Χρήστος 23 Ιουνίου 2015 #1 Share 23 Ιουνίου 2015 Θα ήθελα να σας καταθέσω την εμπειρία που μάζεψα στα δυο είδη λαμπτήρων. Δοκίμασα πλέον όλους τους τύπους λαμπτήρων από εξειδικευμένους λαμπτήρες γνωστών μάρκων έως και κοινούς λαμπτήρες επίσης γνωστών μάρκων ( ευνόητε ότι η λαμπτήρες όλοι είχαν τα κατάλληλα κελβιν. Δεν θα σας κουράσω πολύ ούτε θα αναφερθώ αναλυτικά αλλά θα πω κατευθείαν το συμπέρασμα που έβγαλα. Με όλους τους λαμπτήρες μπορούμε να έχουμε ανάπτυξη φυτών, από τους ποιο ακριβούς έως τους ποιο φτηνούς. Υπάρχουν όμως διαφορές στην ανάπτυξη, το χρώμα, και το σχήμα του φυτού που της διακρίνουμε πιο καλά στα δύσκολα φυτά και λιγότερο στα εύκολα φυτά σε ότι αφορά των φωτισμό. Παρατήρησα λοιπόν ότι αν χρησιμοποιούμε απλούς μη εξειδικευμένους λαμπτήρες χρειαζόμαστε μεγαλύτερο αριθμό λαμπτήρων από ότι αν χρησιμοποιήσουμε λαμπτήρες εξειδικευμένους για να έχουμε παρόμοιο αποτέλεσμα ανάπτυξής σε κάποια απαιτητικά φυτά ενώ δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές στα εύκολα φυτά. Επίσης χρειαζόμαστε περισσότερους λαμπτήρες αν αποφασίσουμε να χρησιμοποιήσουμε λαμπτήρες πλήρους φάσματος επίσης σε απαιτητικά φυτά και όχι σε απλά φυτά αλλά το αποτέλεσμα μας ανταμείβει με το παραπάνω. Πως κατέληξα σε αυτό συμπέρασμα θα σας πω συνοπτικά. Σχεδόν κάθε καλοκαίρι έβγαζα πολλά φυτά έξω ώστε να μεγαλώσουν τα φυτά με το φυσικό φως του ήλιου και κατέγραψα την ανάπτυξή τους, πχ το σχήμα των φύλων, το χρώμα, το ύψος, το πλάτος, κοκ. Έτσι σαν πρότυπο την φυσική ανάπτυξη κάτω από το φως του ήλιου σύγκρινα της λάμπες και παρατηρούσα πιες έρχονταν πιο κοντά στην ανάπτυξη που με έδινε ο ήλιος. Έτσι έχω σε πρώτη θέση 1 λαμπτήρες πλήρους φάσματος 2 λαμπτήρες εξειδικευμένους από γνωστές εταιρίες 3 λαμπτήρες triton 4 μη εξειδικευμένους λαμπτήρες. Αυτά είναι τα αποτελέσματα μου, φυσικά δεν αναλύω ποιοι λαμπτήρες μας συμφέρουν οικονομικά περισσότερο, ή αν μας ικανοποιεί η ανάπτυξη που μας δίνουν η λαμπτήρες που χρησιμοποιούμε είτε είναι κοινή είτε εξειδικευμένη. Εγώ αναφέρω καθαρά ποιοι λαμπτήρες δίνουν την ποιο φυσιολογική ανάπτυξή στα φυτά κάτι που σε κάποιους μπορεί να μην τους ενδιαφέρει η να μην τους αρέσει. Προσκοπικά δυστυχώς αυτήν την περίοδο λόγο οικονομίας χρησιμοποιώ τους κοινούς μη εξειδικευμένους λαμπτήρες αλλά αν μου δοθεί η οικονομική ευχέρεια με κλειστά μάτια θα έπαιρνα λαμπτήρες πλήρους φάσματος. Μειονέκτημα των λαμπτήρων αυτών είναι ότι βγάζουν λίγα λουμεν για αυτό θέλουμε περισσότερους σε κάποιες περιπτώσεις όπου θέλουμε πολύ φως ιδιαίτερα στον βυθό. Επίσης η διάρκεια ζωής τους είναι ποιο μικρή σε σχέση με τους άλλους. Τέλος έτσι για πληροφορία δοκίμασα και αρκετά Led και έχω να πω απλά ότι αν δεν βάλετε βαθιά πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη σας δεν πρόκειται να πάρετε αξιόλογα Led που να κάνουν εξίσου καλά την δουλειά τους με της λάμπες φθορισμού. 5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
argy1 23 Ιουνίου 2015 #2 Share 23 Ιουνίου 2015 Μπραβο για το πειραμα και τον χρονο σου και την διαθεση να το μοιραστεις μαζι μας! Μια ερωτηση,οταν λες πληρους φασματος ποια η διαφορα απο τους εξιδεικευμενους? Και επισης θα βοηθουσε λιγο αν μας ελεγες και αριθμιτικα σε ποιους ειδες και αναπτυξη αλγεων απο το μικροτερο προς το μεγαλυτερο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nicpapa 23 Ιουνίου 2015 #3 Share 23 Ιουνίου 2015 Χρηστο τι λίπανση ακολουθησες για να δωσεις το συμπερασμα αυτο? Πως συγκρινεις τα φυτα που εχεις εξωτερικά με τα φυτα που βρισκονται μεσα στο ενυδρειο? Μιλάμε για emersed η subnersed φυτα? Οσο αφορα τα χρωματα των φυτων αν δεν λιπαινεις σωστα, δεν προκειται να εχεις σωστο χρωμα οτι λαμπα και να βάλεις.. Εγω βρισκομαι στην τελευταια επιλογη σου, στις οικονομικες λάμπες. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Χρήστος 23 Ιουνίου 2015 Author #4 Share 23 Ιουνίου 2015 Φυσικά μιλάμε για subemers φυτά όχι ότι δεν έχω και εμερσ αλλά αυτά δεν τα συμπεριέλαβα στο πείραμα. Καταρχήν δεν μιλάμε για τρομερές διαφορές έτσι, φυσικά η λίπανση ήταν παντού ίδια μάλιστα στο μπαλκόνι έβαζα και CO2. Στην αρχή έριχνα παντού την ίδια ποσότητα λιπάσματος, αργότερα όμως αναγκάστηκα να να αυξήσω την λίπανση κατά 1/3 στα φυτά του μπαλκονιού διότι η ενέργεια του ήλιου ήταν τόσο μεγάλη και τα φυτά μεγάλωναν στο πιτσ φιτίλι. Δεν μπορείς έχοντας την δύναμη του ήλιου να τρενάρεις την ανάπτυξη των φυτών πχ τα νιτρικά εξαφανίζωνταν με της λάμπες σε 10 μέρες στον ήλιο η ίδια ποσότητα εξαφανίζωνταν σε 6-7 ημέρες για αυτό και αναγκαστικά να αυξήσω την λίπανση όχι σε ποσότητα αλλά σε πιο τακτικά διαστήματα δηλαδή τα νιτρικά και στης δυο περιπτώσεις τα κρατούσα σταθερά 20 απλά στο ένα έβαζα κάθε 10 μέρες στο άλλο κάθε 6-7 ημέρες. Φυσικά κάτι αντίστοιχο έκαμνα και με τα υπόλοιπα μακρο και μικρο στοιχεία και CO2. Να πω παράδειγμα με μερικές διαφορές πχ στα κόκκινα φυτά η διαφορά στο χρώμα ήταν περισσότερο στην απόχρωση των φυτών πράγμα που δεν σημαίνει ότι ήταν πιο άσχημο ή ποιο όμορφο γιατί στην τελική το χρώμα είναι και ένα θέμα γούστου. ή σε κάποια φυτά το μέγεθος του φύλου ήταν μεγαλύτερο υπό τον ήλιο από ότι με της λάμπες. Έτσι πείρα για πρότυπο τον ήλιο και είδα πιες λάμπες είναι ποιο κοντά σε αυτό το πρότυπο χωρίς φυσικά να σημαίνει ότι αυτό το πρότυπο πρέπει να μας αρέσει ή όχι ή ότι και με της πιο απλές λάμπες δεν έχουμε ανάπτυξη φυτών όπως επισήμανα στο πρώτο ποστ. όσο αφορά της αλγες παντού είναι το ίδιο παντού είχα λίγη αλγη που το θεωρώ φυσιολογικό και σε καμιά περίπτωση δεν μπορούσαν η αλγης να πάρουν το πάνω χέρι όσο τα φυτά αναπτύσσονταν. Απλά είχα την εντύπωση ότι με τον ήλιο είχα κάτι παραπάνω σποτ άλγη όχι όμως σε ενοχλητικό βαθμό. προσωπικά κατέληξα στης λάμπες του πλήρους φάσματος γιατί με άρεσε το γενικό οπτικό αποτέλεσμα που θεωρό βρίσκετε ποιο κοντά στην φυσική ανάπτυξη και απόχρωση των φυτών. από όλο το πείραμα το σίγουρο είναι ότι υπάρχουν μικρές ή λίγο μεγαλύτερες διαφορές στην ανάπτυξη των φυτών μεταξύ τον κοινών τον εξιδικευμενων λαμπτήρων, του πλήρους φάσματος και του ήλιου. Η διαφορές αυτές έχουν να κάνουν μόνο με την εμφάνιση και όχι με την υγεία και την ανάπτυξη των φυτών. @argy1 με εξυδηκευμένες λάμπες (ίσος λάθος έκφραση αλλά δεν μου ήρθε άλλη λέξη) εννοώ της κλασικές λάμπες που πουλούν η εταιρίες πχ arcadia, dennerle cro lux κτλ. κοινές λάμπες εννοώ αυτές της φτηνές τον 3-4 ευρώ πχ όσραμ 650 η φιλιπς κτλ. Η διαφορά μεταξύ του πλήρους φάσματος με την υπόλοιπες είναι ότι όλες η άλλες έχουν 3 peaks σε σηγκεκρημενες συχνότητες του φάσματος και οι υπόλοιπες συχνότητες απλά είναι υπαρκτές στο ελάχιστο, η πλήρες φάσματος δεν έχουν peaks αλλά πάνω κάτω έχουν όλο το φάσμα, δηλαδή το φάσμα που εκπέμπει ο ήλιος αλλά όχι φυσικά στην ίδια ένταση, αλλά πολύ περισσότερο από ότι η 3 peaks λάμπες. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ 23 Ιουνίου 2015 #5 Share 23 Ιουνίου 2015 Λοιπον πολυ ενδιαφερον και κατατοπιστικο το ποστ σου, ποσο καιρο το ετρεξες το πειραμα; Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 23 Ιουνίου 2015 #6 Share 23 Ιουνίου 2015 Προσωπικα χρησιμοποιω απλες λαμπες οικονομιας εδω και χρονια με φωτιστικο γραφειου. Τα φυτα που εχω τα πανε μια χαρα,εχω απο ευκολα φυτα εως δυσκολα και ολα ειναι μια χαρα. Πιστευω οτι με ολες τις λαμπες μπορεις να κανεις καλη δουλεια,απλα πρεπει να εχουν τα σωστα κελβιν. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
georgerocks 23 Ιουνίου 2015 #7 Share 23 Ιουνίου 2015 Πολυ ενδιαφερον το πειραμα!!! Εγω δεν εχω και πολυ εμπειρια σε αυτα αλλα πριν απο λιγο καιρο που αρχισα να ασχολουμαι λιγο πιο σοβαρα με τα φυτα εβαλα στο καινουριο μου φωτιστικο απλες philips.....οι ενυδρειακες μου εβγαιναν πολυ ακριβες....οσο εκανε ολο το φωτιστικο καινουριο! Δεν εχω ακομα δυσκολα φυτα για να δω διαφορα....εχω σχετικα ευκολα και πανε καλα....γι'αυτο δεν μπορω να πω κατι με σιγουρια! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Χρήστος 23 Ιουνίου 2015 Author #8 Share 23 Ιουνίου 2015 Λοιπον πολυ ενδιαφερον και κατατοπιστικο το ποστ σου, ποσο καιρο το ετρεξες το πειραμα; χρόνια, τουλάχιστον για κάθε ομάδα λαμπτήρων της έτρεχα για 3-4 χρόνια με συνεχείς επαναλήψεις και με νέα φυτά. Με της κοινές λάμπες το έτρεξα τουλάχιστον 2 χρόνια. Προσωπικα χρησιμοποιω απλες λαμπες οικονομιας εδω και χρονια με φωτιστικο γραφειου. Τα φυτα που εχω τα πανε μια χαρα,εχω απο ευκολα φυτα εως δυσκολα και ολα ειναι μια χαρα. Πιστευω οτι με ολες τις λαμπες μπορεις να κανεις καλη δουλεια,απλα πρεπει να εχουν τα σωστα κελβιν. Κώστα όπως είπα και εγώ σε αυτήν την φάση λόγο οικονομίας χρησιμοποιώ τους κοινούς λαμπτήρες. Σίγουρα τα φυτά πάνε απροβληματιστα και καλά δεν τίθεται θέμα περί αυτού, απλά οι λεπτομέρειες κάνουν την διαφορά και αυτό μόνο σε ψυχακιδες σαν έμενα. Ξέρεις όταν σχολίασε δεκαετίες με τα φυτά σε κάποια φάση αναγκαστικά σε εξιτάρουν οι λεπτομέρειες. Δεν τα έγραψα αυτά για να μειώσω της λάμπες οικονομίας ίσα ίσα δεδομένο της τιμής τους πλεονεκτούν έναντι όλων των άλλων. Είμαι όμως σίγουρος ότι αν οι τιμές ήταν για όλες της λάμπες ίδιες τότε κανείς δεν θα έπαιρνε της κοινές λάμπες γιατί θα είχε καλύτερα αποτελέσματα. Όλα όσα έγραψα τα έγραψα για να μηρυκαστώ της γνώσεις που απόκτησα και όχι να αναβαθμίσω ή να υποβαθμίσω κάποιες λάμπες. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nicpapa 23 Ιουνίου 2015 #9 Share 23 Ιουνίου 2015 Φυσικά μιλάμε για subemers φυτά όχι ότι δεν έχω και εμερσ αλλά αυτά δεν τα συμπεριέλαβα στο πείραμα. Καταρχήν δεν μιλάμε για τρομερές διαφορές έτσι, φυσικά η λίπανση ήταν παντού ίδια μάλιστα στο μπαλκόνι έβαζα και CO2. Στην αρχή έριχνα παντού την ίδια ποσότητα λιπάσματος, αργότερα όμως αναγκάστηκα να να αυξήσω την λίπανση κατά 1/3 στα φυτά του μπαλκονιού διότι η ενέργεια του ήλιου ήταν τόσο μεγάλη και τα φυτά μεγάλωναν στο πιτσ φιτίλι. Δεν μπορείς έχοντας την δύναμη του ήλιου να τρενάρεις την ανάπτυξη των φυτών πχ τα νιτρικά εξαφανίζωνταν με της λάμπες σε 10 μέρες στον ήλιο η ίδια ποσότητα εξαφανίζωνταν σε 6-7 ημέρες για αυτό και αναγκαστικά να αυξήσω την λίπανση όχι σε ποσότητα αλλά σε πιο τακτικά διαστήματα δηλαδή τα νιτρικά και στης δυο περιπτώσεις τα κρατούσα σταθερά 20 απλά στο ένα έβαζα κάθε 10 μέρες στο άλλο κάθε 6-7 ημέρες. Φυσικά κάτι αντίστοιχο έκαμνα και με τα υπόλοιπα μακρο και μικρο στοιχεία και CO2. Να πω παράδειγμα με μερικές διαφορές πχ στα κόκκινα φυτά η διαφορά στο χρώμα ήταν περισσότερο στην απόχρωση των φυτών πράγμα που δεν σημαίνει ότι ήταν πιο άσχημο ή ποιο όμορφο γιατί στην τελική το χρώμα είναι και ένα θέμα γούστου. ή σε κάποια φυτά το μέγεθος του φύλου ήταν μεγαλύτερο υπό τον ήλιο από ότι με της λάμπες. Έτσι πείρα για πρότυπο τον ήλιο και είδα πιες λάμπες είναι ποιο κοντά σε αυτό το πρότυπο χωρίς φυσικά να σημαίνει ότι αυτό το πρότυπο πρέπει να μας αρέσει ή όχι ή ότι και με της πιο απλές λάμπες δεν έχουμε ανάπτυξη φυτών όπως επισήμανα στο πρώτο ποστ. όσο αφορά της αλγες παντού είναι το ίδιο παντού είχα λίγη αλγη που το θεωρώ φυσιολογικό και σε καμιά περίπτωση δεν μπορούσαν η αλγης να πάρουν το πάνω χέρι όσο τα φυτά αναπτύσσονταν. Απλά είχα την εντύπωση ότι με τον ήλιο είχα κάτι παραπάνω σποτ άλγη όχι όμως σε ενοχλητικό βαθμό. προσωπικά κατέληξα στης λάμπες του πλήρους φάσματος γιατί με άρεσε το γενικό οπτικό αποτέλεσμα που θεωρό βρίσκετε ποιο κοντά στην φυσική ανάπτυξη και απόχρωση των φυτών. από όλο το πείραμα το σίγουρο είναι ότι υπάρχουν μικρές ή λίγο μεγαλύτερες διαφορές στην ανάπτυξη των φυτών μεταξύ τον κοινών τον εξιδικευμενων λαμπτήρων, του πλήρους φάσματος και του ήλιου. Η διαφορές αυτές έχουν να κάνουν μόνο με την εμφάνιση και όχι με την υγεία και την ανάπτυξη των φυτών. @argy1 με εξυδηκευμένες λάμπες (ίσος λάθος έκφραση αλλά δεν μου ήρθε άλλη λέξη) εννοώ της κλασικές λάμπες που πουλούν η εταιρίες πχ arcadia, dennerle cro lux κτλ. κοινές λάμπες εννοώ αυτές της φτηνές τον 3-4 ευρώ πχ όσραμ 650 η φιλιπς κτλ. Η διαφορά μεταξύ του πλήρους φάσματος με την υπόλοιπες είναι ότι όλες η άλλες έχουν 3 peaks σε σηγκεκρημενες συχνότητες του φάσματος και οι υπόλοιπες συχνότητες απλά είναι υπαρκτές στο ελάχιστο, η πλήρες φάσματος δεν έχουν peaks αλλά πάνω κάτω έχουν όλο το φάσμα, δηλαδή το φάσμα που εκπέμπει ο ήλιος αλλά όχι φυσικά στην ίδια ένταση, αλλά πολύ περισσότερο από ότι η 3 peaks λάμπες. Χαχα το περιμενα οτι θα μου ελεγες οτι εβαλες co2 στο μπαλκόνι... Περιμενα οτι με το φως του ηλιου θα ειχανε μικροτερο σε μεγεθος φύλλο, γιατι στα ενυδρεια με τις απλες λαμπες ειχα παρατηρησει οτι σε ενυδρεια με δυνατο φωτισμο τα φυτα εκαναν μικροτερο φυλλο σε σχεση με ενυδρεια χαμηλου φωτισμου. Θα μπορουσες να δοκιμάσεις την μεθοδο του Τom barr ωστε να αποκλεισουμε το ενδεχομενο καποιας ελλειψεις θρεπτικων. Εγω ειμαι της αποψης οτι στηνουμε τον φωτισμό με βαση αυτο που μας αρέσει να βλέπουμε... Αν παρατηρησεις εχοντας λευκο φωτισμό τονιζονται τα πρασινα φυτα, ενω αν εχουμε φωτισμο με χαμηλα κελβιν τα κοκκινα. Στο εξωτερικο, χρησιμοποιουν λάμπες διαφορων κέλβιν, 4000-8000κ , και προσθετουν μπλε και κοκκινες λάμπες. Ετσι εχουν ενα πληρες φασμα, οπου τονιζει κοκκινα και πρασινα φυτα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Χρήστος 23 Ιουνίου 2015 Author #10 Share 23 Ιουνίου 2015 Νίκο δεν αντιδρούν όλα τα φυτά ίδια πχ η ανούμπιες έγιναν στον ήλιο χάλια,ήθελαν την σκιά τους, ενώ η κρυτποκορίες είχαν μιώσει το μέγεθος του φύλου τους κατά 50% ενώ συνάμα έγιναν πάρα πάρα πολύ σκούρες, αντιθέτως πχ ηhydrocotyle tripartita δεν είχε καμιά απολύτως διαφορά είτε με τον ήλιο είτε με της πλήρες φάσματος είτε με της εξηδικευμένες ή της κοινές καμιά μα καμιά διαφορά ακόμα και στην εμερς κατάσταση παρέμενε το ίδιο φυτό μόνο που έβγαλε λουλουδάκια. Το κάθε φυτό αντιδρά διαφορετικά και θα με έπαιρνε μέρες να κάνω αναφορά για το κάθε φυτό ξεχωριστά Όσο αφορά τα χρώματα δυστυχώς δεν έχω επαγγελματική φωτογραφική μηχανή που να μπορεί να αποδώσει της χρηματικές διαφορές ιδιαίτερα στα κόκκινα φυτά. Σας στέλνω ένα παράδειγμα με το φυτό Hydrocotyle leucocephala Βλέπουμε μια τεράστια διαφορά στην ανάπτυξη υπό το φας του ήλιου και μια ελαφρός καλύτερη ανάπτυξη με της λάμπες του πλήρους φάσματος ενώ δεν έχουν αναμεταξύ τους καμιά διαφορά η κοινές λάμπες φθορίου με της εξειδικευμένες λάμπες. βασικά για να γίνει ποιο σωστά το πείραμα θα ήθελα κάποια μηχανήματα μέτρησης όπως παράμετρο τσίλερ κτλ. απλός εγώ πείρα κάποιες ενδείξεις και χωρίς ολοκληρωμένη μελέτη με τα ανάλογα μηχανήματα δεν μπορούμε να διμιουργήσουμε κανόνες, απλά όπως ειπα καταθέτω τα αποτελέσματα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nicpapa 23 Ιουνίου 2015 #11 Share 23 Ιουνίου 2015 Νίκο δεν αντιδρούν όλα τα φυτά ίδια πχ η ανούμπιες έγιναν στον ήλιο χάλια,ήθελαν την σκιά τους, ενώ η κρυτποκορίες είχαν μιώσει το μέγεθος του φύλου τους κατά 50% ενώ συνάμα έγιναν πάρα πάρα πολύ σκούρες, αντιθέτως πχ ηhydrocotyle tripartita δεν είχε καμιά απολύτως διαφορά είτε με τον ήλιο είτε με της πλήρες φάσματος είτε με της εξηδικευμένες ή της κοινές καμιά μα καμιά διαφορά ακόμα και στην εμερς κατάσταση παρέμενε το ίδιο φυτό μόνο που έβγαλε λουλουδάκια. Το κάθε φυτό αντιδρά διαφορετικά και θα με έπαιρνε μέρες να κάνω αναφορά για το κάθε φυτό ξεχωριστά Όσο αφορά τα χρώματα δυστυχώς δεν έχω επαγγελματική φωτογραφική μηχανή που να μπορεί να αποδώσει της χρηματικές διαφορές ιδιαίτερα στα κόκκινα φυτά. Σας στέλνω ένα παράδειγμα με το φυτό Hydrocotyle leucocephala Βλέπουμε μια τεράστια διαφορά στην ανάπτυξη υπό το φας του ήλιου και μια ελαφρός καλύτερη ανάπτυξη με της λάμπες του πλήρους φάσματος ενώ δεν έχουν αναμεταξύ τους καμιά διαφορά η κοινές λάμπες φθορίου με της εξειδικευμένες λάμπες. βασικά για να γίνει ποιο σωστά το πείραμα θα ήθελα κάποια μηχανήματα μέτρησης όπως παράμετρο τσίλερ κτλ. απλός εγώ πείρα κάποιες ενδείξεις και χωρίς ολοκληρωμένη μελέτη με τα ανάλογα μηχανήματα δεν μπορούμε να διμιουργήσουμε κανόνες, απλά όπως ειπα καταθέτω τα αποτελέσματα. Hydrocotyle leucocephala.jpg Ναι βρε συ λογικο να μην αντιδρουν ολα τα φυτα τα ιδια.. Που να κατσεις να δεις για ολα τα φυτα. Χρηστο τα εχουμε ξαναπει εμεις... Ακομη και επαγγελματικη φωτογραφικη να ειχες, σε καθε μονιτορ εχει διαφορετικα χρωματα, οποτε ο καθενας θα τα εβλεπε και διαφορετικα. Ναι θελει μηχανηματα , η απλη παρατηρηση δεν φθανει ... Καλα εκανες και ειπες την γνωμη σου - παρατηρηση. Δυστηχως δεν εχω δοκιμασει ποτε μου ειδικες λαμπες ... Ολα τα ενυδρεια μου ειναι στημενα με απλες λάμπες των 2-3 ευρων.. Οπως και τα λιπάσματα μου ειναι απο γεωργικά ειδη... Χρηστο ειναι πολυ δυσκολο να συγκρινουμε ειδικά με το φως του ηλιου.. Οπως ειπα ειναι τρια στοιχεια φως λιπανση και co2.. Μπορουμε να αποκλισουμε την λιπανση χρησιμοποιωντα την λιπανση του tom barr σε περισιες λιπασμάτων. Τωρα για το co2 . Aν το εχεις σε φως του ηλιου σαφως και θα χρειαζεται παραπάνω co2 και λιπανση. Οποτε καλο θα ητανε ολο το πειραμα να γινει σε εσωτερικο χωρο , με τρια ενυδρεια ομοια στημένα σε λιπανση και co2 . Η μόνη τους διαφορα θα ητανε οι λάμπες. Ετισι θα μπορουσαμε να πουμε αποτελέσματα. Αν και ολη η ιστορια κρυβεται πισω απο ενα parmeter. Εγω εχω παρατηρησει σε ενυδρειο συγκρεκριμένο οπου φοραει μια λαμπα 39watt , οταν χρησιμοποιησω την 840 ή 865 της philips τα φυτα δεν πανε καλα, αντιθετως οταν χρησιμοιησω της osram πανε μια χαρα. Θα πω για πολλους οτι μην περιμενουν , αλλαζοντας λαμπες ή προσθετοντς λαμπες να δουν ανάπτυξη σε φυτα, ακομη και αν πανε στις ειδικές. Ολη η ιστορια ειναι τον φωτισμό που παρεχεις να μπορεις να τον υποστηριξεις με co2 και λίπανση. Αν λειψει ενα απο τα δυο , δυστηχως το εχετε χάσει . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος