kixlidatos 25 Αυγούστου 2015 #1 Share 25 Αυγούστου 2015 Ανοιγω το θεμα,με αφορμή,καποιο άλλο θεμα,που διαφωνησε ενας φιλος μαζι μου,που προτεινα,για τις αυλονοκαρες ότι 1 μετρο μηκος,130 λιτρα να βαλει για ένα χρονο αυτά τα ψαρακια. Θα ηθελα να μαθω πως πραγματικα εμεις οι <<<<<<<εμπειροι>>>>>όταν προτείνουμε ένα νεοεισερχομενο φιλο στο χομπι(,λαμβανοντας τις σημερινες οκονομοκες δυσκολιες που εχει ολη η κοινωνια) ,να λεμε η το τελειο,η τιποτα. Δηλ εγω που ζω από κοντα τις φροντοζες,εδώ και 6 χρονια,αν ένα παιδι,εχει 240 λιτρα,1 με 1,20 μηκος,και ξεροντας πλεον,ότι αυτά τα ψαρια εχουν αργη αναπτυξη,και θελει να βαλει φροντοζες. Τι πρεπει να του προτείνω εγω ο <<<<<<<<<<<<εμπειρος>>>>>>>Όχι μην βαλεις,παρε πρωτα ένα ενυδρειο 2 μετρα ,παρε και δυο θηρια φιλτρα,γιατι,λερωνουν πολύ,δηλ σκασε ένα χοντρο πακετο χρηματων,αλλιως βαλε 8 χρυσοψαρακια(δεν τα υποτιμω καθολου)και ξεχνα τις φροντοζες. Η να του πω αυτό που εμαθα στα 6 χρονια μου από αυτά τα ψαρακια,βαλε 10 ατομα,που όταν τα αγοράζουμε στην αρχη με 20,30 ευρο,είναι στους 4,5 ποντους,κρατατα για 2,με 2,5 χρονια ανετα,μετα όμως,αν θελεις να συνεχισεις,πρεπει να παρεις ένα διμετρο,με δυοθηρια φιλτρα,και να σκασεις ένα καρο λεφτα. Και σας ρωτω,εσεις θα τον αποτρέπατε από να γευτεί αυτά ψαρακια,επειδή το προφιλ αυτων των ψαριων,και η βιβλιογραφια λεει ,ότι γιαυτα τα ψαρακια,μίνιμουμ ενυδρειο,θελεις 1.80 μηκος.Η να τον προτρέψω να ξεκινησει αυτην την ομορφη διαδρομή,και μετα βλέπουμε,γιατ από ότι μας λενε,το μνημονιο είναι για 3 χρονια,και μετα θα τρωμε με χρυσα κουταλια,χαχαχαχχ Παρακαλω να γινει μια κουβεντα,μπας και αλλαξουν καποια ταμπου η δεδομενα,για να βοηθήσουμε τους νεους,σε αυτές τις δυσκολες εποχές,και να μην ειμαστε δογματικοι,γιατι ετσι διαβασα,η μου το ειπαν, η το γραφει και το προφιλ των ψαριων. Καλη κουβεντουλα να εχουμε. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Costantinos 25 Αυγούστου 2015 #2 Share 25 Αυγούστου 2015 εγώ φίλε μου δεν διαφωνώ να πηγαίνουμε σύμφωνα με τα προφίλ και να τα αναλύουμε. αυτό που όμως δεν μου αρέσει είναι όταν διαβάζω ένα προφίλ ψαριού και λέει 100 λίτρα πχ και οι υπόλοιποι που τα έχουν λένε πως αυτά τα ψάρια τουλάχιστον 200 λίτρα.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
kixlidatos 25 Αυγούστου 2015 Author #3 Share 25 Αυγούστου 2015 εγώ φίλε μου δεν διαφωνώ να πηγαίνουμε σύμφωνα με τα προφίλ και να τα αναλύουμε. αυτό που όμως δεν μου αρέσει είναι όταν διαβάζω ένα προφίλ ψαριού και λέει 100 λίτρα πχ και οι υπόλοιποι που τα έχουν λένε πως αυτά τα ψάρια τουλάχιστον 200 λίτρα.... Και εγω δεν διαφωνω όλα να είναι στην τελειοτητα,αλλα ........... Ας ακουσω και άλλες αποψεις Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 25 Αυγούστου 2015 #4 Share 25 Αυγούστου 2015 Συμφωνω οτι καποια πραγματα δεν πρεπει να ειναι απολυτα,αλλα τα προφιλ και η βιβλιογραφια για καποιο λογο υπαρχει και εχει φτιαχτει και δεν θα πρεπει να μην την λαμβανουμε στα σοβαρα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Costantinos 25 Αυγούστου 2015 #5 Share 25 Αυγούστου 2015 οπώτε δεν διαφωνείται μαζί μου? αν όμως σας πω πως τα κοι μπαίνουν σε ενυδρείο πολλοί θα διαφωνήσουν. υπάρχει όμως αυτό στο fishchannel http://www.fishchannel.com/setups/ponds/koi-indoors.aspx εγώ πιστεύω πως η εμπειρία πρέπει να συμπληρώνει την βιβλιογραφία και όχι να την αντικαθιστά.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
kixlidatos 25 Αυγούστου 2015 Author #6 Share 25 Αυγούστου 2015 Και με εσενα συμφωνω Κωστη,αλλα............ Παιδες ,δεν προτείνω να φερω τα πανω κατω.Ολοι συμγωνουμε ότι η βιβλιογραφια(αν και καποια said,λενε ότι θελουν)και το ιδεατο,είναι ευπροσδεκτο Εγω μιλαω,για έναν νέοεισερχομενο,που εχει χρονο μπροστα του,να τον παροτρεινω,η να τον αποτρέψω?Και ας μεινω στο παράδειγμα με φροντοζες.εχει 2 με 2,5 χρονια μπροστα του,για να γινουν το πολυ 12 ποντους,γιατι στην αρχη ,και τα θηλυκα ,και τα αρσενικα,εχουν παροκοιο μεγεθος Link to comment Share on other sites More sharing options...
Costantinos 25 Αυγούστου 2015 #7 Share 25 Αυγούστου 2015 σε αυτό το σημείο νομίζω ότι να του πεις την αλήθεια του δίνεις τη δυνατότητα να επιλέξει οπώτε ή το κάνει σωστά για την ώρα και το μεγεθος που έχουν τώρα και μετά από ένα χρόνο που θα μεγαλώσουν τα δίνει σε χομπίστα ή δεν το κάνει καθόλου 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 25 Αυγούστου 2015 #8 Share 25 Αυγούστου 2015 οπώτε δεν διαφωνείται μαζί μου? αν όμως σας πω πως τα κοι μπαίνουν σε ενυδρείο πολλοί θα διαφωνήσουν. υπάρχει όμως αυτό στο fishchannel http://www.fishchannel.com/setups/ponds/koi-indoors.aspx εγώ πιστεύω πως η εμπειρία πρέπει να συμπληρώνει την βιβλιογραφία και όχι να την αντικαθιστά.... Τα κοι δεν μπαινουν σε ενυδρεια 1000%. Το site που βαζεις δεν μπορεις να ξερεις οτι ειναι αξιοπιστο,γενικα οτι βλεπουμε στο ιντερνετ δεν σημαινει οτι ειναι και σωστα.Πως γινεται ενα ψαρι που γινεται θηριο,λερωνει απιστευτα πολυ να μπει σε ενυδρειο?Και σε λιμνη να θες να το βαλεις,θελες παααρα πολλα λιτρα. Επισης οπως θα ειδες μιλαει για 1 κοι σε 125 γαλονια...κανε τον υπολογισμο και βγαλε ποσα λιτρα ειναι.Αν και αυτο λαθος ειναι βεβαια. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Safarpn 25 Αυγούστου 2015 #9 Share 25 Αυγούστου 2015 Βασίλη θα συμφωνήσω μαζι σου. Θεωρω (και πολλες φορες το έχω πει ευθέως και πλαγίως εδω μέσα) οτι πολλες φορες οι πιο έμπειροι ειναι λίγο απόλυτοι και λίγο υπερβολικοί στα πιστεύω τους και στα όσα θέλουν να περάσουν στους νέους χομπίστες. Καλώς ή κακώς δε μπορούμε να προσφέρουμε στα ψάρια μας εκείνα που τους προσφέρει το φυσικο τους περιβάλλον και αυτο απο μονο του λέει πολλα. Τα προφίλ των ψαριών φυσικα καλώς υπάρχουν και πρεπει να τα διαβάζουμε και να τα ακολουθούμε και αυτο να προτείνουμε και στα νέα μέλη. Σε αυτο που συμφωνω μαζί σου ειναι στο παράδειγμα που εφερες με τις φροντοζες που εχουν αργή ανάπτυξη και μπορει να τα χαρει και ενας χομπίστας με λίγο πιο μικρο ενυδρειο απο εκείνο που πρεπει, με την προϋπόθεση όπως λες, να τα δώσει οταν πια θα εχουν αναπτυχθεί τόσο ώστε να χρειάζονται περισσότερα λίτρα και μήκος. Δε ξέρω σε ποια αλλα ψάρια μπορει να γίνει αυτο και δε ξέρω αν μπορει να γίνει και στις φροντοζες αλλα εμπιστεύομαι ενα μέλος που ασχολείται χρόνια μαζί τους, δηλαδη εσένα και εγω θα το τολμούσα λοιπόν. Ειναι μεγάλη κουβέντα αυτη που πρεπει να γίνει στο θέμα σου και με ανυπομονησία περιμένω περισσότερες απαντήσεις και πιο πολυ των έμπειρων στο χόμπι. Ευχαριστω που άνοιξες αυτό το θέμα φίλε! 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chocolate_Puma 25 Αυγούστου 2015 #10 Share 25 Αυγούστου 2015 (edited) Συμφωνώ με το σκεπτικό του κιχλιδάτου, αλλά επειδή το νόμισμα έχει 2 όψεις, υπάρχει το ενδεχόμενο αυτό που θα πρέπει ο αρχάριος να το κάνει μετά από μερικά χρόνια (να πάει δλδ σε μεγαλύτερο ενυδρείο), τελικά να μην το κάνει ποτέ! Νομίζω πως η αλήθεια ειναι κάπου στη μέση Τα προφιλ των ψαριών καλά κάνουν και υπάρχουν. Περιγράφουν τις ιδανικές συνθήκες για το κάθε είδος. Και μην ξεχνάμε πως δεν μιλάμε μόνο για τα σωστά λίτρα, αλλά για σωστή θερμοκρασία, ph, συγκατοίκους, διακόσμηση, τροφές, κλπ Αν κάποιος θέλει να ξεκινήσει με πχ κάποιο ενυδρείο στα μίσα λίτρα από τα "ιδανικά", πρέπει εκ των προτέρων να γνωρίζει πως κάποια στιγμή θα πρέπει να πάει σε περισσότερα λίτρα Ξαναλέω όμως πως πρέπει να γραφτούν και οι ιδανικές συνθήκες, για να μην υπάρχουν αυταπάτες! Επομένως και για να το κλείσω, συμφωνώ με το να υπάρχουν τα "πρέπει" αλλά όχι απόλυτα και κυρίως όχι στο ξεκίνημα Έγινε επεξεργασία 25 Αυγούστου 2015 - Chocolate_Puma 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kixlidatos 25 Αυγούστου 2015 Author #11 Share 25 Αυγούστου 2015 Πανο εμενα με ξερεις,ποτε δεν μιλαω για ψαρια που δεν ξερω.ν και όπως εχεις δει,ολα σχεδόν περασαν από τα χερια μου.Αλλα στην αφρικη που καπως τα εμαθα τα πραγματα(δεν το λεω από ταπεινοτητα,αλλα ακομα εχω να μαθω πολλα) Υπαρχουν πολλοι μυθοι,υπερβολες,και παραμυθάκια. Στο άλλο θεμα με την αυλονοκαρα,τα εχω και αυτά 6 χρονια,Κοιτα σε όλα τα said,όλα λενε για 14,15,16 π0ντος ψαρι.εγω ειχα ωαρι που εφθασε κοντα στους 20 ποντους.Παρολα αυτά,ειπα στον φιλο,να βαλει στο 130 για ένα χρονο.Γιατι στηναρχη είναι σαμιαμίδια,και μετα από 1,1,5 χρονο,πραγματι αρχιζουν να πετανε μποι Το ιδιο ισχυει για τους καλβους.,γιατι δηλ να λεμε ,φιλε θελεις μίνιμουμ 180 λιτρα,γιατι το αρσενικο ξεπερνα τους 15 ποντους.Μουφα ρε Πανο,δεν ξεπερναν τους 10 ποντους,και χωρανε ανετα σε 80 μηκος ένα ενυδρειο Και προκαλω_παρακαλω,ας μου δειξει καποιος 15 ποντους καλβο αρσσενικο.. Δεν ξερω ,σαν να μην θελουν καπιοι βαζοντας καπως πιο ιδιετερα ψαρια,αλλα ολοι να είναι στα γκαπι,μολυ,χρυσόψαρα,για να ξεχωρίζουμε εμεις οι μαγκες,η παπαγαλίζουμε,ενα θεμα,και όταν λες στον αλλον,αναλυσετο αυτοπου λες,αλλα λογια να αγαπιομαστε. Να ανψωκαι άλλο την κουβεντα,χαχαχαχ Γιατι δηλ,να μην μπορω να βαλω πχ καλβους μαζι με αυλονοκαρες.