λογος που δν πηγα σε αλμυρο μιας και η τιμη του ειναι απαγορευτικη η τυρφη τι ειναι ακριβος δν το εχω ξανακουσει. υπαρχει καπια λιστα που κατηγοριοποιει τα ψαρια για μαλακο και για σκληρο νερο? Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 10 Σεπτεμβρίου 2015 #14 Share 10 Σεπτεμβρίου 2015 η αντιστροφη οσμοση ειναι το μηχανιμα που μπανει στην βρισει και αφαιρει το χλωριο? αν μιλαμε για το ιδιο τοτε οχι δεν θα χρησιμοποιησω κατι τετοιο, ειναι και ενας λογος που δν πηγα σε αλμυρο μιας και η τιμη του ειναι απαγορευτικη η τυρφη τι ειναι ακριβος δν το εχω ξανακουσει. υπαρχει καπια λιστα που κατηγοριοποιει τα ψαρια για μαλακο και για σκληρο νερο? Η αντιστροφη οσμωση ειναι ενα μηχανημα που μπαινει στη βρυση και κανει το νερο της μαλακο και αφαιρει και το χλωριο. Η τιμη της δεν ειναι απαγορευτικη,με 60 ευρω παιρνεις μια. Διαβασε εδω για την τυρφη και εδω για την α/ο Λιστα με ψαρια για μαλακο και σκληρο νερο δεν υπαρχει,αλλα τα ψαρια εκτος απο αυτο κατηγοριοποιουνται και αναλογα με τα λιτρα του ενυδρειου,το τελικο τους μεγεθος,τη διακοσμηση,την διατροφη και πολλα αλλα. Αποφασισε εσυ με τι νερο θα ασχοληθεις και θα σου πουμε εμεις τι ψαρια μπορεις να βαλεις αναλογα με το νερο σου και τα λιτρα σου. Link to comment Share on other sites More sharing options...
2fast2die 11 Σεπτεμβρίου 2015 Author #15 Share 11 Σεπτεμβρίου 2015 πιστευεται πως αξιζει να κανω την διαδικασια με την τυρφη η να παω σε σκληρο νερο για τοσο μικρο ενυδειο? και η σκληροτητα εχει να κανει μονο με τα ψαρακια η και με αλλα? Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 11 Σεπτεμβρίου 2015 #16 Share 11 Σεπτεμβρίου 2015 πιστευεται πως αξιζει να κανω την διαδικασια με την τυρφη η να παω σε σκληρο νερο για τοσο μικρο ενυδειο? και η σκληροτητα εχει να κανει μονο με τα ψαρακια η και με αλλα? Η διαδικασια με την τυρφη εχει καποια πραγματα που πρεπει να γινουν,δηλαδη να παρεις βαρελι,αυτο ετσι και αλλιως το θες,φιλτρακι για το βαρελι και τυρφη. Μεχρι να βρεις ποση τυρφη πρεπει να βαζεις και ποσες μερες χρειαζεται για να μαλακωσει το νερο εκει που θες,θελει συνεχεια μετρησεις. Εχει μια διαδικασεα που χρειαζεται χρονο.Και αυτο πρεπει να γινεται καθε εβδομαδα.Αν δεν εχεις χρονο και ορεξη να το κανεις,τοτε απλα πας σε νερο βρυσης και τα καταλληλα ψαρια. Ναι μονο με τα ψαρια εχει να κανει η σκληροτητα. Βεβαια στα λιτρα σου δεν εχεις και τρελες επιλογες σε ψαρια και ειδικα μαλακου νερου. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chocolate_Puma 11 Σεπτεμβρίου 2015 #17 Share 11 Σεπτεμβρίου 2015 Καλημέρα Η ΑΟ είναι ένα εξάρτημα που θα σου μείνει. Ειδικά αν επιλέξεις κάποια σχετικά καλή, θα μπορείς να την χρησιμοποιείς ακόμη κι αν ανέβεις σε λίτρα Από την άλλη οι εποχές είναι δύσκολες για οποιαδήποτε αγορά, μικρή ή μεγάλη Προσωπικά θα σου έλεγα να επιλέξεις την αγορά μιας ΑΟ. Η λύση με την τύρφη όπως έγραψε πιο πάνω ο @rastafarian ναι μεν ειναι σχετικά φθηνή (πάλι όμως θα πρέπει να αγοράσεις μερικά πράγματα), από την άλλη όμως θέλει αρκετές δοκιμές κι αρκετές μετρήσεις, μέχρι να βρεις τις σωστές αναλογίες και τις σωστές ρουτίνες... Εναλλακτικά, μπορείς να ξεκινήσεις απευθείας με νερό βρύσης, όπου οι επιλογές σε είδη ειναι αρκετές και μελλοντικά το ξανασκέφτεσαι Link to comment Share on other sites More sharing options...
2fast2die 11 Σεπτεμβρίου 2015 Author #18 Share 11 Σεπτεμβρίου 2015 μαλλον με βλεπω για νερο βρυσης. και θα ψαξω μηπως και βρω καμια μεταχειρισμενη κατω απο 50Ε τι κανει μια AO καλη? και κατι ακομα το ψαρι clown θελει μαλακο νερο? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chocolate_Puma 11 Σεπτεμβρίου 2015 #19 Share 11 Σεπτεμβρίου 2015 (edited) μαλλον με βλεπω για νερο βρυσης. και θα ψαξω μηπως και βρω καμια μεταχειρισμενη κατω απο 50Ε τι κανει μια AO καλη? Τιμή, τι μέγεθος μεμβράνης έχει (όσο πιο μεγάλη, τόσο πιο μεγάλη καθαρού νερού βγάζει), πόσα πρόφιλτρα έχει, σε τι κατασταση ειναι φίλτρο (μεμβράνη) και τα πρόφιλτρα, αν υπάρχει κιτ συνδεσης με βρυση & βρυση μπαλκονιου, αν έχει flush kit (σύστημα καθαρισμού μεμβράνης), αν έχει μονάδα απιονισμού - Σου έγραψα ένα πλήρες σύστημα. Δεν σημαίνει πως τα χρειάζεσαι όλα αυτα και κατι ακομα το ψαρι clown θελει μαλακο νερο? Ναι Ξεκίνα με νερό βρύσης Στα λίτρα σου έχεις αρκετές επιλογές - Αν μελλοντικά σου κάτσει κάποια καλή προσφορά σε ΑΟ, τσιμπησε την Έγινε επεξεργασία 11 Σεπτεμβρίου 2015 - Chocolate_Puma Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 11 Σεπτεμβρίου 2015 #20 Share 11 Σεπτεμβρίου 2015 μαλλον με βλεπω για νερο βρυσης. και θα ψαξω μηπως και βρω καμια μεταχειρισμενη κατω απο 50Ε τι κανει μια AO καλη? και κατι ακομα το ψαρι clown θελει μαλακο νερο? Σου εβαλα πιο πανω να διαβασεις για την α/ο,τι ειναι και τι κανει... Ποιο ψαρι clown λες? Link to comment Share on other sites More sharing options...
2fast2die 11 Σεπτεμβρίου 2015 Author #21 Share 11 Σεπτεμβρίου 2015 (edited) ναι εχεις δικιο του αριξα μια μιατια. http://www.liveaquaria.com/product/prod_display.cfm?c=15+2971+755&pcatid=755 κατι τετοιο λεω http://www.liveaquaria.com/product/prod_display.cfm?c=15+2971+755&pcatid=755 μαζι με ενα παρομιο που να ειναι συμβατο με το γλυκο νερο http://life-sea.blogspot.gr/2011/11/life-of-blue-tang.html αυτα τα δυο ψαρακια θα ηθελα να βαλω πως θα ξερω αν ενα ψαρι ειναι ιδανικο για σκληρο νερο τι ειναι αυτο που πρεπει να κοιταω? Έγινε επεξεργασία 11 Σεπτεμβρίου 2015 - 2fast2die Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chocolate_Puma 11 Σεπτεμβρίου 2015 #22 Share 11 Σεπτεμβρίου 2015 Θέλεις να βάλεις ένα κλόουν του θαλασσινού νερού με έναν κλοουν του γλυκου???? Τοτελευταιο λινκ δεν μου ανοιγει Αλλά εγώ ως κλοουν γλυκου, εννοω αυτό το είδος: Clown loach Link to comment Share on other sites More sharing options...
2fast2die 11 Σεπτεμβρίου 2015 Author #23 Share 11 Σεπτεμβρίου 2015 (edited) δν ξερω τις ονομασιες για τα ψαρια νομιζα οτι ειναι για γλυκο νερο αυτο που εβαλα. θελω εναν κλοον του γλυκου μαζι με ενα παρομιο με blue tang που να ειναι του γλυκου εχω δει και τον clown loach αλλα δν... υπαρχει αλλο ειδος που να μοιαζει με το Ocellaris Clownfish αλλα για γλυκο νερο? Έγινε επεξεργασία 11 Σεπτεμβρίου 2015 - 2fast2die Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 11 Σεπτεμβρίου 2015 #24 Share 11 Σεπτεμβρίου 2015 Φιλε αυτα που κοιτας ειναι για θαλασσινο..οχι για γλυκο.. Αλλα και για το Clown loach του γλυκου να μιλουσες,δεν κανει για 40 λιτρα ενυδρειο,θελει πολυ περισσοτερα λιτρα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
2fast2die 13 Σεπτεμβρίου 2015 Author #25 Share 13 Σεπτεμβρίου 2015 οκ ευχαριστω για την βοηθεια θα ξεκινησω πρωτα με το στησιμο και οταν τελειωσω θα δω και τι ψαρια θα μπουν Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος