Lfterr 24 Ιουνίου 2015 #1 Share 24 Ιουνίου 2015 Μετά απο αρκετό καιρό, πήρα την απόφαση να ξαναστήσω το παλιό 40λιτρο ενυδρείο μου και να βάλω μέσα ενα Betta fish. Το ενυδρείο λόγω παλαιότητας δεν έχει λάμπα, οπότε έχω διαλέξει έυκολα φυτά, όπως Anubias. Για φιλτράρισμα, αγόρασα ένα μικρό εσωτερικό φίλτρο 5W, το οποίο έχει μέσα και θήκη για ενεργό άνθρακα, τον οποίο όπως ξέρω, πρέπει να έχω τις 2 πρώτες μέρες που θα βάλω το νερό, για να το καθαρίσει κ μετά να τον αντικαταστήσω με Siporax. (Έχω επίσης ένα 60άρι ενυδρείο με χρυσόψαρα, που δουλεύει μια χαρά εδώ κ μήνες) Ερώτησεις 1) Μπορώ να βγάλω λίγο siporax απο το άλλο φίλτρο, για να στρώσω το καινούργιο, ή πρέπει να αγοράσω νέα συσκευασία ? 2) Υπάρχει κάποιο είδος σαλιγκαριού το οποίο θα έιναι καλός συγκάτοικος και δε θα μου τρώει τα φυτά ? 3) Θα ήθελα να βαλω επίσης και Ceratophyllum demersum μέσα στο ενυδρείο, το οποίο βρίσκεται σε κουζίνα όχι πολύ ηλιόλουστη, αλλα ούτε και λίγο (το πρωί βλέπει λίγο ο ήλιος). 4) Μπορείτε να μου προτείνετε κάποιο άλλο φυτό το οποίο δεν είναι και τόσο απαιτητικό σε φως k CO2 ? Ευχαριστω προκαταβολικα. Λευτερης. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 24 Ιουνίου 2015 #2 Share 24 Ιουνίου 2015 Για αρχη θα σοθ οτι πρεπει να κανεις κατι με φως,εστω και με ενα φωτιστικο γραφειου. Ολα τα φυτα θελουν το φως τους,αλλα λιγο και αλλα πολυ,οπως και τα ψαρια επισης χρειαζονται φως για μερικες ωρες. Σιποραξ μπορεις να παρεις απο το παλιο ενυδρειο σου σαν μπολι αλλα θα χρειαστεις και καινουριο για να γεμισεις το φιλτρο σου. Το φιλτρο μηπως ειναι δυνατο για τον μονομαχο? Για φυτα,οπως σου ειπα,πρεπει να λυσεις πρωτα το θεμα φωτισμου. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lfterr 24 Ιουνίου 2015 Author #3 Share 24 Ιουνίου 2015 Σ ευχαριστώ για τη γρήγορη απάντηση rasta. Διάλεξα 5W, επειδή το ενυδρείο είναι 40άρι. Όσον αφορά το φωτισμό, σκεφτόμουν μήπως αγοράσω κάποιο είδος led, αλλα δε ξέρω πόσα watt κτλ αντιστοιχούν στο 40άρι μου. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 24 Ιουνίου 2015 #4 Share 24 Ιουνίου 2015 Σ ευχαριστώ για τη γρήγορη απάντηση rasta. Διάλεξα 5W, επειδή το ενυδρείο είναι 40άρι. Όσον αφορά το φωτισμό, σκεφτόμουν μήπως αγοράσω κάποιο είδος led, αλλα δε ξέρω πόσα watt κτλ αντιστοιχούν στο 40άρι μου. Αλλο τα βατ που καιει το φιλτρο και αλλο η ροη του,ποσο ροη εχει αυτο το φιλτρο? Λεντ εγω δεν τα εμπιστευομαι,ειδικα τα ετοιμα.Πιο πολυ κακο κανουν (αλγες) παρα καλο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lfterr 24 Ιουνίου 2015 Author #5 Share 24 Ιουνίου 2015 Αλλο τα βατ που καιει το φιλτρο και αλλο η ροη του,ποσο ροη εχει αυτο το φιλτρο? Λεντ εγω δεν τα εμπιστευομαι,ειδικα τα ετοιμα.Πιο πολυ κακο κανουν (αλγες) παρα καλο. 200 Λίτρα την ώρα se max 40L Λόγω παλαιότητας του ενυδρείου έχουν χαλάσει οι υποδοχές για λάμπα ... :-/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 24 Ιουνίου 2015 #6 Share 24 Ιουνίου 2015 200 Λίτρα την ώρα se max 40L Λόγω παλαιότητας του ενυδρείου έχουν χαλάσει οι υποδοχές για λάμπα ... :-/ Και τα 200 λιτρα μπορει να ειναι πολλα,θα το δεις στην πραξη ομως. Τι εννοεις εχουν χαλασει? Δεν βαζει καμια φωτο να το δουμε? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lfterr 24 Ιουνίου 2015 Author #7 Share 24 Ιουνίου 2015 Και τα 200 λιτρα μπορει να ειναι πολλα,θα το δεις στην πραξη ομως. Τι εννοεις εχουν χαλασει? Δεν βαζει καμια φωτο να το δουμε? Έχουν σπάσει τελείως απο την υγρασία, ουσιαστικά δεν έχει καθόλου υποδοχή. :-/ Όπως και νά χει θα σας κρατήσω ενήμερους, με φωτογραφίες απο αύριο που θα πάω να πάρω τα φυτά. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 24 Ιουνίου 2015 #8 Share 24 Ιουνίου 2015 Αλλαξε τα και βαλε καινουρια. Χωρις φως μη βαλεις φυτα γιατι δεν θα τη παλεψουν. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lfterr 24 Ιουνίου 2015 Author #9 Share 24 Ιουνίου 2015 Να προσθέσω πως μαζί με το χαλίκι, έβαλα και λίγο ζεόλιθο για να ρίξω το ήδη ανεβασμένο PH , που έχει το νερό της πόλης μου. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 24 Ιουνίου 2015 #10 Share 24 Ιουνίου 2015 Να προσθέσω πως μαζί με το χαλίκι, έβαλα και λίγο ζεόλιθο για να ρίξω το ήδη ανεβασμένο PH , που έχει το νερό της πόλης μου. Ο ζεολυθος δεν ριχνει το ph.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ 24 Ιουνίου 2015 #11 Share 24 Ιουνίου 2015 Με το θεμα της λαμπας μπορεις ευκολα με ενα απλο φωτιστικο γραφειου να κανεις τη δουλεια σου, εννοω επιτραπεζιο με λαμπα οικονομιας. Φυτακια θα βρεις ευκολα αλλα κανε πρωτα το φωτιστικο και αναλογα πραττεις. Καλη συνεχεια! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lfterr 24 Ιουνίου 2015 Author #12 Share 24 Ιουνίου 2015 Με το θεμα της λαμπας μπορεις ευκολα με ενα απλο φωτιστικο γραφειου να κανεις τη δουλεια σου, εννοω επιτραπεζιο με λαμπα οικονομιας. Φυτακια θα βρεις ευκολα αλλα κανε πρωτα το φωτιστικο και αναλογα πραττεις. Καλη συνεχεια! Σ ευχαριστώ Παρασκευά ! Θα φροντήσω να λύσω το πρόβλημα με το φώς οπωσδήποτε. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chocolate_Puma 24 Ιουνίου 2015 #13 Share 24 Ιουνίου 2015 Μετά απο αρκετό καιρό, πήρα την απόφαση να ξαναστήσω το παλιό 40λιτρο ενυδρείο μου και να βάλω μέσα ενα Betta fish. Το ενυδρείο λόγω παλαιότητας δεν έχει λάμπα, οπότε έχω διαλέξει έυκολα φυτά, όπως Anubias. Καλησπέρα. Όπως ήδη γράφτηκε πιο πανω, λάμπα θα χρειαστείς ακόμη και τα πλέον εύκολα φυτά Για φιλτράρισμα, αγόρασα ένα μικρό εσωτερικό φίλτρο 5W, το οποίο έχει μέσα και θήκη για ενεργό άνθρακα, τον οποίο όπως ξέρω, πρέπει να έχω τις 2 πρώτες μέρες που θα βάλω το νερό, για να το καθαρίσει κ μετά να τον αντικαταστήσω με Siporax. (Έχω επίσης ένα 60άρι ενυδρείο