Jump to content

Recommended Posts

Το PayPal δεχεται καρτες της Πειραιως. Χθες εκανα 160 € αγορα...

Sent from my TCL S960 using Tapatalk

Έγινε επεξεργασία - iliasandro
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • Απαντήσεις 62
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Φίλε @fishbone! το θεματάκι αυτό είναι ΦΟΒΕΡΟ!!! :thumbsu: Δεν είχα φτάσει ακόμη σε αυτό το κομμάτι του forum γιατί ξέρεις οτι είμαι νέος ακόμη στο forum και το τσέκαρα τώρα που το παρέθεσες στον φίλο που θέλει να ξέκινήσει το χόμπυ μας.. Είναι ένα απο τα βασικότερα θέματα που έχουν ανοίξει στο forum θεωρώ..Keep it up fellow!! :)

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ @Skoti για τα καλά σου λόγια !

Τα τότε χρόνια είχα πολυ όρεξη !

Εψαχνα αρκετό καιρό σε καταστήματα στην Ελλάδα και στο internet για να βγάλω το average pricing !

Έγινε επεξεργασία - fishbone!
Link to comment
Share on other sites

Ακομα και τωρα μετα απο τοσο καιρο ενα must θεμα για οποιον θελει να ασχοληθει με θαλασσινο... συγχαρητηρια και παλι συγχαρητηρια...!!!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Πολύ χρήσιμο το αρθρο σου!  Για εμένα που είμαι στην αρχή του δρόμου και τα οικονομικά μου κάθε άλλο παρα ανθηρα ειναι, ήταν πολύ βοηθητικό να έχω τα έξοδα για τις μελλοντικές μου αγορές συγκεντρωμένα και ανα κατηγορία ενυδρείου!

 

:thumbup:

 

 

  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...
On 11/6/2015 at 5:12 ΜΜ, το μέλος fishbone! έγραψε:

Αγαπητοί φίλοι και συνχομπιστες, όπως λέει και ο τίτλος θα κάνω μια προσπάθεια για έναν πρόχειρο υπολογισμό του κόστους ενός θαλασσινού ενυδρείου!

Το θέμα αυτό απευθύνεται κυρίως σε νέους χομπιστες και επισκέπτες του φορουμ που ονειρεύονται η κάνουν σχέδια για την απόκτηση ενός τέτοιου ενυδρείου!

Στα παλαιότερα μέλη και σε αυτούς που έχουν ήδη ξεκινήσει δεν θα εχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον διότι εχουν περάσει αυτή την φάση!

Η διάθεση να ανοίξω ένα τέτοιο θέμα μου ηρθε διαβάζοντας το φόρουμ τα τελευταία χρόνια που εν μέσω κρίσης ολο και καινούργια θαλασσινά ενυδρεία ξεπετάγονταν!

Αυτό δείχνει ότι ο κόσμος αγαπάει το ενυδρείο και θέλει να προσπαθήσει το κάτι καινούργιο που θα του δώσει χαρά και δημιουργικότητα!

Στο παρελθόν υπήρξα θύμα και εγώ επιτήδειων και λόγο της άγνοιας μου μπορώ να πω ότι και λάθος αρχή έκανα αλλα και λεφτά έχασα!

Πριν 10-15 χρόνια το θαλασσινό ενυδρείο για τους Έλληνες ηταν ένα όνειρο για λίγους (τρελούς η πλούσιους) που είχαν τις γνώσεις η τα χρήματα να το συντηρούν .  Ο εξοπλισμός ερχόταν κατά κύριο όγκο από το εξωτερικό και φυσικά ηταν πανάκριβος!

Τα πράγματα με τα χρόνια όμως άλλαξαν και οι γνώσεις με το διαδίκτυο προσφέρθηκαν και σε εμάς τους κοινούς θνητούς και φυσικά ακολούθησε και ο εξοπλισμός!

 Σήμερα η αγορά και η συντήρηση ενός τέτοιου ενυδρείου είναι εφικτή από πολύ περισσότερους και το Aquazone  το μεγαλύτερό ενυδρειακο φόρουμ στην Ελλάδα εχει να επιδείξει μέλη με τεράστια γνώση και εμπειρία, με ενυδρεία - στολίδια που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα σε παγκόσμιο επίπεδο

Σκοπός μου είναι οι ενδιαφερόμενοι να εχουν μια τάξη μεγέθους στο τι θα τους κοστίσει ένα τέτοιο εγχείρημα , με οσο το δυνατόν μικρότερες αποκλίσεις !

Πάντα θα αναφέρω την ταπεινή προσωπική άποψη και ουδεμιά σχέση εχω με καταστήματα και επαγγελματίες του χώρου!

Για να μην μακρηγορώ πριν ξεκινήσω θα πω μερικά λόγια για τον διαχωρισμό των ενυδρείων ώστε να καταλαβαινόμαστε!

Τα θαλασσινά ενυδρεία χωρίζονται σε 3 βασικές κατηγορίες ανάλογα με τους οργανισμούς που φιλοξενούν:

·         Fish Only (FO) : ενυδρείο που εχει μονο ψάρια μεσα!  Με αυτή την κατηγορία δεν θα ασχοληθώ καθόλου γιατί υπάρχει μόνο στην τηλεόραση με τύπους που φτιάχνουν γυάλες με ψεύτικους βράχους και κοράλλια για τους πλούσιους Αμερικάνους :abe:  !!!!

 

·         Fish Only With Live Rock (FOWLR): σε αυτή την κατηγορία ανήκουν τα ενυδρεία που έχουν ψάρια και ζωντανό βράχο αλλά όχι κοράλλια! Η συντήρηση είναι πιο ΄΄ εύκολη΄΄ και συνήθως το μέγεθος της γυάλας και των ψαριών είναι μεγαλύτερο! Πολλές φορές λέγοντας Fish Only ενυδρείο εννοούμε αυτή την κατηγορία!

 

·         Reef:  Ένα ενυδρείο υφάλου με ζωντανό βράχο , ψάρια και κοράλλια! Εδώ η συντήρηση είναι πιο σύνθετη και ο έλεγχος παραμέτρων πιο συστηματικός! Είναι το πιο εντυπωσιακό από τις 3 κατηγορίες που σας δίνει την δυνατότητα να έχετε μέσα στο σπίτι σας ένα κομμάτι  ωκεανού!

 

Παρακάτω θα περιγράφει ο βασικός εξοπλισμός , τα αναλώσιμα και αλλα ώστε να μπορέσετε να κάνετε την αρχή!

Τα ενυδρεία θα χωριστούν σε 3 κατηγορίες βάση μεγέθους (εως 100λτ,  εως  250λτ και εως 500λτ) .

Ο εξοπλισμός θα χωριστεί σε 2 κατηγορίες . Η πρώτη θα περιλαμβάνει ευρωπαϊκές και αμερικάνικες εταιρίες με πολυετή παρουσία στο χώρο.

Και η δεύτερη κινέζικες εταιρίες(α)  με αξιόπιστα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται από χομπιστες σε όλον τον κόσμο!

Δυστυχώς δεν θα μπορέσω να βάλω ούτε μάρκες αλλά ούτε και φωτογραφίες διότι δεν θέλω να κάνω διαφήμιση σε κανέναν!

Επίσης θα κάνω κάποια σχόλια , όχι σε βάθος  και πάντα κατά την δικιά μου γνώμη!

 

Πάμε ……

 

·         Ξεκινώντας από την Κεντρική Δεξαμενή (ενυδρείο) υπάρχουν πολλές επιλογές από έτοιμα εως custom made ανάλογα με τα χρήματα και τον χώρο που διαθέτετέ!

Αν πάτε σε έτοιμο προσέξτε να είναι γνωστή εταιρία  με καλά σχόλια από την αγορά!

Μην πατε στην πιο φθηνή λύση γιατι ενδεχόμενός να μην κλαίτε μόνο τα λεφτά σας αλλά και τα πατώματα σας! Μάλλον ο/η σύντροφος σας δεν θα εκτιμήσει ιδιαίτερα το ειδυλλιακό τοπίο της αμμουδιάς και του παφλασμού του νερού στο σαλόνι σας :chair: !

 

Αν πάτε στη λύση της κατασκευής από επαγγελματία φροντίστε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις σας!

Φυσικά  υπάρχει και το Φτιαχτο Μονος Σου (DIY) που σίγουρα θα κοστίσει λιγότερο αλλά αν κάτι δεν πάει καλά θα κοστίσει πολύ παραπάνω και σίγουρα δεν γλυτώνετέ την παντόφλα!

Μια συμβουλή: προσπαθήστε το ενυδρείο να έχει πλάτος διότι βοηθάει στις ροές!

 

Sump: μια μικρή δεξαμενή που βρίσκεται κάτω από το κεντρικό ενυδρείο οπού εκει κρύβεται ο εξοπλισμός και βοηθάει στην καλύτερη φιλτρανση ! Κατά την δικιά μου άποψη μονόδρομος σε μεγάλα ενυδρεία άνω των 400-500λτ!

 

·         Βράχος:  υπάρχει ζωντανός και νεκρός. Ο βράχος είναι το βιολογικό φιλτράρισμα του ενυδρείου σας . Αποικείται από βακτήρια και μικρο οργανισμούς άκρως απαραίτητους !  Η τιμή του Ζωντανού είναι περίπου στα 13-15Ε το κιλο και του Νεκρού στα 8-10 Ε /κ!

Υπάρχει μια θεωρία ότι χρειάζεστε περίπου το 10% των λίτρων σας ( πχ. Αν έχετε ένα ενυδρείο 200λτ τότε χρειάζεστε 20κιλα βράχο! ) Νομίζω ότι είναι υπερβολή και το μονο που θα καταφέρεται είναι το ενυδρείο σας να μοιαζει με νταμάρι!

Επιλέξτε προσεκτικά το βράχο ανάλογα με το aquascape που σας αρέσει ! διαλεχτέ κομμάτια καθαρά από παράσιτα αν μπορείτε η αλλιώς πηγαίντε στη λύση του νεκρού για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο ….. η μήπως όχι???

 

·         Αραγωνιτης :  είναι το υπόστρωμα (άμμος η χαλικάκι η σπασμένο κοραλακι) όχι άμμο θαλάσσης ουτε χαλικάκι οικοδομής! Ο αραγωνιτης όπως και ο βράχος έρχονται από μέρη που υποστηρίζουν τα στοιχεία ενός τροπικού θαλασσινού ενυδρείου!  Η τιμή του κοστίζει από 20 εως 30 Ε τα 10 κιλα!

Θα χρειαστείτε περίπου 2-3 εκ υψος!

 

                                                             Εως 100 λτ                           εως 250 λτ                           εως 500λτ

Βασικός Εξοπλισμός

 

Αντλία Επιστροφής     ΕΥΡ)       50-60ε                                   60-70ε                                   80-130ε                

Return Pump                  ΚΙΝ)       40-50ε                                   50-60ε                                   70-80ε

Η αντλία επιστροφής  (Return Pump) στην ΚΙΝέζικη κατηγ. διατίθεται με κοντρόλ για ελεγχόμενη ροή!

 

Εξωτερικό Φίλτρο       ΕΥΡ)       140Ε                                       250Ε                                       300Ε

Canister Filter                 KIN)       40-50E                                   -----                                        ----

Εξωτερικό φίλτρο (Canister Filter) από κίνα για ενυδρείο άνω των 100λτ δεν θα εμπιστευόμουνα!

 

Μια υποσημείωση: Αν έχετε sump δεν χρειάζεστε εξωτερικό φίλτρο άρα το κόστος σας είναι η αντλία επιστροφής ή  το εξωτερικό φίλτρο!

 

Κυκλοφορητής              ΕΥΡ)       50Ε                                          100Ε                                       200Ε

Wave Maker                   KIN)       45-55E                                   55-70E                                   65-80E

Σε ένα ενυδρείο μπορεί να χρειαστείτε παραπάνω από ένα κυκλοφορητή ειδικά σε Reef που αυξάνουμε τις ροές.

 

Protein Skimmer          ΕΥΡ)       150Ε                                       250Ε +                                     400Ε +

                                             ΚΙΝ)       50-100Ε                                 125-160Ε                               160-200Ε

Το skimmer  είναι η καρδιά του ενυδρείου, μην λυπηθείτε τα έξοδα , θα σας αποζημιώσει στο μέλλον ! Δεν απορρίπτω την Κίνα (είμαι κάτοχος ενός), όμως ψαχτε το καλά!

 

 

ΘΕΡΜΑΝΣΗ / ΨΥΞΗ

 

Θερμοστάτης                  ΕΥΡ)       50Ε                                          50Ε                                              50Ε

Temperature

Control                               KIN)       15-25Ε                                   15-25Ε                                      15-25Ε

 

Ο θερμοστάτης είναι απαραίτητος στο ενυδρείο σας διότι η θερμοκρασία πρέπει να ελέγχεται με ακρίβεια! Με το ιδιο μηχάνημα και απλές συνδέσεις που θα βρείτε στο φόρουμ θα ελέγχεται και την θέρμανση και την ψύξη!

 

Θερμαντικό Σώμα         ΕΥΡ)       18Ε                                          20Ε                                          24Ε

 

Heater                                KIN)       15-20Ε                                   15-20Ε                                   15-20Ε

 

Το heater είναι μια αντίσταση σε έναν γυάλινο σωλήνα συνήθως με ενσωματωμένο θερμοστάτη!

Μην βασίζεστε στον θερμοστάτη του αλλά συνδέστε τον με τον δικό σας αξιόπιστο θερμοστάτη!

Αν έχετε sump προτιμήστε 2 μικρότερα θερμ. σώματα για ασφάλεια! Το χειμώνα αν χαλάσει ο θερμοστάτης μπορεί να χάσετε ολο το ενυδρείο πολύ γρηγορά!

 

 

Ανεμιστηρακια               ΕΥΡ)       40Ε                                          60Ε                                          80Ε

 

Fans                                    KIN)       15-20Ε                                   20-25Ε                                   25-35Ε

 

Τα ανεμιστηρακια είναι ο πιο οικονομικός τρόπος να κατεβάζετε την θερμοκρασία μέσω εξάτμισης!

Πάρα πολλά ενυδρεία τα χρησιμοποιούν αλλά συνιστάτε σε όχι τόσο μεγάλα !

Επίσης αν πιάνουν τα χέρια σας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ανεμιστηρακια υπολογιστή !

 

 

Ψυκτικό Μηχάνημα     ΕΥΡ)       450Ε+                                     600Ε+                                     750Ε+

 

Chiller                                  KIN)       120Ε+                                     170Ε+                                     230Ε+

 

Το chiller είναι ένα μηχάνημα που το νερό περνάει από μέσα του και ψύχεται!

Σε αντίθεση με τα ανεμιστηρακια εχει μικρότερο ρυθμό εξάτμισης νερού αλλα τεράστια κατανάλωση!

Αν το δωμάτιο που έχετε το ενυδρείο είναι πολύ ζεστό το καλοκαίρι και τα λίτρα σας πολλά, μάλλον πρέπει να σκεφτείτε την επένδυση σε ένα τέτοιο μηχάνημα!

Ενναλακτικός τρόπος μπορεί να είναι το air-condition σε συνδυασμό με ανεμιστηρακια :cold: !

 

 

 

Λοιπός Εξοπλισμός

 

Αντίστροφη Ώσμωση  ΕΥΡ)       70Ε                                          100Ε                                       130Ε

 

Reverse Osmosis            KIN)       50E                                         70Ε                                         100Ε

 

Η αντίστροφη ώσμωση (Α/Ο)  είναι ένα φίλτρο που στην έξοδο του βγάζει καθαρό νερό αφού έχει απομακρύνει τα βλαβερά συστατικά (βαρεα μέταλλά, χλώριο κτλ)!

Είναι σχεδόν απαραίτητο να το έχετε αφού θα σας γλυτώσει από πολλούς πονοκεφάλους στο μέλλον!

Η τιμή του κυμαίνεται ανάλογα με τα πόσα λίτρα βγάζει και πόσα φίλτρα εχει!

Η δικιά μου η άποψη αν δεν σας περισσεύουν ότι με 60-70Ε κάνετε μια χαρά την δουλειά σας!

 

 

Αυτόματη Αναπλήρωση  ΕΥΡ)   80-100Ε                               80-100Ε                                 80-100Ε

 

Auto top off                        KIN)   40Ε                                           40Ε                                          40Ε

 

Η αυτόματη αναπλήρωση είναι απαραίτητη σε ένα θαλασσινό ενυδρείο! Με την εξάτμιση χάνεται το νερό ενώ το αλάτι παραμένει ! έτσι αλλάζει η αλατοτητα και μπορεί να αποβεί μοιραία για τους οργανισμούς σας! 

Αν πάλι πιάνουν λιγο τα χέρια σας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την βαριτικη μέθοδο με ένα φλοτερακι και ένα δοχείο να φτιάξετε την δικιά σας αναπλήρωση με 20Ε!

 

 

 

ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ

 

 

 

Αλατι (salt)  τιμη του καθορίζεται απο την συσκευασία και την μάρκα!

 

Περιπου      τα 2κιλα        7-8Ε

                    τα 4κιλα       13-15Ε

                    τα  7κιλα       22-25Ε

                    τα 22κιλα      60-70Ε

 

Το αλάτι όπως καταλαβαίνεται όλοι ειναι απαραίτητο αξεσουάρ ώστε να λέγεται το ενυδρείο σας θαλασσινό :usd: !

Δεν είναι αλάτι μαγειρέματος αλλά συνθετικό αλάτι κατάλληλο για τον σκοπό μας!

Η συσκευασία γράφει ακριβώς την αναλογία αλατιού και νερού που χρειαζόμαστε!

Ένα παράδειγμα : έχουμε ενυδρείο 100λιτρα , για κάθε λίτρο νερού χρειαζόμαστε 35γρ αλατιού αρα για 100λτ θέλουμε 3500γρ αλατιού (3,5 κιλα)

 

 

Ρεφρακτομετρο         ΕΥΡ)   65Ε+

Refractometer             ΚΙΝ)     27-35Ε

 

Το ρεφρακτομετρο είναι ένα απαραίτητο όργανο που μετράει την αλατοτητα του νερού!

Μην παραλείψετε την αγορά του και μην το υποκαταστήσετέ με αλλα όργανα γιατι θα τα βρείτε μπροστά σας (είμαι παθών) :thumbsd: !

 

 

 

Τεστ (Test)    

 περίπου :        NH4                 10E

                        ΝO2                 10E

                        NO3                 12E

                        Po4                  10E

                        Ph                    10E

                        Ca                    14E

                        Mg                   16-20E

 

Τα τεστ σε ένα θαλασσινό ενυδρείο είναι ο απόλυτος σύμμαχος σας!

Τα 2 τελευταία δεν είναι απαραίτητα στην αρχη αν δεν επιλέξετε την κατηγορία reef!

Κάποια πρέπει να γίνονται σε εβδομαδιαία βάση και αλλά κάθε 15-30μερες!

 

 

 

Βακτήρια     πάντα ανάλογα με τη συσκευασία και την μάρκα αλλα περίπου τα 250ml απο18-25Ε

 

Τα βακτήρια είναι απαραίτητα σε κάθε ενυδρείο ειτε γλυκό ειτε θαλασσινό!

 

 

 

Ενεργός Άνθρακας (Active Carbon)  ανάλογα με τη συσκευασία και τη μάρκα

Περίπου στα 20Ε τα 500γρ!  Τα μισά σε χύμα συσκευασίες!

 

Ο άνθρακας απορρόφα τα τοξικά στοιχεία του νερού!

 

 

 

Αντιφωσφορος : τα ίδια με τα παραπάνω! Περίπου 20Ε τα 500γρ και τα μισά σε χύμα συσκευασίες!

 

Ο αντιφωσφορος χρειάζεται ώστε να απορρόφα τα φωσφορικά που είναι άκρως επιβλαβή για τα κοράλλια σας αλλά και για τις αλγες!

 

 

 

 

Για προχωρημένους

 

 

Δοσομετρικες             ΕΥΡ)    250-400Ε

Dosing Pumps             KIN)     65-100Ε

 

Οι δοσομετρικες αντλίες εχουν χρήση σε reef ενυδρεία ώστε να κρατάτε σταθερές παραμέτρους!

 

 

Ριακτορες                   ΕΥΡ)    130-600Ε

Reactors                      KIN)     40-80Ε

 

Οι reactors έχουν χρήση σε ενυδρεία απαιτήσεων reef με σκοπό την ανάδευση των υλικών ανάλογα τη χρήση τους!

 

 

 

 

Ψαράκια!

 

Από 6Ε εως……………

Π.χ. ένα κλοουνακι (Νεμο) εχει από 9Ε και κάποια σπάνια ειδη και100Ε !

Το ψαράκι αυτό το ανέφερα γιατι είναι από τα αγαπημένα όλων μας αλλά και φόρος τιμής στο ζωντανό που έκανε γνωστό το χομπι μας στον κόσμο :bigemo_harabe_net-162: !

Αποφασίστε τι είδος ενυδρείου θέλετε (FOWLR ή Reef) και διαβάστε την συμβατότητα !

 

Το θαλασσινό ενυδρείο εχει τα πιο όμορφα πλάσματα!

Χρώματα, κίνηση , συμπεριφορά!

 

 

 

Κοράλλια

 

Από 10 εως……..

Υπάρχουν εύκολα κοράλλια που αξίζει να δοκιμάσετε ώστε να δώσετε χρώμα στο ενυδρείο σας με όχι πολλά λεφτά!

 

 

Φωτισμός

 

Για το τέλος άφησα το πιο πολυσυζητημένο θέμα του χόμπι μας :argue: !

Δεν μπορώ να πω πολλά διοτι είναι μια ατελείωτη κουβέντα ανάμεσα στις δοκιμασμένες λύσεις των Τ5 λαμπών και στα νεοαφηχθεντα και πολλά υποσχόμενα LED!

Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες αλλά να ξέρετε ότι αν θα διαλέξετε ένα reef ενυδρείο πρέπει να σας απασχολήσει πολύ!

Για να μην σας τρομάξω όμως για ένα ενυδρείο 100λτ με 200Ε θα έχετε μια καλη λυση!

 

 

 

Αυτά είναι στο περίπου τα κόστη για ένα θαλασσινό ενυδρείο!

Μπορεί οι πιο έμπειροι να έχουν διαφωνίες σε κάποια θέματα αλλά ο σκοπός μου είναι να δώσω μια σχετικά ρεαλιστική εικόνα με αποκλίσεις ανεκτές!

 

Οι τιμές εχουν παρθεί από ελληνικά και ξένα sites και

 σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποκαταστήσουν την δικιά σας έρευνα αγοράς!!!!

 

Επίσης όταν θα κάνετε την έρευνα σας καλό θα είναι να υπολογίζετε και το κόστος μεταφορικών αν είναι από το εξωτερικό καθώς και τις ισοτιμίες των νομισμάτων!

Αν η διαφορά ομοιών υλικών είναι πολύ μεγάλη σε σχέση Ελλάδας εξωτερικού τοτε προχωρήστε στην αγορά του!

Αν όμως είναι μικρή προτιμήστε την Ελλάδα όχι μόνο για πατριωτικούς λόγους αλλά γιατί είναι διαφορετικό να βλέπεις και να πιάνεις ένα υλικό από κοντά!

Ότι ένα ελληνικό μαγαζί που παρέχει service και εγγύηση είναι θετικό!

Και σίγουρα βοηθάμε και την οικονομία μας αλλα παράλληλα και το χομπυ!

Δηλαδή αν αγοράζουμε τα πάντα από εξωτερικό τα 6-7 ενυδρειακα μαγαζιά που βρίσκονται στον τόπο μας μάλλον θα κλείσουν με αποτέλεσμα όταν χρειαστούμε κάτι πρώτης ανάγκης ή ψαράκια ή οποιοδήποτε άλλο ζωντανό να μην μπορούμε να το βρούμε!

Για να μην παρεξηγηθώ όμως όλα αυτά όταν υπάρχουν μικρές διαφορές σε ίδια προϊόντα!  Αλλιώς δεν είμαστε εμείς που θα κάνουμε πλούσιους καιροσκόπους ή απατεώνες :money: !

 

Όπως λέμε ,  το θαλασσινό ενυδρείο είναι 3Χ

Χρόνος

Χώρος  και

Χρήμα

 

Αν κάποιος σας πει ότι δεν χρειάζονται αυτά τα 3, είναι ψεύτης :bigemo_harabe_net-89: !

Προσαρμόστε τους 3 αυτούς παράγοντες στα μέτρα σας!

 

Συμβουλή: Πριν προχωρήσετέ σε οπουδήποτε αγορά κάντε μια εγγραφή στο φόρουμ και κάντε τις ερωτήσεις σας!

Το AQUAZONE είναι μια μεγάλη οικογένεια με την ίδια αγάπη στο χόμπι!

Μην διστάσετε ουτε στιγμή !

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΧΑΖΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ πάρα μόνο χαζές απαντήσεις!!!!

 

Αν σας τρώει μέσα σας να φτιάξετε ένα θαλασσινό ενυδρείο κάντε το!

Δεν θα το μετανιώσετε :bigemo_harabe_net-117: !

Η μαγεία τις θάλασσας θα σας συντροφεύει!

Σίγουρα οι καιροί είναι δύσκολοι και μπορεί να μην σας παίρνει να φτιάξετε το θηρίο που φανταζόσαστε!  Μην σνομπάρετε τα μικρά ενυδρειακια , θα βρείτε στο φόρουμ και στο διαδίκτυο απίστευτα διαμάντια που θα τα λατρέψετε!

Δοκιμάστε με ένα μικρό (νανο ενυδρειακι) που με πολύ μικρότερο κόστος θα μπείτε σε αυτόν τον υπέροχο κόσμο!!!

 

Και πιστέψτε με είναι ΥΠΕΡΟΧΟΣ :bigemo_harabe_net-143: 

 

 

 

Σας περιμένουμε…………….

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...
  • 8 months later...

Συγχαρητήρια κ από εμένα για το θέμα.! Πιστεύω ότι θα έπρεπε να καθαρισει από τα off topics. 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Πάρα πολύ καλό και εύκολα κατανοητό άρθρο .

Θα πρότεινα και εγώ να απαλλαγεί από τα off topic  (και αν γίνεται να ανανεωθεί με τις τιμές που ισχύουν σήμερα καθώς και με τα led φωτιστικά) και να ?.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ.. Διαβασα αυτο που γραψατε σχετικα με οτι χρειαζεται ενα θαλασσινο ενυδρειο reef.. κ ενδιαφερομαι κ ψαχνω αρκετα για να το αρχισω.. δεν εχω παρει ακομη ενηδρειο αλλα ψαχνομαι για ενα ετοιμο ... Απο την εταιρια waterbox aquarium που συμπεριλαμβανεται και ο φωτισμος και το sumb ... ειναι στα 210 λιτρα.. πιστευεται οτι χρειαζεται να υπαρχει samb η θα μπορουσε να μην εχει ?? Κ και μια ερωτησει ακομη, τι αλλοσ εξοπλισμος θα χρειασθει??

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα φιλε μου. 

Μπορεις να εχεις ειτε σαμπ πλάτης είτε το γνωστό σαμπ απο κάτω απο το ενυδρειο. 

 

Θα χρειαστεις, όσμωση, αλατόμετρο, αλάτι, φωτισμό, βραχο, αραγονίτη ή και οχι, κάποια τεστάκια.

Εσυ τι εξοπλισμό εχεις και τι εξοπλισμό σου δινει το ενυδρείο μαζι?

Link to comment
Share on other sites

On 26/3/2021 at 4:21 ΜΜ, το μέλος Άγγελος Φαλάρας έγραψε:

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ.. Διαβασα αυτο που γραψατε σχετικα με οτι χρειαζεται ενα θαλασσινο ενυδρειο reef.. κ ενδιαφερομαι κ ψαχνω αρκετα για να το αρχισω.. δεν εχω παρει ακομη ενηδρειο αλλα ψαχνομαι για ενα ετοιμο ... Απο την εταιρια waterbox aquarium που συμπεριλαμβανεται και ο φωτισμος και το sumb ... ειναι στα 210 λιτρα.. πιστευεται οτι χρειαζεται να υπαρχει samb η θα μπορουσε να μην εχει ?? Κ και μια ερωτησει ακομη, τι αλλοσ εξοπλισμος θα χρειασθει??

Καλησπέρα φίλε,

Καλό θα ήταν να ανοίξεις ένα θέμα στο τομέα θαλασσινό,  reef . Ώστε να απαντήσουμε σε όποιες απορίες έχεις. 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...