Jump to content

Αλλαγη με "παλιο" νερο.

Recommended Posts

Θα ηθελα να ρωτησω, εχω περιπου 100 λιτρα ετοιμο νερο σε βαρελι στο μπαλκονι,με κυκλοφορητη βεβαια, το εχω ομως εκει πανω απο μηνα. Μπορω να το χρησιμοποιησω για αλλαγη αφου το φερω βεβαια στην σωστη θερμοκρασια ή υπαρχει περιπτωση να εχει "χαλασει"?

Σας ευχαριστω..

Δεν νομιζω να υπαρχει θεμα αφου δεν ειναι στασιμο και δεν μαζευει απο πουθενα νιτρικα...γιατι δεν κανεις μια μετρηση;

• Like 1

Ειναι ανοικτο το βαρελι?Ειναι εκτεθειμενο στον ηλιο?βαλτο ενα σακουλακι με ανθρακα για καμια ωρα και εισαι ενταξη.

Ειναι σε μπαλκονι με κατεβασμενη τεντα και δεν το χρυπαει ο ηλιος. Αλλα θερμοκρασια καταλαβαινεις..

Σκεπασμενο με το καπακι κανονικα..

Ειναι σε μπαλκονι με κατεβασμενη τεντα και δεν το χρυπαει ο ηλιος. Αλλα θερμοκρασια καταλαβαινεις..

Σκεπασμενο με το καπακι κανονικα..

το μειον ειναι οτι δεν ειχε οξυγονο,ξεκαπακωσε λιγο το βαρελι βαλτου λιγο ανθρακα και εισαι οκ.Κανε και μια μετρηση νιτρικων για σιγουρια.
  • Like 1

Πετραν απλα κανε την αλλαγη,δεν χρειαζεται απολυτως τιποτα παραπανω :thumbsu:

Απο τη στιγμη που εχεις κυκλοφορητη σε λειτουργια ειναι μια χαρα το νερο σου.

Μονο τσεκαρε το νερο να μην ειναι στους 40  :usd:  :usd:  :usd:

• Like 1

το μειον ειναι οτι δεν ειχε οξυγονο...

Νίκο μπορείς να το εξηγήσεις αυτό??

Έγινε επεξεργασία - rastaman

Νίκο μπορείς να το εξηγήσεις αυτό??

Οταν το νερο βρισκετε σε ενα χωρο κλειστο δεν υπαρχει οξυγονο παρα μονο του ιδιου χωρου δηλ του βαρελιου +οτι το βαρελι ειναι πλαστικο +την εκθεση του στον ηλιο με οτι συνεπαγετε αυτο +την αναπτυξη θερμοκρασιας.

Αυτό ρωτάω τι μπορεί να συμβεί στο νερό εφόσον δεν ήταν στάσιμο από την έλλειψη οξυγόνου όπως γράφεις παραπάνω.

Άσχετο αλλά στην προκειμένη εφόσον είχε μέσα κυκλοφορητή το καπάκι λογικά δεν ηταν σφραγισμένο γιατί από κάπου πέρναγε το καλώδιο.

Βασιλαρε το νερο αν ειναι αποκλεισμενο/σφραγισμενο( σε οποιο βαθμο αυτο ειναι δυνατο,αλλα με κυκλοφορητη) και δεν μπορει να ανανεωσει το οξυγονο σε απολυτο βαθμο(σε σχεση δηλαδη με ενα δοχειο τελειως ανοιχτο),απλα πεφτει σε ενα πολυ μικρο βαθμο το ph του(περισσοτερο η΄ λιγοτερο,αναλογα αν βαζουμε νερο Α/Ο η΄ απο τη βρυση).

Τιποτε αλλο,με δοδομενο οτι ο κουβας ειναι μονο για αλλαγη νερου και δεν τον χρησιμοποιουμε για διαφορες δουλειες(φιλοξενια οργανισμων-νερου απο το ενυδρειο και να το ανακατεψουμε με νερου αλλαγης-nsw-κτλ-κλτ) ωστε να εχει "υπολειματα"/καταλοιπα η' μιλαμε αποκλειστικα για φρεσκοφτιαγμενο νερο αλλαγης.

Το χειροτερο ειναι αν μιλαμε για αλατι με βακτηρια(bio-actif π.χ-κτλ) η "ζωντανο" νερο(ειτε θαλασσας-ειτε του ενυδρειου μας) και δεν χρησιμοποιησουμε αντλια η' δεν ανανεωνεται καθολου το οξυγονο του.

Εκει καταναλωνεται ολο το οξυγονο απο τα βακτηρια και στη συνεχεια λογο της ελλειψης του(αλλα και τροφης) αυτα πεθαινουν,με αποτελεσμα τιμες οπως η αμμωνια η' τα ΝΟ2 κτλ να ανεβαινουν,καθιστωντας αυτο το νερο ακαταλληλο για χρηση ως αλλαγη,αμεσα.

Απο τη στγμη ομως που υπαρχει κυκλοφορητης αλλα και η υποτυπωδης/ελαχιστη ανανεωση του οξυγονου δεν υπαρχει κανενα προβλημα.

Ακομα και ο ανθρακας η' κατι παρομοιο ειναι ανουσια.

Συμφωνω μαζι σου πως δεν υπαρχει καποιο θεμα στην προκειμενη περιπτωση. :thumbsu:

Προσωπικα εχω αφησει νερο αλλαγης χωρις κυκλοφορητη,με κλειστο καπακι για περιπου 3 εβδομαδες και οι μετρησεις ολες ηταν πολυ καλες εκτος απο το ph που ηταν στο 7,7-7,8(που αυτο οφελεται στο οτι δεν ειχε οξυγονο το βαρελι-οποτε και το νερο καυτα συνεπεια-και οχι στην καταναλωση του απο τα βακτηρια).

Εκανα την αλλαγη παρολαυτα και το και στα 120 λιτρα αλλαγης,στα συνολικα 700παρα κατι,απλα μου πηγε το ph απο το 8,3(με χρηση kalk) στο 8,1 κατι το οποιο ειχε επαναλθει στα προηγουμενα επιπεδα μεσα σε -12+ ωρες

Αυτα με το TM που δεν εχει βακτηρια κτλ.

edit

Ρε παιδια χαιρομαι πολυ που κανουμε τετοιες συζητησεις σε τοσο ωραιο περιβαλλον και για ενδιαφεροντα θεματα :thumbsu:

Έγινε επεξεργασία - mad23
  • Like 2

Με την προυποθεση οτι δεν χρησιμοποιεις αλατια με οργανικα οπως Tropic Marin Bioactif,Reef Crystals,κτλ
Η ακομα χειροτερα φυσιολογικο ζωντανο θαλασσινο νερο απο την θαλασσα που ειναι γεματο με ζωντανους μικροοργανισμους.
Τοτε μπορεις να αποθηκευσεις για μηνες το θαλασσινο νερο πριν την χρηση και καλο ειναι να εχουμε παντα ετοιμο νερο για μια εκτακτη αναγκη,οπως εσυ εκανες!

Παντα θεωρω οτι δεν εχεις κανενα προβλημα εφοσον πριν απο την αλλαγη κανεις τρια πραγματα.
1)Εισαι σιγουρος οτι ο κυκλοφοριτης δουλευε καθολη την διαρκεια για προφανεις λογους οξυγονωσης
2)Ρυθμισεις θερμοκρασια.
3)Ρυθμισεις αλατοτητα γιατι μπορει μετα απο τοσο καιρο να ειχες εξατμισεις.

Συνετο ειναι επισης για ευνοητους λογους να προσεχουμε σε καθε αλλαγη νερο μην περναει νερο απο το ενυδρειο πισω στο βαρελι που φτιαχνουμε θαλασσινο νεροο.

Έγινε επεξεργασία - DIMITROS2013
  • Like 1

Και θα συμφωνησω απολυτα με τον ευγενειο και τον dimtros,οσον αφορα στο να τσεκαρεις τη θερμοκρασια και την αλατοτητα :thumbsu:

Κι εγω συμφωνω απολυτα με τον mad23,ο ανθρακας μου μοιαζει περιττος οπως πολυ σωστα ειπες!
Aσε που το μυστικο που πολλοι δεν ξερουν ειναι οτι ο ανθρακας παντοτε μειωνει ακομα περισσοτερο το οξυγονο που σημαινει καταστροφη σε μια τετοια περιπτωση.
Επισης κατι αλλο τρελο που θυμηθηκα επι τη ευκαιρια ειναι το εξης.
Η μακροχρονια αποθυκευση δεν σημαινει οτι πρεπει να χρησιμοποιουμε αεραντλια σ'ενα τετοιο βαρελι.Κι αυτο διοτι οσο τρελο κι αν ακουγεται το νερο στο βαρελι θα λειτουργησει σαν φιλτρο για τον αερα που μπαινει μεσα στο βαρελι.
Οπως επισης στο παρθενο νερο που βγαζει η οσμωση μετα τον απιονιστη,εκει κι αν ειναι τραγικο να χρησιμοποιησουμε αεραντλια για να διωξουμε το CO2 και να φτιαξουμε θαλασσινο νερο με νερο οσμωσης υψηλοτερου ph.
Αυτο κι αν λειτουργει σαν φιλτρο για τον εισαγομενο αερα.
Και μην συγχεουμε την χρηση αεραντλιας με το σκιμμερ για την εισαγωγη αερα.Διοτι το σκιμμερ απομακρυνει ακαθρσιες που εισαγονται ακομα κι απο τον αερα!!!

Πολυ ενδιαφεροντα ολα αυτα που λεγονται..

Σκεφτομαι τωρα το εξης και πειτε μου αν ειναι σωστο.

Φτιαχνουμε το νερο μας, παντα με αλατι χωρις οργανικα και αφου σπασει το αλατι, βγαζουμε τον κυκλοφορητη και σφραγιζουμε το βαρελι με το καπακι ετσι ωστε να μην περναει καθολου αερας. Οταν ερθει η ωρα για αλλαγη (στις 7, 15, 30 μερες) βαζουμε εναν κυκλοφορητη 12 ωρες πριν να οξυγονωσουμε το νερο μας και μετα κανουμε την αλλαγη.

Η γνωμη σας???

Κι εγω συμφωνω απολυτα με τον mad23,ο ανθρακας μου μοιαζει περιττος οπως πολυ σωστα ειπες!

Aσε που το μυστικο που πολλοι δεν ξερουν ειναι οτι ο ανθρακας παντοτε μειωνει ακομα περισσοτερο το οξυγονο που σημαινει καταστροφη σε μια τετοια περιπτωση.

Επισης κατι αλλο τρελο που θυμηθηκα επι τη ευκαιρια ειναι το εξης.

Η μακροχρονια αποθυκευση δεν σημαινει οτι πρεπει να χρησιμοποιουμε αεραντλια σ'ενα τετοιο βαρελι.Κι αυτο διοτι οσο τρελο κι αν ακουγεται το νερο στο βαρελι θα λειτουργησει σαν φιλτρο για τον αερα που μπαινει μεσα στο βαρελι.

Οπως επισης στο παρθενο νερο που βγαζει η οσμωση μετα τον απιονιστη,εκει κι αν ειναι τραγικο να χρησιμοποιησουμε αεραντλια για να διωξουμε το CO2 και να φτιαξουμε θαλασσινο νερο με νερο οσμωσης υψηλοτερου ph.

Αυτο κι αν λειτουργει σαν φιλτρο για τον εισαγομενο αερα.

Και μην συγχεουμε την χρηση αεραντλιας με το σκιμμερ για την εισαγωγη αερα.Διοτι το σκιμμερ απομακρυνει ακαθρσιες που εισαγονται ακομα κι απο τον αερα!!!

:w00t:  :w00t:  :w00t: ... :bow:  :bow:  :bow:

Μ'αρεσεις και πραγματικα με ενθουσιασαν ολες οι παρατηρησεις σου :thumbsu:

Ευχαριστουμε πραγματικα που μπηκες στο κοπο να τις μοιραστεις!

Ναι ο RANDY HOLMES(χημικος στο χαρβαρντ με εκατονταδες κατοχυρωμενες πατεντες και με πλουσια αρθογραφια στα ενυδρειακα περιοδικα οπως το reef advanced aquarist's online magazine) πιστευει πως δεν υπαρχει προβλημα.
Εγω παλι θελω το νερο οσμωσης ακινητο και σφραγισμενο.
Και το θαλασσινο νερο στην βαρελα μεναν κυκλοφοριτη να το κουναει  :lolu:  :lolu: κι ας καιω λιγο ρευμα παραπανω!
Και να το κουναει πολυ για να ανακατευεται γρηγορα κατα την δημιουργεια,πανω απο 10.000 λ/ω.
Οπως ο sunsun με τις 2 κεφαλες που βγαζει 12000 λιτρα με πολυ χαμηλη καταναλωση.
Βεβαια αν εισαι πολυ τρελος τοτε βαζεις dc αντλιες και backup ακομα και στο βαρελι του θαλασσινου........................εχω κανει τετοιες τρελες,πραγματικα τρελες τωρα που το ξανασκεφτομαι!

MAD23 ειχα καλο δασκαλο να ξερεις,ενα φοβερο παλικαρι απο εδω μεσα,υπαρχουν φοβεροι Ελληνες γνωστες!

Καλησπέρα παιδια πολυ ενδιαφέρων ολα αυτά που διάβασα αλλα νομίζω ότι ειναι πολυ φασαρία για το τίποτα εγω προσοπικο θα το πέταγα και θα έφτιαχνα καινούργιο ( οχι ότι αυτο που λέω ειναι απόλυτα Σωστο )αλλα δεν εχω δοκιμάσει ποτε μια τέτοια αλαγη και δεν θα το κάνω ποτε

Πολυ ενδιαφεροντα ολα αυτα που λεγονται..

Σκεφτομαι τωρα το εξης και πειτε μου αν ειναι σωστο.

Φτιαχνουμε το νερο μας, παντα με αλατι χωρις οργανικα και αφου σπασει το αλατι, βγαζουμε τον κυκλοφορητη και σφραγιζουμε το βαρελι με το καπακι ετσι ωστε να μην περναει καθολου αερας. Οταν ερθει η ωρα για αλλαγη (στις 7, 15, 30 μερες) βαζουμε εναν κυκλοφορητη 12 ωρες πριν να οξυγονωσουμε το νερο μας και μετα κανουμε την αλλαγη.

Η γνωμη σας???

Πετραν μου,φιλος που ειχε 2 τονους ενυδρειο,ειχε στο μπαλκονι ενα μεγαλο μπετονι 600 λιτρα.

Παντα εκανε αλλαγη 250 λιτρα και εβαζε κυκλοφορητη μεσα μονο οταν ηθελε να συμπληρωσει αλατι και νερο,απο αυτο που χαλαγε στις αλλαγες νερου του,που ηταν παντα 250 λιτρα καθε 2 εβδομαδες περιπου(3 το αργοτερο).

Μετα την αλλαγη οταν εφτανε την επιθυμητη αλατοτητα(μετα απο τουλαχιστον μια μερα ωστε να διαλυθει καλα-ηταν κ πολλα τα λιτρα) παντα τον εβγαζε το θερμοστατη(χειμωνα) και τον κυκλοφορητη και το σφραγιζε.

Ποτε δεν επαθε το παραμικρο το ενυδρειο και το νερο της αλλαγης,παντα ειχε ιδανικες τιμες.

Το θεμα ειναι πως εγω π.χ δεν εχω το χωρο να εχω ενα τετοιο μπετονι αλλα γεμιζω καθε φορα τον 70λιτρο κουβα,οταν τελειωσω τον καθαριζω και τον αποθηκευω.Μετα ξανα τα ιδια σε 3 εβδομαδες πανω κατω..

Αν ειχα χωρο για ενα μπετονι πολλων λιτρων θα εκανα αυτο που λες και αυτο που εκανε φυσικα,ο φιλος μου.

Ειναι μεγαλη υποθεση να εχεις παντα διαθεσιμο νερο.

Οι κινδυνοι και οι στραβες που παραμονευουν παντα ειναι ουκ ολιγες.Ασε που μπορεις να βοηθησεις και εναν φιλο στην αναγκη.Εγω π.χ του ειχα παρει 200 λιτρα οταν δεν υπολογισα καλα τα λιτρα στην αλλαγη απο το παλιο ενυδρειο σε αυτο που εχω τωρα.

Οποτε πειναει η απατη,με παιρνει τηελφωνο και παμε για φαγητο :usd:  :usd:  :usd:  :usd:

Τωρα για κατω απο 100 λιτρα η' αν δεν μου περισσευε χωρος δεν θα το εκανα.

Στο πρακτικο κομματι,δεν θα το χρησιμοποιουσα για αλλαγη νερου αλλα για να εχω παντα ενα βαρελι σε πειρπτωση εκτακτης αναγκης.

Που δεν θα χρειαζοταν και ο κυκλοφορητης για αυτες τις 12 ωρες που λες.Απλα θα το χρησιμοποιουσα.

Απλα νομιζω πως σε καποια αλατια οπως π.χ της ΤΜ,μερικα ιχνοστοιχεια αλλοιωνονται με την παροδο του χρονου.

Τωρα αυτο ειναι και μεγαλη κουβεντα γιατι,μπορουμε να μετρησουμε ποσο εχει αλλοιωθει το manganese μετα απο 1 μηνα+ ακινησιας η' κυκλοφοριας σε ενα κουβα?

Δεν ξερω δηλαδη αν ειναι το ιδιο αποτελεσματικα/ισχυρα/υπαρκτα καποια απο αυτα τα ιχνοστοιχεια που προσφερουν αυτα τα αλατια.

Θα μου πεις οτι αυτα ισως να ειναι "ψειριστικα" και ισως να εχεις δικιο,καθως εγω δεν ξερω καν να μετραω το manganese :usd:  :usd:  :usd:

Ο γκουρουκουκουρουκου ισως να μπορει :usd:  :usd:  :usd:

Δεν εχεις δει αυτα τα μπετονακια με ετοιμο νερο που φερνουν καποια καταστηματα?Δεν θυμαμαι εταιρια γμ τα γεραματα μου.Seachem η΄λεω κουταμαρες βραδυατικα?

Αυτα μενουν σφραγισμενα και χωρις κυκλοφορια για μηνες ολοκληρους.

Έγινε επεξεργασία - mad23

Καλησπέρα παιδια πολυ ενδιαφέρων ολα αυτά που διάβασα αλλα νομίζω ότι ειναι πολυ φασαρία για το τίποτα εγω προσοπικο θα το πέταγα και θα έφτιαχνα καινούργιο ( οχι ότι αυτο που λέω ειναι απόλυτα Σωστο )αλλα δεν εχω δοκιμάσει ποτε μια τέτοια αλαγη και δεν θα το κάνω ποτε

Εγω το εχω δοκιμασει,αλλα εδω δεν μιλαμε για δοκιμες οταν προκειται για ενυδρεια τροπικου υφαλου(πανακριβα) αλλα για γεγονοτα.

Πολυ απλα,αν μπεις στο σπιτι σου μετα απο 2 μερες που ελλειπες και δεις οτι χρειαζεσαι ετοιμο νερο επιγοντως τι θα κανεις?

Αν για παραδειγμα ειχες μια βαρβατη διαρροη,η οποια παρεπιπτοντωςεκτος των αλλων ειχε και σαν φυσικο επακολουθο το αδειασμα ολης της αναπληρωσης μεσα στο ενυδρειο κι αρα χαμηλη αλατοτητα,θα περιμενεις την οσμωση μια μερα κι αλλη μια μερα το θαλασσινο να φτιαχνει?Οχι βεβαια!

Δεν εχει να κανει με δοκιμες ρε παιδια,αλιμονο!Δεν προτεινα σε κανεναν να κανει πειραματα κι αλχημειες στον υφαλο του.

Ειναι γεγονοτα ολα αυτα,μπορουμε να αποθηκευσουμε το νερο για μηνες.

Κι αν δεν βαλουμε κυκλοφοριτη θα εχουμε πιο γρηγορα ιζηματοποιηση CACO3 στον πατο της βαρελας(μετα απο κανενα χρονο).

Το οποιο πολυετες και πετρωμενο ιζημα αν δεν το καθαρισουμε καποτε,τοτε θα αρχισει να μας μειωνει τα CA,MG,KH κι αλλα μικροτερα ιχνοστοιχεια σε μιρκο βαθμο(αρχικα),καθε φορα που φτιαχνουμε θαλασσινο νερο η και ακομα χειροτερα αποθηκευεται μεσα στο βαρελι μαυτο το πετρωμενο πλεον ιζημα.

Σπυρο μου κανενας ποτε δεν λεει απολυτως σωστα πραγματα(εκτος απο τον τσακ νορις των ενυδρειων,τον γκουρουτσακ) αλλα εγω βγαζω το καπελο σε ολα τα παιδια που μπαινουν στο κοπο να γραψουν την αποψη τους και να ακουστουν ολες οι αποψεις.

Και γι'αυτο εχεις το σεβασμο μου,οπως και ολα τα παιδια που λειτουργουν ετσι.

Ωραιο περιβαλλον για κουβεντα δεν ειναι αυτο που λεω π.χ εγω τα δικα μου και κανενας/καμια δεν μου παει κοντρα η' εχει αντιθετη αποψη,αλλα αυτο που γινεται εκθεση αποψεων/εμπειριων χωρις να γινεται πολεμος για το αν πετανε τα βακτηρια :usd:  :usd:  :usd:

Οποτε οπως καταλαβες εκανες πολυ καλα που ειπες τι θα εκανες εσυ και πραγματικα ξερω παιδια που κανουν το ιδιο.

Εγω π.χ το κανω εαν εχω αμφιβολια για το εαν-ποσο εχει  εκτεθει το νερο της αλλαγης μου σε οποιοδηποτε σπρει κτλ(αρωματικα η' αλλα) η' καθαριστικα οποιασδηποτε μορφης.

Να'σαι καλα που μπηκες στο κοπο να πεις την αποψη σου φιλε :bow:

Σπυρο μου κανενας ποτε δεν λεει απολυτως σωστα πραγματα(εκτος απο τον τσακ νορις των ενυδρειων,τον γκουρουτσακ) αλλα εγω βγαζω το καπελο σε ολα τα παιδια που μπαινουν στο κοπο να γραψουν την αποψη τους και να ακουστουν ολες οι αποψεις.

Και γι'αυτο εχεις το σεβασμο μου,οπως και ολα τα παιδια που λειτουργουν ετσι.

Ωραιο περιβαλλον για κουβεντα δεν ειναι αυτο που λεω π.χ εγω τα δικα μου και κανενας/καμια δεν μου παει κοντρα η' εχει αντιθετη αποψη,αλλα αυτο που γινεται εκθεση αποψεων/εμπειριων χωρις να γινεται πολεμος για το αν πετανε τα βακτηρια :usd:  :usd:  :usd:

Οποτε οπως καταλαβες εκανες πολυ καλα που ειπες τι θα εκανες εσυ και πραγματικα ξερω παιδια που κανουν το ιδιο.

Εγω π.χ το κανω εαν εχω αμφιβολια για το εαν-ποσο εχει  εκτεθει το νερο της αλλαγης μου σε οποιοδηποτε σπρει κτλ(αρωματικα η' αλλα) η' καθαριστικα οποιασδηποτε μορφης.

Να'σαι καλα που μπηκες στο κοπο να πεις την αποψη σου φιλε :bow:

Οπως για παραδειγμα το αμμονιαζολ σε πολλα καθαριστικα.

Γι αυτο κρατηστε μακρυα τις γυναικες απο το ενυδρειο και τις βαρελες!!!

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...