Jump to content

Carpeting χωρίς υπόστρωμα γίνεται?

kostas3

Recommended Posts

Γεια σε ολους ! Θελω να φτιαξω ενα φυτεμενο ενυδρειο 300 lt βαζοντας μπροστα καπιο ειδους γρασιδακι πχ eleocharis parvula το οποιο ειναι απο τα ευκολα φυτα απο οτι διαβασα στο φορουμ. Θα χρειαστω υποστρομα για αυτο? Co2 εχω...επεισης τι ειδος βυθου να βαλω? Αμμο? Χαλικακι? Θελω χαλακι απο γρασιδι εμπρος (γενικοτερα κατι να απλωνει) και πισω μερικα πιο ψυλα φυτα . Οι διαστασεις του ενυδρειου 120χ50χ50

Ευχαριστω πολυ πολυ :)

Δυσκολο χωρις υποστρωμα.Αν δεν βαλεις υποστρωμα,θα πρεπει να περιμενεις κανα χρονο και χωρις να κανεις καθολου σκουπα βυθου,ωστε ο βυθος σου να πιασει οργανικα και να φτιαξεις φυσικο υποστρωμα και να φυτεψεις μετα το γρασιδι..δηλαδη μετα απο 1 χρονο..

Βαλε υποστρωμα αφου θες γρασιδι και απο πανω ψιλο χαλικι.

Απο φωτα τι θα κανεις?

Εγω έβαλα πριν κανά 1,5 μηνα περιπου lilaeopsis novae-zelandiae κι εχω μονο ψιλόκοκο χαλίκι, καλο φωτισμό και μια φορά την εβδομαδα οταν κανω αλλαγη νερού λιγο γενικό λίπασμα.Αναπτύσσεται πολυ καλα και πετάει συνέχεια νέους δρομείς.Εφοσον εχεις και Co2 εσυ ίσως σου αναπτύσσεται και ακομα πιο γρήγορα.

Δεν ξερω βέβαια στην δικη μου περίπτωση αν θα γινει πολυ πυκνό.Θα δείξει.

Εγω έβαλα πριν κανά 1,5 μηνα περιπου lilaeopsis novae-zelandiae κι εχω μονο ψιλόκοκο χαλίκι, καλο φωτισμό και μια φορά την εβδομαδα οταν κανω αλλαγη νερού λιγο γενικό λίπασμα.Αναπτύσσεται πολυ καλα και πετάει συνέχεια νέους δρομείς.Εφοσον εχεις και Co2 εσυ ίσως σου αναπτύσσεται και ακομα πιο γρήγορα.

Δεν ξερω βέβαια στην δικη μου περίπτωση αν θα γινει πολυ πυκνό.Θα δείξει.

Και εσυ θα χρειαστεις co2 σιγουρα καποια στιγμη.

Επισης,οταν κανουμε αλλαγη νερου δεν χρειαζεται να ριχνουμε λιπασμα.Καλο ειναι τα λιπασματα να τα σπαμε σε καθημερινες δοσεις εκτος της ημερας της αλλαγης νερου.

Έγινε επεξεργασία - rastafarian

Επισης,οταν κανουμε αλλαγη νερου δεν χρειαζεται να ριχνουμε λιπασμα.Καλο ειναι τα λιπασματα να τα σπαμε σε καθημερινες δοσεις εκτος της ημερας της αλλαγης νερου.

Για κάντο πιο λιανά αυτό! :)

Δυσκολο χωρις υποστρωμα.Αν δεν βαλεις υποστρωμα,θα πρεπει να περιμενεις κανα χρονο και χωρις να κανεις καθολου σκουπα βυθου,ωστε ο βυθος σου να πιασει οργανικα και να φτιαξεις φυσικο υποστρωμα και να φυτεψεις μετα το γρασιδι..δηλαδη μετα απο 1 χρονο..

Βαλε υποστρωμα αφου θες γρασιδι και απο πανω ψιλο χαλικι.

Απο φωτα τι θα κανεις?

θα παω στα 180 με 200 watt. τουλαχιστων ετσι μου λεει μια εφαρμογη που έχω (aquarium calculator σε android) του βάζεις λιτρα και σου λεει ποσα watt θες σε ενυδρειο χωρις ή με φυτα. αλλα θα έχω και αλλο ενα ντουι σε περιπτωση που θελω και αλλη λαμπα. σε φωτα τωρα μαλλον θα παω σε τ8 γιατι στα μαγαζια που εψαξα τα τ8 εχουν ευκολότερο σύστημα αλλαγής λάμπας -στρίβεις τη λάμπα και βγαίνει χωρίς να κουνήσεις το ντουι. τώρα απο θερμοκρασία φωτος  θέλω κάτι για να αναδεικνύει τα χρώματα των ψαριών. ΜΠΟΡΕΙΣ να προτείνεις τίποτα?

το υπόστρωμα πρέπει να το αλλάζω καθε χρόνο? και αν το βάλω πόσο καιρό πρέπει να μείνει στο ενυδρείο πριν βάλω ψάρια?

Για κάντο πιο λιανά αυτό! :)

Αμε! :)

Οταν κανεις αλλαγη νερου,τα φυτα παιρνουν απο το φρεσκο νερο ιχνοστοιχεια αλλα και διαφορα αλλα καλουδια,οπωτε το λιπασμα δεν χρειαζεται να μπαινει. Το μονο που ριχνουμε,αν ριχνουμε ειναι excel,το οποιο βεβαια δεν ειναι λιπασμα αλλα οργανικος ανθρακας.

Επισης,οταν ακολουθουμε εβδομαδιαια λιπανση,την ημερα της αλλαγης νερου δεν ριχνουμε τιποτα απο λιπασμα,κανοντας ετσι ενα restart στο ενυδρειο μας και ξαναξεκιναμε την Δευτερα.

θα παω στα 180 με 200 watt. τουλαχιστων ετσι μου λεει μια εφαρμογη που έχω (aquarium calculator σε android) του βάζεις λιτρα και σου λεει ποσα watt θες σε ενυδρειο χωρις ή με φυτα. αλλα θα έχω και αλλο ενα ντουι σε περιπτωση που θελω και αλλη λαμπα. σε φωτα τωρα μαλλον θα παω σε τ8 γιατι στα μαγαζια που εψαξα τα τ8 εχουν ευκολότερο σύστημα αλλαγής λάμπας -στρίβεις τη λάμπα και βγαίνει χωρίς να κουνήσεις το ντουι. τώρα απο θερμοκρασία φωτος  θέλω κάτι για να αναδεικνύει τα χρώματα των ψαριών. ΜΠΟΡΕΙΣ να προτείνεις τίποτα?

Αυτες οι εφαρμογες δεν ειναι αξιοπιστες.Το ποσο φως χρειαζεσαι παιζει απο πολλα αλλα στοιχεια,οπως τι φυτα εχεις,τι υψος ενυδρειου,αν εχεις co2 κ.α

Για τα φυτα που ζητας,τοσα βατ θες,περιπου 200.

Για τις λαμπες που λες τωρα,τα ακροφυσια θα πρεπει να ειναι στεγανα και οχι τα απλα.Αν βαλεις τα απλα,απο την εξατμιση του νερου και τους υδρατμους θα καουν ολα.

Καλυτερα να βαλεις τ5 και οχι τ8,οι τ5 βγαζουν περισσοτεα βατ απο τις τ8.

Λαμπες δεν βαζουμε οτι μας αρεσει στο φυτεμενο.Στο φυτεμενο υπαρχουν τα βασικα κελβιν που πρεπει να εχεις και ειναι 4500 και 6500 και απο εκει και περα μπορεις να βαλεις και 1 8000Κ,πχ sylvania.Αλλιως βαζεις τις βασικες που σου ειπα πιο πανω.

Διαβασε και εδω.

το υπόστρωμα πρέπει να το αλλάζω καθε χρόνο? και αν το βάλω πόσο καιρό πρέπει να μείνει στο ενυδρείο πριν βάλω ψάρια?

Οχι,δεν το αλλαζεις.

Μπορει να χασει τις ιδιοτητες του μετα απο 1 χρονο αλλα αν δεν κανεις σκουπα βυθου,θα μαζεψει οργανικα ο βυθος σου με αποτελεσμα να εχεις παλι υποστρωμα.

Υπαρχουν και υποστρωματα που ξαναφορτηζουν με τα υγρα λιπασματα που ριχνουμε.

Υπαρχει και χαλικι που ειναι και υποστρωμα μαζι.

Θα το βαλεις και θα στρωσεις το ενυδρειο σου κανονικα και μολις στρωσει θα βαλεις ψαρια.

Βάζω τοσο λιγο που δεν ξερω αν σπάει :P

Χρησιμοποιώ ενα γενικό της sera το οποίο στις δοσολογίες γράφει 5 ml για καθε 20 lt νερού, κι εγω βάζω 5 ml και το ενυδρειο ειναι 100 lt.Δηλαδη, χρησιμοποιώ το 1/5 της δόσης.Λες πχ να το σπάσω με σύριγγα στο 1 ml την ημέρα;Αλλαγές κανω το αργότερο καθε 7 μέρες.Συνηθως καθε 5 μου βγαίνει.

**σορρυ αν βγαίνω εκτός θεματος.

Βάζω τοσο λιγο που δεν ξερω αν σπάει :P

Χρησιμοποιώ ενα γενικό της sera το οποίο στις δοσολογίες γράφει 5 ml για καθε 20 lt νερού, κι εγω βάζω 5 ml και το ενυδρειο ειναι 100 lt.Δηλαδη, χρησιμοποιώ το 1/5 της δόσης.Λες πχ να το σπάσω με σύριγγα στο 1 ml την ημέρα;Αλλαγές κανω το αργότερο καθε 7 μέρες.Συνηθως καθε 5 μου βγαίνει.

**σορρυ αν βγαίνω εκτός θεματος.

Ριχνεις πολυ λιγο λιπασμα αλλα αυτο εξαρταται απο πολλα πραγματα.

Ναι με συριγγα λεω.

Ανοιξε ενα νεο θεμα να τα συζητησουμε εκει αν θες,μη χαλαμε και το θεμα του φιλου. :)

Αμε! :)

Οταν κανεις αλλαγη νερου,τα φυτα παιρνουν απο το φρεσκο νερο ιχνοστοιχεια αλλα και διαφορα αλλα καλουδια,οπωτε το λιπασμα δεν χρειαζεται να μπαινει. Το μονο που ριχνουμε,αν ριχνουμε ειναι excel,το οποιο βεβαια δεν ειναι λιπασμα αλλα οργανικος ανθρακας.

Επισης,οταν ακολουθουμε εβδομαδιαια λιπανση,την ημερα της αλλαγης νερου δεν ριχνουμε τιποτα απο λιπασμα,κανοντας ετσι ενα restart στο ενυδρειο μας και ξαναξεκιναμε την Δευτερα.

Αυτες οι εφαρμογες δεν ειναι αξιοπιστες.Το ποσο φως χρειαζεσαι παιζει απο πολλα αλλα στοιχεια,οπως τι φυτα εχεις,τι υψος ενυδρειου,αν εχεις co2 κ.α

Για τα φυτα που ζητας,τοσα βατ θες,περιπου 200.

Για τις λαμπες που λες τωρα,τα ακροφυσια θα πρεπει να ειναι στεγανα και οχι τα απλα.Αν βαλεις τα απλα,απο την εξατμιση του νερου και τους υδρατμους θα καουν ολα.

Καλυτερα να βαλεις τ5 και οχι τ8,οι τ5 βγαζουν περισσοτεα βατ απο τις τ8.

Λαμπες δεν βαζουμε οτι μας αρεσει στο φυτεμενο.Στο φυτεμενο υπαρχουν τα βασικα κελβιν που πρεπει να εχεις και ειναι 4500 και 6500 και απο εκει και περα μπορεις να βαλεις και 1 8000Κ,πχ sylvania.Αλλιως βαζεις τις βασικες που σου ειπα πιο πανω.

Διαβασε και εδω.

Οχι,δεν το αλλαζεις.

Μπορει να χασει τις ιδιοτητες του μετα απο 1 χρονο αλλα αν δεν κανεις σκουπα βυθου,θα μαζεψει οργανικα ο βυθος σου με αποτελεσμα να εχεις παλι υποστρωμα.

Υπαρχουν και υποστρωματα που ξαναφορτηζουν με τα υγρα λιπασματα που ριχνουμε.

Υπαρχει και χαλικι που ειναι και υποστρωμα μαζι.

Θα το βαλεις και θα στρωσεις το ενυδρειο σου κανονικα και μολις στρωσει θα βαλεις ψαρια.

οκ ευχαριστώ!

όταν έρθει η ώρα για το στήσιμο θα σου πω για το τι υπόστρωμα να πάρω, εκτός αν μπορείς να μου προτείνεις τωρα κάποιο.

Όταν βάλω υπόστρωμα από πάνω βάζω το χαλικάκι έτσι? τι λες να βάλω? μάλλον θα έχω και κόρυ στο βυθό αρα καλό θα ήταν να απέφευγα κάτι κοφτερό.έχω την ανάπτυξη φυτών ως προτεραιότητα  . επίσης πόσα εκατοστά υπόστρωμα θέλω? 5? και άλλο τόσο χαλικάκι?

Με το χαλικι δυσκολα θα τα καταφερουν τα κορυ,μπορει να τραυματιστουν αλλα και δεν θα μπορουν να σκαψουν οπως κανουν με την αμμο.

Υποστρωματα υπαρχουν διαφορα,ειναι αναλογα τι θες να κανεις και ποσα λεφτα διαθετεις.

Αν βαλεις υποστρωμα απο πανω θα πρεπει να βαλεις ψιλο χαλικι 1-2mm.

2-3εκ υποστρωμα και αλλα 4-5εκ χαλικι απο πανω.

Αν βαλεις χαλικι που ειναι και υποστρωμα μαζι,θα κανεις ενα παχος βυθου 7-8εκ

παιδια θα ηθελα απλα να πω ενα ευχαριστώ σε όλους. εδω και μέρες κανω συνέχεια ερωτήσεις στο φόρουμ και με εχετε βοηθήσει παααρα πολυ, πραγματικά αν δεν υπήρχε το aquazone και εσεις φυσικά θα αισθανόμουν πραγματικά πολύ χαμένος

• Like 2

Φίλε μου έχω μια μικρή ένσταση, ας με διορθώσουν οι πιο έμπυροι αν κάνω λάθος, αλλά γρασίδι και κορυ είναι λίγο δύσκολο να συνδυαστούν.

Θα σου το ξηλώνουν συνέχεια και δεν θα το αφήνουν να πιάσει γιατί όλη την ώρα παίζουν στον βυθό.

• Like 1

Φίλε μου έχω μια μικρή ένσταση, ας με διορθώσουν οι πιο έμπυροι αν κάνω λάθος, αλλά γρασίδι και κορυ είναι λίγο δύσκολο να συνδυαστούν.

Θα σου το ξηλώνουν συνέχεια και δεν θα το αφήνουν να πιάσει γιατί όλη την ώρα παίζουν στον βυθό.

Δεν εχεις και αδικο.

Μεχρι να ριζωσει καλα το γρασιδακι, τα cory θα το ξηλωνουν.

Α μπορει να μη βαλω κορυ, προτερεοτητα θα δωσω στα φυτα για αρχη

παιδια συγχωρήστε με αλλα παραθέτω και εδώ το ποστ μου που έβαλα και στον φωτισμό , γιατι ανοιξαμε και εδώ κουβέντα με φώτα

αγόρασα μια  high lite Τ5 της juwel 54W στα 4100 kelvin.  Να πάρω δηλαδή άλλη μια και μετά άλλες 2 στα 6000 με 6500 kelvin?

απο οτι διάβασα στις οδηγίες για φωτισμό θελω 2 στα 4000 εως 4500 και 2 στα 6000 εως 6500.

οι λάμπες jewel κάνουν 22 ευρώ η μια και πήγα σε ενα κατάστημα για να πάρω τα ντουι. και μου έδειξαν αυτές τις λάμπες.

λέγονται philips aquarelle. ειναι Τ8 και λεει πως κάνουν για φυτά και ενυδρεία. βγαίνουν σε οτι kelvin θελω (4500 και 6500 ) και αποδίδουν 150 watt. κάνουν 4.5 ευρώ η μια .

ερωτώ λοιπόν . χρειάζομαι ΑΠΟΔΟΣΗ 200W ή κατανάλωση? οι Philips aquarelle κάνουν ή δεν έχουν το επιθυμητό φάσμα ακτινοβολίας. άκουσα πως οι λάμπες ενυδρείων έχουν και UV ακτινοβολία. οι Philips έχουν??

post-7493-0-14800800-1436953558_thumb.jpg

Έγινε επεξεργασία - kostas3

Η λαμπα που δειχνεις απο οτι βλεπω γραφει 15w..

Τι λαμπα ειναι αυτη που βγαζει 150w?Λεντ?

Δεν ξερω αν υπαρχουν τετοιες φθοριου..

Αν οι λαμπες στο μηκος που σου κανουν ειναι 54βατ,τοτε εσυ θες 4 τετοιες λαμπες για να φτασεις τα 200βατ.Το τι μαρκα θα βαλεις δεν παιζει ιδιαιτερο λογο αρκει να ειναι στα κελβιν τα σωστα.

Αν μπορεις να μη βαλεις juwell μη το κανεις.

Παρε 4 απλες φθοριου τ5,2χ6500 και 2χ4500

Η λαμπα που δειχνεις απο οτι βλεπω γραφει 15w..

Τι λαμπα ειναι αυτη που βγαζει 150w?Λεντ?

Δεν ξερω αν υπαρχουν τετοιες φθοριου..

Αν οι λαμπες στο μηκος που σου κανουν ειναι 54βατ,τοτε εσυ θες 4 τετοιες λαμπες για να φτασεις τα 200βατ.Το τι μαρκα θα βαλεις δεν παιζει ιδιαιτερο λογο αρκει να ειναι στα κελβιν τα σωστα.

Αν μπορεις να μη βαλεις juwell μη το κανεις.

Παρε 4 απλες φθοριου τ5,2χ6500 και 2χ4500

μου ειπε οτι γράφει 15w αλλα αποδίδει πολυ περισσότερο. και οτι η λάμπα μήκους 1 μέτρο αποδίδει 150. βλακείες?

Δεν νομιζω οτι υπαρχουν τετοιες λαμπες..

Βαλε 4 λαμπες με 54 βατ και με τα κελβιν που εχουμε πει,δεν χρειαζεται να βαλεις juwel.

παιδια συγχωρήστε με αλλα παραθέτω και εδώ το ποστ μου που έβαλα και στον φωτισμό , γιατι ανοιξαμε και εδώ κουβέντα με φώτα

αγόρασα μια  high lite Τ5 της juwel 54W στα 4100 kelvin.  Να πάρω δηλαδή άλλη μια και μετά άλλες 2 στα 6000 με 6500 kelvin?

απο οτι διάβασα στις οδηγίες για φωτισμό θελω 2 στα 4000 εως 4500 και 2 στα 6000 εως 6500.

οι λάμπες jewel κάνουν 22 ευρώ η μια και πήγα σε ενα κατάστημα για να πάρω τα ντουι. και μου έδειξαν αυτές τις λάμπες.

λέγονται philips aquarelle. ειναι Τ8 και λεει πως κάνουν για φυτά και ενυδρεία. βγαίνουν σε οτι kelvin θελω (4500 και 6500 ) και αποδίδουν 150 watt. κάνουν 4.5 ευρώ η μια .

ερωτώ λοιπόν . χρειάζομαι ΑΠΟΔΟΣΗ 200W ή κατανάλωση? οι Philips aquarelle κάνουν ή δεν έχουν το επιθυμητό φάσμα ακτινοβολίας. άκουσα πως οι λάμπες ενυδρείων έχουν και UV ακτινοβολία. οι Philips έχουν??

Μην πας και πληρωνεις τις juwel ...

Παρε απλες λαμπες φθορισμου osram - philips 3-4 ευρω εχει η μια.

Κανε ενα συνδυασμο απο kelvin ,απο 4000 εως 8000κ

4x54 watt ειναι μια χαρα για αρχη.

Juwel βολεύουν μόνο επειδή βγαίνουν σε κάτι περίεργες διαστάσεις που σε περιπτώσεις όπως εγώ πχ. που έχω 55cm μήκος, δεν υπάρχουν Τ5 στα 24watt που να χωράνε. Έχει πχ. 438mm. Εκτός και αν τις βγάζουν και άλλες εταιρίες, δεν γνωρίζω.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...