με χρυσόψαρα, που δουλεύει μια χαρά εδώ κ μήνες) Όταν θα έχεις χρόνο κάνε μια παρουσίαση και του χρυσοψαράδικου Ερώτησεις 1) Μπορώ να βγάλω λίγο siporax απο το άλλο φίλτρο, για να στρώσω το καινούργιο, ή πρέπει να αγοράσω νέα συσκευασία ? Βάζεις σιποραξ από το παλιό στο νέο και αντικαθιστάς το σιποραξ που έβγαλες με καινούριο 2) Υπάρχει κάποιο είδος σαλιγκαριού το οποίο θα έιναι καλός συγκάτοικος και δε θα μου τρώει τα φυτά ? Τα περισσότερα είδη δεν τρώνε φυτα. Ωστόσο δεν είναι σίγουρο πως θα τα καλοδεχτεί ο μονομάχος 3) Θα ήθελα να βαλω επίσης και Ceratophyllum demersum μέσα στο ενυδρείο, το οποίο βρίσκεται σε κουζίνα όχι πολύ ηλιόλουστη, αλλα ούτε και λίγο (το πρωί βλέπει λίγο ο ήλιος). 4) Μπορείτε να μου προτείνετε κάποιο άλλο φυτό το οποίο δεν είναι και τόσο απαιτητικό σε φως k CO2 ? Πρώτα βάλε φωτιστικό και λάμπα και επιλογές φυτών έχεις πολλές Ευχαριστω προκαταβολικα. Λευτερης. Καλή συνέχεια εύχομαι... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lfterr 26 Ιουνίου 2015 Author #14 Share 26 Ιουνίου 2015 Έκανα τις πιο λάθος επιλογές σε φυτά ... Με το θέμα του φωτισμού, έβαλα προσωρινά το καπάκι απο το 60αρι που έχω σα χρυσοψαράδικο. Μου προτείναν απ το πετ σοπ κάτι σα ντουί λάμπας κ ισως να το κάνω έτσι για να μη μπλέκω με led. Επίσης μου προτείναν να καταργήσω τελείως το φίλτρο αν είναι να βάλω μονομάχο. Η διακόσμιση είναι προσωρινή, η ανούμπια θα πάει δεξιά. Link to comment Share on other sites More sharing options...
piki 26 Ιουνίου 2015 #15 Share 26 Ιουνίου 2015 Έκανα τις πιο λάθος επιλογές σε φυτά ... Με το θέμα του φωτισμού, έβαλα προσωρινά το καπάκι απο το 60αρι που έχω σα χρυσοψαράδικο. Μου προτείναν απ το πετ σοπ κάτι σα ντουί λάμπας κ ισως να το κάνω έτσι για να μη μπλέκω με led. Επίσης μου προτείναν να καταργήσω τελείως το φίλτρο αν είναι να βάλω μονομάχο. Η διακόσμιση είναι προσωρινή, η ανούμπια θα πάει δεξιά. εμενα κ ετσι μου αρεσει,μπραβο!μην ακους τι λενε οι πετσοπαδες,θα ακουσεις πολλες βλακειες..το φιλτρο χρειαζεται,εγω ενα διαστημα που αντιμετωπιζα φιν ροτ στο μονομαχο μου κ ειχα σταματησει την χρηση του,υπηρχαν θεματα απο την αποψη οτι το νερο εμενε στασιμο κ δημιουργουσε κατι σαν πρασινισμένη γλιτσα στα ξυλα κ στα φυτα.επισης ειχα θεματα με την θερμοκρασια το χειμωνα,το πανω μερος ηταν πιο ζεστο κ στον πυθμενα πιο παγωμενο με αποτελεσμα να διιουργουσε εναλλαγες οταν κολυμπουσε το ψαρι.φυσικα φιλτραρει το νερο κ ειμαστε πιο σιγουροι κ δεν χρειαζεται να κανεις καθε 4 μερες αλλαγη αλλα καθε 7. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lfterr 26 Ιουνίου 2015 Author #16 Share 26 Ιουνίου 2015 εμενα κ ετσι μου αρεσει,μπραβο!μην ακους τι λενε οι πετσοπαδες,θα ακουσεις πολλες βλακειες..το φιλτρο χρειαζεται,εγω ενα διαστημα που αντιμετωπιζα φιν ροτ στο μονομαχο μου κ ειχα σταματησει την χρηση του,υπηρχαν θεματα απο την αποψη οτι το νερο εμενε στασιμο κ δημιουργουσε κατι σαν πρασινισμένη γλιτσα στα ξυλα κ στα φυτα.επισης ειχα θεματα με την θερμοκρασια το χειμωνα,το πανω μερος ηταν πιο ζεστο κ στον πυθμενα πιο παγωμενο με αποτελεσμα να διιουργουσε εναλλαγες οταν κολυμπουσε το ψαρι.φυσικα φιλτραρει το νερο κ ειμαστε πιο σιγουροι κ δεν χρειαζεται να κανεις καθε 4 μερες αλλαγη αλλα καθε 7. Δε μπορώ παρά να συμφωνήσω μαζί σου στο θέμα του φίλτρου (αν και ο Ράστα είχε δίκιο για τη μεγάλη ροή). Επίσης όπως και να χει ανεβάζει λίγο τη θερμοκρασία του νερού το χειμώνα. Όσο το καθάρισμα φίλτρου, μία φορά τις 2-3 βδομάδες πιστεύω θα είναι οκ. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lfterr 26 Ιουνίου 2015 Author #17 Share 26 Ιουνίου 2015 εμενα κ ετσι μου αρεσει,μπραβο!μην ακους τι λενε οι πετσοπαδες,θα ακουσεις πολλες βλακειες..το φιλτρο χρειαζεται,εγω ενα διαστημα που αντιμετωπιζα φιν ροτ στο μονομαχο μου κ ειχα σταματησει την χρηση του,υπηρχαν θεματα απο την αποψη οτι το νερο εμενε στασιμο κ δημιουργουσε κατι σαν πρασινισμένη γλιτσα στα ξυλα κ στα φυτα.επισης ειχα θεματα με την θερμοκρασια το χειμωνα,το πανω μερος ηταν πιο ζεστο κ στον πυθμενα πιο παγωμενο με αποτελεσμα να διιουργουσε εναλλαγες οταν κολυμπουσε το ψαρι.φυσικα φιλτραρει το νερο κ ειμαστε πιο σιγουροι κ δεν χρειαζεται να κανεις καθε 4 μερες αλλαγη αλλα καθε 7. Άλλη επιλογή μετά είναι να βάλω γκάπι, αντί για μονομάχο. Είμαι σε δίλλημα. Προς το παρών το ενυδρείο είναι σε στρώσιμο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
piki 26 Ιουνίου 2015 #18 Share 26 Ιουνίου 2015 το 40αρι ειναι μικρο για γκαπυ.να σκεφτειις εγω τα εχω σε 60αρι κ επειδη αναγκαστικα τα κρατας σε χαρεμακι θα γεννοβολανε συνεχεια κ πολυ ευκολα θα γεμισεις γονο κ μετα τι θα τον κανεις? 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chocolate_Puma 26 Ιουνίου 2015 #19 Share 26 Ιουνίου 2015 Καλησπέρα Τα 40 λίτρα ειναι μια χαρά για έναν μονομάχο Προσωπική μου άποψη ειναι να βγάλεις όλες τις πέτρες Δεν σου προσφέρουν κάτι. Προσπάθησε να βρεις μια ρίζα να προσθέσεις και βάλε κι άλλα φυτά Είτε επιφάνειας (κερατοφυλλο, φακή) είτε στον βυθό Αν μπορείς να βρεις πλατανοφυλλα, μπορείς να φτιάξεις πολύ εύκολα black water, το οποίο θα εκτιμήσει ιδιαίτερα ο μονομάχος Επίσης μπορείς να βρεις μέσω αγγελίας ή μεσω ebay, φύλλα catapa & alder cones, τα οποία μαλακώνουν το νερό και δίνουν επίσης αυτό το "μαυρο" χρωμα που ψάχνουμε Για να μειώσεις τη ροή του φιλτου, βάλε spray bar και γυρισε το να χτυπάει στο τζάμι ή κάνε κι άλλες τρύπες στο spray bar Χαιρετισμούς στον φίλο πετσοπα που σου είπε να βγάλεις το φίλτρο... :-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lfterr 26 Ιουνίου 2015 Author #20 Share 26 Ιουνίου 2015 Καλησπέρα Τα 40 λίτρα ειναι μια χαρά για έναν μονομάχο Προσωπική μου άποψη ειναι να βγάλεις όλες τις πέτρες Δεν σου προσφέρουν κάτι. Προσπάθησε να βρεις μια ρίζα να προσθέσεις και βάλε κι άλλα φυτά Είτε επιφάνειας (κερατοφυλλο, φακή) είτε στον βυθό Αν μπορείς να βρεις πλατανοφυλλα, μπορείς να φτιάξεις πολύ εύκολα black water, το οποίο θα εκτιμήσει ιδιαίτερα ο μονομάχος Επίσης μπορείς να βρεις μέσω αγγελίας ή μεσω ebay, φύλλα catapa & alder cones, τα οποία μαλακώνουν το νερό και δίνουν επίσης αυτό το "μαυρο" χρωμα που ψάχνουμε Για να μειώσεις τη ροή του φιλτου, βάλε spray bar και γυρισε το να χτυπάει στο τζάμι ή κάνε κι άλλες τρύπες στο spray bar Χαιρετισμούς στον φίλο πετσοπα που σου είπε να βγάλεις το φίλτρο... :-) Τα ξήλωσα όλα απ τα νεύρα μου, πάνω στη προσπάθειά μου να δέσω την ανούμπια. Μια που το στήνεις , μία που δε ξαναγίνεται όπως το χες ... Γέμισε το νερό με τρίμματα κοκοφοίνικα υδροπονίας που είχα βάλει για υπόστρωμα και γίναν όλα σαλάτα... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chocolate_Puma 26 Ιουνίου 2015 #21 Share 26 Ιουνίου 2015 To χόμπι θέλει υπομονή και να το απολαμβάνεις Μην προσπαθείς να πετύχεις το τέλειο, γιατί συνεχώς θα ξεστήνεις Για το δέσιμο των φυτών, αν σε δυσκολεύει η πετονια, δοκίμασε αυτό http://www.ebay.com/itm/Driftwood-String-Attach-Java-Fern-Anubias-Echinodorus-Aquarium-Live-Plant-Fish-/280771798086?hash=item415f4da446 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 27 Ιουνίου 2015 #22 Share 27 Ιουνίου 2015 Βγαλε τις πετρες και βαλε ξυλα και φυτα. Ο κοκοφοινικας δεν σου προσφερει κατι. Το φιλτρο βαλτο να χτυπαει το τζαμι για να σπαει η ροη του καιβαλε και σπρει μπαρ. Αν δεν μπορεις να δεσεις την ανουμπια,δοκιμασε να το κανεις με tire up. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Soulaki1 27 Ιουνίου 2015 #23 Share 27 Ιουνίου 2015 Κάνε ότι σου λέει ο από πάνω μου, και σύντομα θα χαίρεσαι ένα πανέμορφο ενυδρείο...θέλει υπομονή το χόμπι. Εγώ με την ανουμπια τα ίδια τράβηξα, και μου είπαν τα παιδιά, να την δέσω με πετονιά, σαν Μασουράκη φαντάσου, επάνω στο ξύλο μου... Τώρα έχει ριζώσει, και τίποτα δεν την κουνάει.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Soulaki1 27 Ιουνίου 2015 #24 Share 27 Ιουνίου 2015 Βάλε μας και καμία φωτό, όταν με το καλό τελειώσεις, να θαυμάσουμε.☺️ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lfterr 27 Ιουνίου 2015 Author #25 Share 27 Ιουνίου 2015 To χόμπι θέλει υπομονή και να το απολαμβάνεις Μην προσπαθείς να πετύχεις το τέλειο, γιατί συνεχώς θα ξεστήνεις Για το δέσιμο των φυτών, αν σε δυσκολεύει η πετονια, δοκίμασε αυτό http://www.ebay.com/itm/Driftwood-String-Attach-Java-Fern-Anubias-Echinodorus-Aquarium-Live-Plant-Fish-/280771798086?hash=item415f4da446 Απ τα νεύρα μου χτες μου ρθε να σπάσω το ενυδρείο... Υπομονή ... αυτό ξαναπές το. Σήμερα θα το αδειάσω πάλι, να βάλω μέσα μια ρίζα απο αμπέλι. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος