Jump to content

Υπόστρωμα χώματος για λίπανση φυτών

Recommended Posts

Έχει δοκιμάσει κανείς να ξεκινήσει φυτεμένο ενυδρείο με υπόστρωμα από χώμα και από επάνω χαλίκι ή άμμο για την λίπανση των φυτών; Σκέφτομαι να ξεκινήσω για φυτεμένο ενυδρείο(500lt+)και λέω να το δοκιμάσω...Αξίζει τον κόπο ή όχι;

Αμμο και υποστρωμα δεν μπαινει,το υποστρωμα μπαινει με μονο με ψιλο χαλικι.

Αυτο που θες να κανεις το εχουν δοκιμασει και αλλοι με καλα αποτελεσματα αλλα θελει πολυ προσοχη.

Ειδικα αν χρειαστει να ξεφυτεψεις φυτα,θα εχεις προβλημα..οχι οτι και με τα ενυδρειακα δεν θα εχεις αλλα με το φυτοχωμα θα εχεις περισσοτερο.

πάντως γίνετε! ε..? μπορούμε να πάρουμε απλό φυσικό φυτόχωμα? αυτό που μαζεύουν απο το βουνό και κάνει για της γλάστρες? 

όπως είναι το φυλλόχωμα,καστανόχωμα..κ.λ.π...

Γίνεται να το κάνεις, αλλά θα σου πρότεινα πιο πριν να το κάνεις mineralize (ψάξε στο internet και θα βρεις πολύ πληροφορία και θα γλυτώσεις αρκετά προβλήματα π.χ. ξεσπάσματα άλγης). Γιώργο έχω δοκιμάσει πιο παλιά εγώ και ήμουν ευχαριστημένος με μικρότερο όμως ενυδρείο. Θα σου πρότεινα να δοκιμάσεις και εσύ σε κάτι μικρότερο πρώτα για να δεις αν είσαι ευχαριστημένος (σε αυτό που λέει ο rastafarian έχει δίκιο, αλλά εγώ π.χ. δεν άλλαζα συχνά θέση στα φυτά μου) και μετά να πας σε τόσα πολλά λίτρα.

Όσον αφορά την άμμο μπορείς να βάλεις ένα στρώμα άμμου από πάνω χωρίς κανένα πρόβλημα. Βάζεις πρώτα το υπόστρωμα σου κανονικά και μετά από πάνω βάζεις ένα στρώμα άμμου ή χαλικιού.

Δυστυχώς δεν έχω μικρότερο ενυδρείο για κάνω πειράματα...Δεν έχω σκοπό να αλλάζω συχνά θέση τα φυτά.Τι αναλογία θα πρέπει να έχει το υπόστρωμα χώματος με το χαλίκι/άμμο;1 προς 1 ή παραπάνω; Δεν θα επηρεάσει τα ψάρια μέσα...για αρχή σκέφτομαι να βάλω αγγελοψαρα και μετά κοπαδοψαρα και κανα δίσκο...

Παιδια..αμμος με υπστρωμα δεν μπαινει..η αμμος μπαινει μονη της.Αν βαλεις αμμο με υπστρωμα θα εχεις προβλημα στο μελλον γιατι δεν οξυγοννονεται το υποστρωμα σωστα και θα σου πετρωσει.

Επισης,το υποστρωμα απο χωμα δεν ειναι ευκολη δουλεια,θελει πολυ ψαξιμο για να δεις τι περιεχει μεσα το χωμα,αν εχει κανενα χημικο την πατησες...

Κανονικα,θα πρεπει το υποστρωμα να εχει ενα παχος 2-3εκ και το χαλικι απο πανω αλλα 4-5εκ,συνολο βυθου 6-7εκ.

Το οτι λες πως δεν θα ξεφυτεψεις φυτα,το λες τωρα,θα ερθει η ωρα που θα το κανεις ομως και εκει θα ερθουν τα προβληματα.

Τι φωτισμο εχεις?

Τι φυτα εχεις σκοπο να βαλεις?

Co2 θα υπαρχει?

Αυτό που λες συμβαίνει στην άμμο με μικρή κοκκομετρία όπου δημιουργούνται αναερόβιες περιοχές. Αν πας σε χοντρόκοκκη άμμο είσαι κομπλε (άλλωστε σε πολλά ξένα άρθρα θα δεις ότι χρησιμοποιούν άμμο για φίλτρα πισίνας 0,5mm και πάνω). Συμφωνώ σε όσα λες πάντως για αυτό άλλωστε πρότεινα να δοκιμαστει πρώτα σε ένα μικρότερο ενυδρείο ώστε να δει το τι προβλήματα θα προκύψουν, προτού χαλάσει χρήματα και κόπο για το μεγάλο ενυδρείο.

Γιώργο αν έχεις χρόνο μπορείς να διαβάσεις κάποια άρθρα από την Walstad και το βιβλίο της Ecology of the planted aquarium. Εκεί θα σου λυθούν πολλές απορίες και εφόσον ενδιαφέρεσαι για ένα τέτοιο εγχείρημα καλό είναι να έχεις όσο περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν.

Απλά να έχεις υπόψιν ότι το υπόστρωμά σου είναι μόνο μια παράμετρος για ένα καλό φυτεμένο. Όπως αναφέρει και ο rastafarian ο φωτισμός σου και η ύπαρξη ή όχι διοξειδίου είναι αναγκαία ειδικά να πας σε απαιτητικά φυτά. 

Παιδια,το υποστρωμα παει μονο με χαλικι ψιλο,οχι με αμμο.Αν ειναι να βαλεις χοντρη αμμο,τοτε πας σε χαλικι ψιλο,δεν υπαρχει λογος να το διακινδυνευσεις.

Διαβαστε εδω.

Οσον αφορα το υποστρωμα απο απο φυτοχωμα διαβαστε εδω.

Για φωτισμό έχω 3 λάμπες Τ5 39W δύο  μπλε και μια άσπρη από το θαλασσινό που έχω...Λογικά δεν κάνουν για φυτεμένο και θα βάλω πάλι τρεις 39W αλλά με λιγότερα kelvin...CO2 δεν θα βάλω...από φυτά εύκολα κυρίως χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις(cryptocoryne,anubia,java fern και κάνα είδος moss)...Γενικά θέλω να αποφύγω τα πολλά έξοδα συντήρησης για αυτό και σταματάω το θαλασσινό και ξεκινάω για φυτεμένο... 

Για φωτισμό έχω 3 λάμπες Τ5 39W δύο  μπλε και μια άσπρη από το θαλασσινό που έχω...Λογικά δεν κάνουν για φυτεμένο και θα βάλω πάλι τρεις 39W αλλά με λιγότερα kelvin...CO2 δεν θα βάλω...από φυτά εύκολα κυρίως χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις(cryptocoryne,anubia,java fern και κάνα είδος moss)...Γενικά θέλω να αποφύγω τα πολλά έξοδα συντήρησης για αυτό και σταματάω το θαλασσινό και ξεκινάω για φυτεμένο... 

Ναι δεν κανουν οι λαμπες που εχεις,θα πρεπει να βαλεις αλλες.Στα φυτεμενα βαζουμε 6500Κ και 4500Κ,μπορεις να βαλεις 2χ6500 και 1χ4500 η 1χ6500Κ,1χ4500 και 1χ8000.

Ετσι και αλλιως,ο φωτισμος σου ειναι πολυ χαμηλος και μονο πολυ ευκολα φυτα μπορεις να βαλεις,δηλαδη αυτα που γραφεις και εσυ.

Οπωτε,μη βαλεις καν υποστρωμα,βαλε σκετη αμμο η σκετο χαλικι,δεν υπαρχει λογος να μπλεξεις με φυτοχωματα με τετοια φυτα.

Οπωτε,μη βαλεις καν υποστρωμα,βαλε σκετη αμμο η σκετο χαλικι,δεν υπαρχει λογος να μπλεξεις με φυτοχωματα με τετοια φυτα.

Συμφωνω κι εγω! :)

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...