Jump to content

τα πρωτα μου tetra

Recommended Posts

Μια μεγάλη κουβέντα, είναι το πόσα λίτρα θέλει κάθε ψαράκι. Για να πει κάποιος ότι κάποιο ψάρι ζει σε 40, 60, 100 ή 200 λίτρα θα πρέπει σε αυτά τα λίτρα τα ψάρια να βγάζουν φυσιολογικές συμπεριφορές. Και το δύσκολο είναι κάποιος να γνωρίζει ποια είναι η φυσιολογική συμπεριφορά κάθε ψαριού. Κάθε είδος έχει την δική του συμπεριφορά. Αλλά αφού έχεις τέτρα ας περιοριστούμε σε αυτά.

Πως λοιπόν μπορεί να καταλάβει κάποιος αν τα τετρα του συμπεριφέρονται φυσιολογικά; Κατά την γνώμη μου δύο είναι τα σημεία αυτά. Η συμπεριφορά και το χρώμα τους. Σε μέσες άκρες η συμπεριφορά είναι το πιο εύκολο σημείο που μπορούμε να ελέγξουμε. Γενικά τα τέτρα, είναι δραστήρια και κινητικά, κινούνται σε όλες τις ζώνες του ενυδρείου (βυθός, μέση, επιφάνεια), τα αρσενικά "καβγαδίζουν" εντελώς άκακα μεταξύ τους και επιδεικνύονται στα θηλυκά, δεν κρύβονται χωρίς λόγο. Το χρώμα τους είναι κατά τη γνώμη μου πάλι, το σημείο που μπορεί κάποιος να κάνει εύκολα λάθος. Οι ιδανικές συνθήκες είναι αυτές που δίνουν τα φυσιολογικά χρώματα του κάθε ψαριού, και δυστυχώς ελάχιστοι από εμάς έχουν δει τα ψάρια τους σε τέτοιες συνθήκες ώστε να έχουν μέτρο σύγκρισης.

Ποιοι παράγοντες συμβάλουν στην καλή ή κακή διαβίωση των ψαριών μας; Πολλοί δίνουν την πρώτη θέση στις τιμές του νερού. Εξίσου σημαντικοί παράγοντας είναι ή ποιότητα του νερού, η διακόσμηση του ενυδρείου, το μέγεθος του κοπαδιού, οι πιθανοί συγκάτοικοι.

Όλα αυτά επιγραμματικά και πάντα όπως τα βλέπω εγώ. Επίσης, προσωπικά μπορεί να μην έβαζα ποτέ τέτρα σε ενυδρείο μικρότερο των 100 λίτρων. Κάποιος άλλος (πιο large τύπος :D ) μπορεί να ανέβαζε ακόμα παραπάνω τον πήχη. Αλλά ίσως είναι και θέμα γούστου. Δε θα έλεγα ποτέ σε κάποιον να μη βάλει τα κατάλληλα τέτρα σε ένα ενυδρείο 60 λίτρων, ακόμα και αν εγώ δε θα έβαζα ποτέ.

Α! Και κάτι ακόμα. Ήσουν και άτυχος στην επιλογή των ψαριών. Είναι από τα μεγάλα τετρα που κυκλοφορούν στην αγορά και συνεπώς ανεβαίνουν οι απαιτήσεις σε λίτρα.

• Like 2

• Απαντήσεις 137
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

σε ευχαριστω πολύ για την βοηθεια πραγματικα μερα με την μερα  δημιουργω ολο και πιο σταθερη αποψη για την επιλογή ψαριων που θα βαλω στο ενυδρειο μου η επιλογες που μου εδωσες θελουν πολύ μελετη γιατι όπως ειδες το ενυδρειο είναι καινουριο και σχεδων αδειο από ψαρακια. το ph μου ηταν στα 7.5 και ηθελα να το παω 6.5 βεβαια με τα ζουμια που πειρα τελικα  όπως ειπαν και τα παιδια πεταμενα λεφτα. το ph επεσε στο 7 αλλα δεν είναι και ο καλυτερος τροπος. φιλτρο βρηκα και θα ακολουθησω τον δρομο της τυρφης μεσα στο βαρελι αλλαγης.τα ψαρακια τωρα που αγορασα εχεις απολυτο δικιο εγω σαν αρχαριος τα ειδα στο κατάστημα 1.5 εκατοστο το ένα αντε 2 το πολύ, λεω μικρα είναι μια χαρα για το ενυδρειο και τελικα μετα αφου διαβασαμε τι πηραμε μας βγηκαν μεγαλα :wacko:. παντως λογο το ότι είναι μικρα ακομα και μονα τους μεσα σε ένα ενυδρειο με ξυλο μοπανι πετρες και φυτα είναι αρκετα δραστηρια και ενώ μεχρι εχτες ο ενας εκανε βολτες και κυνηγουσε τα αλλα δυο σημερα με την πτωση του ph από 7,5 σε 7 βλεπω και τα αλλα πιο κινητικα. τωρα μπωρει να είναι και η ιδεα μου και απλα να τους εφυγε και το στρες της αλλαγης ενυδρείου γιατι την τεταρτη τα εβαλα στο ενυδρειο. δεν ξερω τι να πω θα δειξει... παντος λογο μεγέθους είναι να τα δινω και να βαλω καλες βασεις από τωρα που είναι αρχη. στις 28 ερχεται η καινουρια παραλαβη στο κατάστημα και θα ενημερωσω μετα τις αποφασεις μου. σε ευχαριστω και παλι theodor72 :bigemo_harabe_net-64:

Το ph 7,5 δεν είναι και δραματικό για τα ψάρια σου. Είσαι στα όρια και πιθανότατα να μην έχεις κάποιο πρόβλημα. Αν τελικά κατεβάσεις το ph θεωρώ πως θα έχεις ψάρια με πιο έντονα χρώματα και μάλλον και πιο ανθεκτικά σε ασθένειες.

Όλες οι αλλαγές ph, θερμοκρασία κλπ γίνονται σταδιακά και όχι απότομα και βιαστικά. Για να μη κινδυνέψουν και στρεσαριστούν τα ψάρια σου.

Οι πέτρες που έχεις ενδέχεται να είναι ασβεστολιθική, να "σκληραίνει" το νερό και να μην αφήνει το ph να πέσει. Ξέρεις πως να την ελέγξεις; Το έχεις κάνει;

Ανέβασε καμιά φώτο από το ενυδρείο αν θες. :)

καλημέρα δεν νομιζω ότι είναι αασβεστολιθηκες βεβαια θα κανω το τεστ και θα δω . ειπαμε σε ένα κατσαρολακι ριχνουμε ακουα φορτε και περιμενουμε να δουμε αν αφριζει. το ακουα φορτε πιο είναι γιατι θα παω για εξερευνηση στο μπανιο σε λιγο και μονο μην με παρει χαμπαρι η γυναικα. άλλος τροπος δηλαδή με άλλο υγρο δεν γινεται? μηπως και δεν βρω ακουα φορτε. παντως σημερα που εβαλα λιγο παραπανω ποσοτητα minus η πρωτη μετρηση εδειξε ph 6 θα ξανα μετρησω σε 2ωρες να δω τι γινεται.

και με ξύδι μπορείς να δοκιμάσεις αλλά δεν είναι 100% εγγυημένο το αποτέλεσμα. το ακουαφόρτε είναι σε ένα πορτοκαλί μπουκάλι με μαύρο πώμα αν δεν κάνω λάθος.

Το ξυδι δεν δειχνει σωστα αποτελεσματα.

Το πιο σωστο ειναι να σπασεις ενα κομματι πετρας και να ριξεις ακουαφορτε στο σπασμενο σημειο της πετρας,αν αφρισει...την πατησες.

Αλλιως,γεμιζεις ενα δοχειο με νερο,ριχνεις την πετρα μεσα και την αφηνεις μερικες μερες,μετρας πριν και μετα,αν μετα το νερο ειναι σκληροτερο τοτε...την πατησες..

Το ιδιο πρεπει να γινει και με το χαλικι σου.

πριν ριξω τα ζουμια το ph ηταν 7.5 στο ενυδρειο το ιδιο ακριβως και της βρησης αρα λογικα δεν πρεπει να είναι ασβεστόλιθος ετσι δεν είναι?

Αν το κατεβαζεις και αυτο ξανανεβαινει τοτε κατι ασβεστολυθικο εχεις μεσα.

Τσεκαρε τα ολα,γιατι αν οντως εχεις,τοτε τζαμπα κοπο κανεις.

εβγαλα από μεσα ολες τις πετρες εριξα minus μετρησα κατευθείαν μου εβγαλε 5.5 μετρησα τωρα μετα από 2ωρες μου εβγαλε 6.5 θα μετρησω και στις 11 αν βγαλει 7 τοτε είναι και τα χαλικια. τα ιδια μου εβγαζε και με τις πετρες τις οποιες από φωτο στο ιντερνετ πρεπει να είναι και αυτές ασβεστολιθηκες. είναι κατι γκρι με νερα λευκα αγριες στην υφη.

Εγω θα σου προτεινα πριν τα πεταξεις ολα απο το ενυδρειο σου να παρεις ενα μπουκαλι ακουαφορτε απο το σουπερ μαρκετ κ να κανεις τεστ ακομα κ στο χαλικι σου οπως σου προτειναν ηδη δηλαδη.

Δεν νομιζω σε τοσο νεο ενυδρειο ασβεστολιθικα πετρωματα να μεταβαλουν μεσα σε 1-2 ωρες τοσο πολυ το ph.

τωρα μετρησα 6.5 αλλα αυριο το πρωι βρισκω ακουα φορτε γιατι σπιτι δεν εχω και ξεμπερδευουμαι και με αυτό τα ζουμια είναι jbl ξερουμαι τιποτα γι αυτά γιατι θα μας τρελανουν μου φαινεται.

Όταν προσπάθησα να το χρησιμοποιήσω (πάνε 2,5 χρόνια) έβαζα καθημερινά μικρή ποσότητα για να κατέβει λίγο - λίγο αλλά απ' ότι θυμάμαι και εγώ δεν μπορούσα να το διατηρήσω σταθερό.

Πάντων αν κάνεις τις μετρήσεις με το που ρίχνεις το ph minus και το δείγμα του νερού που παίρνεις είναι από την περιοχή που το έχεις ρίξει λογικό είναι να δείχνει 5,5 τη μία και 6,5 την άλλη. Πρέπει να περιμένεις τουλάχιστον για μισή ώρα ώστε να πάει σε όλο το ενυδρείο και να διαλυθεί καλά σε όλο τον όγκο του νερού για να πάρεις μια ασφαλής μέτρηση. Ακόμα καλό θα ήταν τις δοκιμές να τις κάνεις στο νερό της αλλαγής έτσι ώστε αν κάτι πάει στραβά να μπορείς να το διορθώσεις χωρίς απώλειες και στεναχώριες.... (απλά πετάς το νερό) .....  B)

Για να δοκιμάσεις το τεστ με το ακουαφορτε ότι υλικά βγάλεις από το ενυδρείο τα αφήνεις να στεγνώσουν πρώτα. Από τις πέτρες σπάσε ένα μικρό κομμάτι για να κάνεις τη δοκιμή. Ότι βραχεί με ακουαφόρτε το πετάς και δεν το ξαναβάζεις μέσα. Καλύτερα χρησιμοποίησε μία λεκάνη που χρησιμοποιείτε για δουλειές του σπιτιού και όχι το κατσαρολάκι που χρησιμοποιείτε για το μαγείρεμα των φαγητών...

Έγινε επεξεργασία - mary74

οκ σε ευχαριστω. παντος διαβασα τις αναλογιες που γραφει το κουτι απο πισω και λεει για ph 8 και πανω ταδε αναλογια. για ph απο 7 μεχρι 8 ταδε αναλογια και αν εχετε 7 και κατω καθολου δοσολογια. τωρα μπορει να ειναι και χαζο αυτο που σκεφτομαι αλλα εμενα οντος μου επεσε απο την πρωτη μερα στο 7. ενω της βρυσης ειναι ειναι 7.5 μηπως παει μεχρι εκει και δεν κατεβαινει αλλο?

Προφανώς και κατεβαίνει αφού ήδη μετράς 6,5. Το θέμα είναι όταν δεν ρίχνεις από το phminus θα διατηρηθεί στο επιθυμητό επίπεδο και για πόσο? Λογικά αν δεν έχεις κάτι ασβεστολιθικό δεν θα υπάρξει κάποια αισθητή μεταβολή. Αν υπάρχει όμως τότε θα σου ανεβάσει το πεχά. Μέχρι να βρεις τα ψαράκια που θα βάλεις τελικά στο ενυδρείο σου μην κάνεις άλλες μεταβολές στο νερό σου με το χημικό. 

παιδια ηρθε η ωρα της αληθειας. πιο τεστ και  πια μετρήματα κανω εγω εδώ και δυο μερες, πριν 10 λεπτα εκανα το τεστ αφου βρηκα σε ένα μινι μαρκετ κυριακάτικα ακουα φορτε και οφειλω να ομολογησω ότι μολις εβαλα το χαλικι μεσα ο αφρος ξεπερασε και αφρο μπυρας όταν την ριχνεις από 20 cm υψος :wacko:. τωρα η επομενη κινηση είναι περιμενω τεταρτη που κλεινω μια εβδομαδα και θα κανω αλλαγη νερου

μαζι με την αλλαγη  θα βγαλω και ολο το χαλικι και θα βαλω τι??????

Θα πάρεις χαλίκι ψιλόκοκκο ή άμμο χαλαζιακή και πέτρες λάβας ή άλλες χαλαζιακές. θα πλύνεις καλά την άμμο ή το χαλίκι. Θα πάρεις ένα μεγάλο δοχείο (περίπου 30 λίτρων) από jumbo, ikea, leroy merlin, praktiker κλπ. το οποίο θα έχεις για να φτιάχνεις το νερό της αλλαγής. Θα το ξεπλύνεις καλά μόνο με νερό (αν έρθει σε επαφή με απορρυπαντικά και άλλα χημικά μπορεί να μπουν στο νερό και να χάσεις τα ψάρια σου). Μετά θα βάλεις μέσα σε αυτό το μισό νερό από το ενυδρείο και το φίλτρο σου και τα ψαράκια. Θα βγάλεις χαλίκι - πέτρες και θα βάλεις τα νέα αφού τα έχεις ξεπλύνει καλά.
Μπορείς να βρεις υλικά στη Χωματοτεχνική Κηφισιάς

Έγινε επεξεργασία - mary74

παιδια ηρθε η ωρα της αληθειας. πιο τεστ και  πια μετρήματα κανω εγω εδώ και δυο μερες, πριν 10 λεπτα εκανα το τεστ αφου βρηκα σε ένα μινι μαρκετ κυριακάτικα ακουα φορτε και οφειλω να ομολογησω ότι μολις εβαλα το χαλικι μεσα ο αφρος ξεπερασε και αφρο μπυρας όταν την ριχνεις από 20 cm υψος :wacko:. τωρα η επομενη κινηση είναι περιμενω τεταρτη που κλεινω μια εβδομαδα και θα κανω αλλαγη νερου

μαζι με την αλλαγη  θα βγαλω και ολο το χαλικι και θα βαλω τι??????

Αποφάσισες τι ψαράκια θα βάλεις?

Για κάποια από τα ψαράκια, της λίστας που σου έδωσε ο Θοδωρής δεν είναι απαραίτητο να μπεις σε αυτή τη διαδικασία.

κοιτα τα ψαρακια που μεχρι τωρα εχω διαβασει και μου αρεσουν και σαν ψαρια και σαν χαρακτήρες είναι δυο κατηγωριων. η θα κανω το ενυδρειο
Ασιας  (Sparkling Gourami, Betta ιmbellis, Danio margaritatus, Pseudomugil gertrudae , Bumblebee Goby)
Ν.Αμερικη (Black Phantom Tetra, Lemon tetra). καποια από αυτά όχι όλα ετσι. και κατά πασα πιθανοτητα ένα ειδος. εκτος και αν δω και κατι άλλο στο πετ σοπ μου δεν το ξερω, γιατι σιγουρα θα δω αλλα ότι και αν δω εκει θα ερθω σπιτι για μελετη και μετα η αγορα. όταν λες χαλικι ψιλοκοκκο εννοεις σαν αυτό που ειχα 2-4. και να το παρω από πετ σοπ ? και πως θα ξερω αν είναι ασβεστόλιθος η αυτό που πειρα ηξερε να μου πει η πωλητρια αν είναι. σιγα  που ηξερε

Για τα ψαράκια που λες οτι σου αρέσουν πραγματικά χρειάζεσαι μη ασβεστολιθικό χαλίκι οπότε αναγκαστικά θα πας σε αλλαγή.

Τώρα για το ερωτημά σου πως θα ξέρεις αν είναι ασβεστόλιθος θα σου πω τι μου έτυχε εμένα. Αγόρασα από μεγάλο μαγαζί που έχει και ενυδρειακό τμήμα 6 σακκιά άμμο σφραγισμενα, τυποποιημένα για το ενυδρείο μου. Στο τεστ με το ακουαφόρτε τα τέσσερα ήταν οκ ενω τα δυο άφρισαν. Οπότε καταλαβαίνεις. :)

βασικα από ότι ειδα mary χαλαζιακη αμμος μαυρη χοντροκοκη μου αρεσε όπως την ειδα. δυτικη αττικη ξερουμε καπου?

Η χοντρόκοκκη άμμος που δείχνει η φωτογραφία είναι σαν το χαλικάκι σου ίσως πιο πολύ προς τα 2-3 χιλ. Η λεπτόκοκκη που έχω εγώ είναι περίπου από 0,5 έως 2 το πολύ χιλιοστά. Μαύρος χαλαζίας δεν υπάρχει, είναι βασάλτης (μη ασβεστολιθικό πέτρωμα). Αν δεν βρεις κάτι προτίμησε άμμο (όχι σε μορφή πούδρας) γιατί θα έτσι θα έχεις περισσότερες επιλογές σε ψάρια. Για παράδειγμα με την άμμο θα μπορείς άνετα να βάλεις ψαράκια βυθού (πχ cory) ενώ με χαλικάκι όχι. (Τρώνε φιλτράροντας την άμμο και υπάρχει πιθανότητα να πνιγούν από τα χαλικάκια). Αυτός είναι και ο λόγος που εγώ δεν τόλμησα να βάλω τέτοια ψαράκια.

Για δυτική αττική δεν γνωρίζω. Πάντως οι τιμές της χωματοτεχνικής και για πέτρες είναι πολύ καλές και ίσως σου έρχεται φθηνότερα ακόμα και αν συμπεριλάβεις τα έξοδα μετακίνησης.

Σωτηρη καταλαβα αρα οτι και να παρουμε κανουμε τεστ γιατι ειναι λοτο

Παιδια βρηκα ενα φιλαρακι ξεχασμενο εντελος τυχαια και ο πεθερος του εχει το aquaclubesign στην θηβων και ανατολικης ρωμυλιας.θα παω απο εκει μετα την δουλεια για χαλικι. Μου ειπε για ψιλοκοκκο 0.5εως 2 θα μου τα πει απο κοντα και θα με βοηθησει ειπε.το μαγαζι το ξερει καποιος?

Πηρα ψιλοκοκκο χαλικι μαυρο πηρα και τυρφη και μια ριζα για να αντικαταστησω τις πετρες και την κυριακη θα κανουμε τις αλλαγες

Καλα, πνιγονται τα ψαρια απο τα χαλικια; πρεπει να βαλω και εγω αμμο;τι να κανω να μη τρωνε τα χαλικια; να βαλω μεγαλα βοτσαλα;

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...