Θα χαρω να εχω μη δογματικες αποψεις,και όχι του τυπου ,ΔΕΝ ΜΠΕΡΔΕΥΟΜΑΙ ΠΟΤΕ τις ΛΙΜΝΕΣ,γιατι,ας μου το εξηγησει καποιος.Και τα δυο είναι σαρκοφαγα,το ένα είναι πετροκοχυλοψαρο,το άλλο είναι πελαγους,ζουν σε υψηλα ΡΗ. ΥΓ μιλαω για αναπαραγωγες και όχι για F0 Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 25 Αυγούστου 2015 #12 Share 25 Αυγούστου 2015 Απ οτι βλεπω φιλε Βασιλη,το θεμα παει αποκλειστικα στην Αφρικη..αυτες τις ερωτησεις σου μπορουν να τις απαντησουν μονο οσοι ασχολουνται με την Αφρικη.Μηπως το θεμα ειναι σε λαθος κατηγορια? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Safarpn 25 Αυγούστου 2015 #13 Share 25 Αυγούστου 2015 Στο παλιό μου ενυδρειο στην ψαροσύνθεση είχα βάλει Ασίας με Αμερικής. Ενα μέλος κατα κάποιο τροπο μου την είχε πεί τότε. Μελετώντας τα προφίλ τους, ζούσαν όλα στις ίδιες συνθήκες θερμοκρασίας, ph, σκληρότητες κτλ. Ζήσαμε μια χαρά. Ούτε ήξεραν οι μεν οτι οι δε ηταν απο άλλη Ηπειρο, άλλωστε δε μιλούσαν διαφορετικές γλώσσες για να μη καταλαβαίνονται μεταξύ τους, ούτε ρατσιστικές επιθέσεις παρατήρησα. Εζησαν αρμονικά μέχρι να τα δώσω και να μπλέξω με την Αφρική. Απορώ ωστόσο, αν τα κρατούσα περισσότερο καιρό προσφέροντάς τους οτι χρειαζόταν αυτα τα ψάρια, ποιο θα ηταν το πρόβλημα. Θεώρησα λοιπόν την παρατήρηση (καλοπροαίρετη, καλοπροαίρετη δε ξέρω) απο εκείνο το μέλος υπερβολή. Αυτο θέλω να πω. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nicpapa 25 Αυγούστου 2015 #14 Share 25 Αυγούστου 2015 Τα προφιλ παιδία είναι αναγκαία , βαση αυτων στήνουμε και το ενυδρείο. Ναι σιγουρα θα μπορούσε καποιος να μεγαλωσει ¨μεγάλα¨ ψάρια οπως αυτα που αναφέρετε, αλλα πρεπει να γνωριζει οτι σε ενα χρόνο θα πρέπει να φτιαξει - αγοράσει μεγαλύτερο ενυδρείο. Εδω είναι και το πρόβλημα.... Νομιζω πως θα ξεφυγει η κατάσταση. Κixlidatos , εσυ μπορεί να γνωρίζεις και να εχεις μελετήσει τα ψαρια, εγω θα εμπιστευομουν αυτα που θα διαβαζα απο εσένα. Αλλα τα νεα μέλη, οταν δεν γνωριζει ποιος γραφει, ποιος προτεινει , εκει είναι ενα θέμα. Οποτε εγώ ειμαι της αποψης τουλάχιστον , σε αυτους που στηνουν ενυδρειο και τους προτείνονται ψάρια, να πηγαινουμε με βάση το τελικό μέγεθος. Τωρα τα παιδια που δεν ήξεραν και επραξαν λαθος στην αγορα των ψαριών απο συμβουλες των petshop, τοτε ενημερωνουμε αναλογα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kixlidatos 25 Αυγούστου 2015 Author #15 Share 25 Αυγούστου 2015 Όχι Κωστη μου,αφορα όλα τα ενυδρεια,απλα εγω ,τα παραδείγματα που μπορω να υποδείξω,ειναι από την αφρικη και μονο. Θα ηθελα να μαθω πχ,για τα σκαλαρια τι αναπτυξη εχουν,και εάν αντι από την αρχη που λεμε,θελουν 60,70 ποντους υψος,μπορω να τα βολεψω στη αρχη σε 40 με 50 υψος Παραδείγματα.....εκαντονταδες,πχ Oscar κτλ. Οποτε το θεμα δεν είναι για την αφρικη,αφορα όλα τα ενυδρει,εκτος τα θαλασσινα,αυτοι ξερουν Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος