Jump to content

Νεο αφρικανικο ενυδρειο του μετρου

argy1

Recommended Posts

Τα ντεμασονι δεν θα εχουν θεμα αρκει να ειναι μονα τους στο ενυδρειο και χωρις αλλη παρεα. Μια ομαδα θα τραβηξει, εξαρταται παντα βεβαια και απο τα αρσενικα αλλα αυτο ειναι ρισκο ουτως η αλλως.

Και οταν λεμε ομαδα για ποσα ατομα μιλαμε?

Επισης το στησιμο πως πρεπει να ειναι περιπου? Με δυο νταμαρια δεξια αριστερα ή ενα στη μεση?

Και οταν λεμε ομαδα για ποσα ατομα μιλαμε?

Επισης το στησιμο πως πρεπει να ειναι περιπου? Με δυο νταμαρια δεξια αριστερα ή ενα στη μεση?

Το ιδανικό για μια ομάδα mbuna είναι 4+1. Πιστεύω ενα νταμάρι στην μια άκρη θα είσαι οκ αλλά μπορείς να κάνεις και 2 μικρά στις άκρες

Τα ντεμασονι θελουν ομαδα 12+ και οχι χαρεμι. Αυτο ειναι το ιδανικο γι αυτα τα ψαρια, εγω θα ξεκιναγα με 15 ψαρια. Θα εχεις σιγουρα απωλειες. Πολλες πετρες σε ολο το ενυδρειο, ιδανικο πιστευω το island effect.

Τα ντεμασονι θελουν ομαδα 12+ και οχι χαρεμι. Αυτο ειναι το ιδανικο γι αυτα τα ψαρια, εγω θα ξεκιναγα με 15 ψαρια. Θα εχεις σιγουρα απωλειες. Πολλες πετρες σε ολο το ενυδρειο, ιδανικο πιστευω το island effect.

Σορυ κι'ολας αλλα τι λογικη ειναι αυτη? Γιατι να εχω απωλειες?

Να βαλω 15 ψαρια για να σκοτωθουν και να κρατησω αυτα που θα ζησουν?

Αν ειναι ετσι δεν υπαρχει λογος να στηθει ενα τετοιο ενυδρειο.Δεν ειπα οτι σονι και καλα θελω να σφηνωσω τα ψαρια για να σκοτωθουν μεταξυ τους.Θελω να τα κρατησω σε ενα υγειες συστημα ωστε να απαραχθουν μαλιστα,δεν θελω ενα ενυδρειο μονο βιτρινα με ωραια χρωματα και ας σκοτωνονται μεσα.

• Like 1

Απωλειες θα εχεις απο τις διαμαχες... καποια αρσενικα θεωρητικα παντα θα τα χασεις. Δεν ειναι λογικη, ειναι πως λειτουργει η φυση. Θα βγει ο πιο δυνατος αρσενικος και θα κανεις και γεννες εαν οι συνθηκες σου ειναι καλες οπως λες. Μου κανει εντυπωση που εξηγω τα αυτονοητα, αλλα λογικα δεν εχεις ξανα ασχοληθει με αφρικη. Για το πρακτικο του θεματος και για να καταλαβει και ο Γιωργος οτι αυτο που λεει δεν υπαρχει στην αφρικη, το να βρεις ''χαρεμι'' απο ντεμασονι η λαμπιδοχρωμις κ.ο.κ. ειναι πρακτικα αδυνατον. Περαν αυτου τα ντεμασονι διαφερουν και απο αρκετα μπουνα οχι ολα προφανως, υπαρχουν κι αλλες εξαιρεσεις και θελουν ομαδα και οχι χαρεμι. Ειναι εξαιρετικα επιθετικα ψαρια και η ομαδα μετριαζει αυτη την επιθετικοτητα. Ελπιζω να καταλαβες.

Προφανως και δεν ξερω απο αφρικη το ειπα απο την αρχη αλλωστε..

Δηλαδη οποιος ξεκιναει ενα ενυδρειο με αφρικανες ειναι δεδομενο οτι θα εχει απωλειες?

Δηλαδη αν αντι για αυτο το ενυδρειο στησω ενα αλλο 240 λιτρα και βαλω 15 ψαρια παλι ειναι δεδομενο οτι θα εχω απωλειες?

Το οτι ειναι αδυνατον να ξεχωρισεις αρσενικα θυληκα το καταλαβαινω αλλα φανταζομουν οτι βαζεις μια ομαδα και οταν δεις ποια ειναι τι (απο την συμπεριφορα) βγαζεις τα υπολοιπα αρσενικα και θυληκα και κρατας τον αριθμο που θες για μονιμους κατοικους του ενυδρειου,δεν ηξερα οτι τα μαζευεις απο το φιλτρο ή απο την επιφανεια ανασκελα.

Εχεις μπερδευτει, ξαναπαμε λοιπον. Μιλαμε για ντεμασονι συγκεκριμμενα. Οχι για οποιοδηποτε αλλο ψαρακι το οποιο δεν μπορεις να κρατησεις λογω μεγεθους. Τα ντεμασονι ειναι μια αφρικανικη ΝΑΝΟ-κιχλιδα και ειναι μια πολυ επιθετικη κιχλιδα. Εαν παρεις ενα αρσενικο και 4 θηλυκα δε σημαινει οτι ο αρσενικος σταματαει να ειναι επιθετικος σημαινει απλα οτι δεν θα εχεις ξυλο για κυριαρχια απο αλλα αρσενικα οποτε γλυτωνεις πιθανους θανατους και απειρο ξυλο μεταξυ αρσενικων για κυριαρχια. Το θεμα τωρα με τα ντεμασονι ειναι οτι επιδεικνυουν εξαιρετικη επιθετικοτητα και απεναντι στα θηλυκα. Και ειναι πολυ πιθανο να σου σκοτωνει ο αρσενικος και θηλυκα, εμενα π.χ. μου σκοτωσε 4 θηλυκιες για να κρατησει αυτη που ηθελε. Προφανως δεν ειναι κανονας αλλα επειδη ειναι τρομερα διαολια ειναι πολυ πιθανο, εχω δωσει ετοιμο χαρεμι σε πετ σοπ και απο αλλαγη περιβαλλοντος ο ενας αρσενικος τα εσφαξε ολα. Χαρεμι που ειχε τουλαχιστον 15-20 γεννες. Οταν λοιπον βαζεις μια ομαδα ψαριων μετριαζεται ολη αυτη η επιθετικοτητα με αποτελεσμα να ειναι πολυ δυσκολο να χασεις ψαρια απο ξυλο μιας και θα υπαρχουν πολλες κρυψωνες (ιδανικα) και πολλα διαφορετικα ψαρια. Το over crowding ειναι μια τακτικη, απλη για πολυ πιο δυσκολα ειδη οπως π.χ. οι αυλονακαρες για ενυδρεια οπως π.χ. ενα all male aulonacara αν και οι αρχες ειναι οι ιδιες λειτουργει πολυ διαφορετικα στη πραξη. Τα ντεμασονι και γενικα επιθετικες κιχλιδες την απαιτουν και ειδικα σε λιγα λιτρα. Περαν αυτου και για να απαντησω σε αυτα που λες, δεδομενο δεν ειναι τιποτα και σιγουρα οχι μια απωλεια, αλλα σου μιλαω σαν αρχαριο και ειδα οτι δεν εχεις ξαναασχοληθει με αφρικη.. οποτε και τα quotes του στυλ θα δω αρσενικα θηλυκα, θα βγαλω αυτα που πρεπει κ.ο.κ. μου ακουγονται πολυ μακρυα απο τη πραγματικοτητα ειδικα για ενα πολυ ιδιαιτερο ψαρι οπως τα ντεμασονι. Εχω δει πολυ εμπειρους χομπιστες να κανουν λαθος μετα απο παρακολουθηση μηνων και πραγματικα πιστευω οτι το θα βγαλω ψαρια απο τη συμπεριφορα ειναι απο τα πιο κουφα που εχω διαβασει εδω μεσα. Γιατι πολυ απλα δεν μπορεις να εισαι σιγουρος... Μονο με venting αλλα και παλι δυσκολα. Εγω προσωπικα με τα ντεμασονι ασχοληθηκα 5-6 χρονια και ποτε δε καταφερα ολοκληρωτικα να ξεχωριζω αρσενικα θηλυκα. Ολα αυτα στα γραφω φιλικα, αν θες να κανουμε συζητηση γενικοτερα για αφρικανικες κιχλιδες ευχαριστως, απλα μη μπερδευεις αυτα που λεμε για τα ντεμασονι με το τι ισως συμβαινει γενικα. Εχε στο μυαλο σου ωστοσο οτι δεν ειναι ολα τα mbuna ιδια και δεν εχουν ολα τις ιδιες συμπεριφορες και απο εκει συνηθως ξεκινανε και πολλα προβληματα. :)

Προφανως και δεν ξερω απο αφρικη το ειπα απο την αρχη αλλωστε..

Δηλαδη οποιος ξεκιναει ενα ενυδρειο με αφρικανες ειναι δεδομενο οτι θα εχει απωλειες?

Δηλαδη αν αντι για αυτο το ενυδρειο στησω ενα αλλο 240 λιτρα και βαλω 15 ψαρια παλι ειναι δεδομενο οτι θα εχω απωλειες?

Το οτι ειναι αδυνατον να ξεχωρισεις αρσενικα θυληκα το καταλαβαινω αλλα φανταζομουν οτι βαζεις μια ομαδα και οταν δεις ποια ειναι τι (απο την συμπεριφορα) βγαζεις τα υπολοιπα αρσενικα και θυληκα και κρατας τον αριθμο που θες για μονιμους κατοικους του ενυδρειου,δεν ηξερα οτι τα μαζευεις απο το φιλτρο ή απο την επιφανεια ανασκελα.

Δεν ειναι απόλυτο. Μπορείς να ξεχωρίσεις το ζευγάρι νωρίς απο τις συμπεριφορές. Μην ξεχνάς ότι τα ψαράκια αρχίζουν τους τσαμπκουκάδες όταν αρχίζει το καμμάκι. Οπότε μπορείς να δράσεις άμεσα και να γλυτώσεις τυχόν απώλειες. Αυτό ισχύει όχι για demasoni γιατί όπως λέει ο φίλος είναι πολύ επιθετική και εκεί θα έχεις θέμα. Ισχύει για άλλες mbuna κιχλίδες πιο ήσυχες όπως labidochromis αλλά και με saulosi δεν νομίζω να εχεις θέμα γιατί αρσενικά με θυληκά ξεχωρίζουν εύκολα.  

Έγινε επεξεργασία - George81

Καλησπέρα!

Ωραία σκέψη να πας σε Αφρική, όμως δυστυχώς σε αυτά τα λίτρα υπάρχουν μερικοί περιορισμοί. 

Εγώ έχω ενυδρείο 80*35 και το έτρεξα για αρκετούς μήνες με Julies + Multies, όμως από ότι διάβασα δεν σε ενδιαφέρουν αυτά. 

Η πρόταση που θα σου κάνω κι εγώ (κάποιος φίλος τα πρότεινε πιο πάνω), είναι τα Neolamprologus Caudopunctatus. Όμορφα ψάρια κατ' εμέ, δραστήρια, και ίσως δεις και γέννες. Το θέμα είναι πως στην Ελλάδα βρίσκονται δύσκολα. Εγώ στάθηκα τυχερός που βρήκα από προπαραγγελία...

Αν σε ενδιαφέρουν τα συγκεκριμένα, στείλε pm να σου εξηγήσω, γιατί εγώ έχω 2 αρσενικά που περισσεύουν (έχω βγάλει ζευγάρι), και ίσως καταφέρω να σου βρω και ένα θηλυκό. 

Για άλλη πρόταση, ίσως τα Lamprologus Ocellatus. Κοχυλόψαρα μεν, πολύ όμορφα και φανταχτερά δε. 

Γενικά σε αυτά τα λίτρα, επειδή λίγο πολύ το έχω ψάξει μιας και εγώ στα ίδια και λιγότερα κυμαίνομαι, δεν έχεις πολλές επιλογές εκτός κοχυλόψαρων.

:)

Σε ευχαριστω,τα Neolamprologus Caudopunctatus ειναι οντως πολυ ομορφα ψαρακια και το σκεφτω σαν επιλογη.

Προς το παρων με ενδιαφερουν αρκετα τα saulosi και επειδη βρηκα ανθρωπο που τα εχει καθαροαιμα σκεφτομαι να το δοκιμασω.Αρχικα ξεστυνω το 100αλιτρο αμαζονιου που εχω γιατι δεν μου προσφερει κατι πλεον,και μιλαω για γεννες,και θα δοκιμασω ενα χαρεμι καθαρα saulosi.Αν δω οτι υπαρχει προβλημμα θα μεταφερθουν σε μεγαλυτερο που ετσι κι αλλως ειναι στα μελοντικα μου σχεδια.

• Like 1

Σε ευχαριστω,τα Neolamprologus Caudopunctatus ειναι οντως πολυ ομορφα ψαρακια και το σκεφτω σαν επιλογη.

Προς το παρων με ενδιαφερουν αρκετα τα saulosi και επειδη βρηκα ανθρωπο που τα εχει καθαροαιμα σκεφτομαι να το δοκιμασω.Αρχικα ξεστυνω το 100αλιτρο αμαζονιου που εχω γιατι δεν μου προσφερει κατι πλεον,και μιλαω για γεννες,και θα δοκιμασω ενα χαρεμι καθαρα saulosi.Αν δω οτι υπαρχει προβλημμα θα μεταφερθουν σε μεγαλυτερο που ετσι κι αλλως ειναι στα μελοντικα μου σχεδια.

Θα υπαρξει προβλημα... θελουν λιτρα και προτιμουν να ειναι σε ομαδες αυτα τα ψαρακια.. εκτος του οτι θελουν και χωρο για κολυμπι. Ξεκινας λαθος.

Θα υπαρξει προβλημα... θελουν λιτρα και προτιμουν να ειναι σε ομαδες αυτα τα ψαρακια.. εκτος του οτι θελουν και χωρο για κολυμπι. Ξεκινας λαθος.

Μιλάς για τα Saulosi έτσι; :)

Μιλησα με ανθρωπο που ξερει πολυ καλα την αφρικη (δεν θελω να πω ποιος ειναι,αν θελει ας γραψει ο ιδιος) και μου πει οτι "δεν ειναι ιδανικα αλλα ειναι οριακα για ενα χαρεμι saulosi" και θα μπουν μικρα τα ψαρια.Αλλα και αν δω οτι υπαρχει προβλημμα δεν μου ειναι δυσκολο σε λιγους μηνες να παρω ενα 240αρι ενυδρειο και να τους το προσφερω,ετσι κι αλλιως το εχω στο προγραμμα και για το στισημο τωρα δεν θα χαλαστει ουτε ευρω,ολα υπαρχουν.

Μιλησα με ανθρωπο που ξερει πολυ καλα την αφρικη (δεν θελω να πω ποιος ειναι,αν θελει ας γραψει ο ιδιος) και μου πει οτι "δεν ειναι ιδανικα αλλα ειναι οριακα για ενα χαρεμι saulosi" και θα μπουν μικρα τα ψαρια.Αλλα και αν δω οτι υπαρχει προβλημμα δεν μου ειναι δυσκολο σε λιγους μηνες να παρω ενα 240αρι ενυδρειο και να τους το προσφερω,ετσι κι αλλιως το εχω στο προγραμμα και για το στισημο τωρα δεν θα χαλαστει ουτε ευρω,ολα υπαρχουν.

Επειδή νομίζω πως κατάλαβα σε ποιον αναφέρεσαι, όντως είναι πολύ έμπειρος στην Αφρική. Πάντως ήξερα και εγώ παιδί που κρατούσε σε 120λ 100*30 χαρέμι Saulosi χωρίς πρόβλημα. Και αν όντως κάνεις την αναβάθμιση θα είσαι μια χαρά!

:)

• Like 1

Το ειναι οριακα ειναι λαθος κατα την αποψη μου.. αλλα οκ αφου θελεις να πας σε παραπανω λιτρα μαζι σου. Δε μενω στα λιτρα προφανως, απλα με τις γεννες κλπ κατανοεις οτι γινονται κεντες. Καλη αρχη, τα κρατησα περιπου 2.5 χρονια, αυτο με το κολυμπι αν παρεις μεγαλυτερο ενυδρειο θα το δεις. Τα ειχα σε 250 λιτρα και δε σταματαγαν τις βολτες. Αν διαβασεις και τριγυρω θα δεις οτι το γραφουν και πολλοι. :) 

Οι γεννες θα φευγουν.Ειναι ενα ειδος αρκετα ενδιαφερον και επειδη αφιερωνω πολυ χρονο στα ψαρακια μου θελω να ασχοληθω και να τα αναπαραγω.Το μεγαλυτερο ενυδρειο ετσι κι αλλιως σε εμας ειναι παντα στα μελοντικα σχεδια οτι κι αν εχουμε και ειναι θεμα χρονου να παω στα 240 λιτρα :P

Ειναι σχετικα ησυχα ψαρια αν τηρηθει σωστα η αναλογια με ενα αρσενικο στα λιτρα αυτα και λεω να το δοκιμασω.

Κοιτα με την αφρικη ποτε δε μπορεις να πεις σχετικο ησυχο ψαρι αν και τα συγκεκριμμενα ειναι γενικοτερα πολυ ηρεμα. Εγω τα κραταγα σε ομαδα και πραγματικα ειχαν πολυ ενδιαφερον. Σε χαρεμι τα ειχε φιλος σε 200αρι και του πηγαιναν αερα, στα λιτρα σου ναι θες ενα αρσενικο. Εαν πας σε πιο πολλα λιτρα θα χαρεις να τα βλεπεις να κολυμπανε. Αλλα μετα ανοιγουν και πολλες επιλογες. Καλη αρχη και παλι. Ευχομαι να λιωσεις στη γεννα μιας και αυτο θες!! Χεχεχε

• Like 1

Οι γεννες θα φευγουν.Ειναι ενα ειδος αρκετα ενδιαφερον και επειδη αφιερωνω πολυ χρονο στα ψαρακια μου θελω να ασχοληθω και να τα αναπαραγω.Το μεγαλυτερο ενυδρειο ετσι κι αλλιως σε εμας ειναι παντα στα μελοντικα σχεδια οτι κι αν εχουμε και ειναι θεμα χρονου να παω στα 240 λιτρα :P

Ειναι σχετικα ησυχα ψαρια αν τηρηθει σωστα η αναλογια με ενα αρσενικο στα λιτρα αυτα και λεω να το δοκιμασω.

Κανόνισε να έχεις γέννες να μου δίνεις απόθεμα!!! και θα σε πληρώσω σε σουβλάκι και μπύρες!!! :P

• Like 2

Λοιπον το ενυδρειο ειναι ετοιμο απο εχθες το βραδυ και τρεχει με ανθρακα και βαμβακι,το πρωι που εφυγα ηταν κρυσταλο το νερο αλλα δεν ειχα χρονο για φωτογραφιες.Αμμο χαλαζιακη πολυ ψιλη μπεζ ανοιχτο,πετρες αυτες εδω http://www.votsalo.net/Products/Pebbles/Cobblestones/Claret-River-Cobblestone.aspx σε μεγεθος 8 εως 15 εκκατοστα και αναμενετε φωτογραφιες το βραδυ.Λογικα Τεταρτη βραδυ θα μπουν και τα saulosi.

Το ειναι οριακα ειναι λαθος κατα την αποψη μου..

Οριακά σημαίνει ότι ένα χαρέμι(1+3) saulosi δεν θα έχει πρόβλημα να μεγαλώσει και να αναπαραχθεί σε ενυδρείο του μέτρου. Και είναι οριακά γιατί θα πρέπει να απομακρύνει τις γέννες. Το ιδανικό είναι τα διπλάσια λίτρα.

Να είμαστε αυστηροί με το μέγεθος και τον όγκο των ενυδρείων αλλά τα συγκεκριμένα ψάρια αν και mbuna είναι από τα πιο ήρεμα. Τα Labidochromis που είναι αντίστοιχης συμπεριφοράς αλλά γίνονται 50% μεγαλύτερα, κάποιοι τα κρατάνε σε αντίστοιχο ενυδρείο. Σε αντίστοιχο ενυδρείο έχω κρατήσει χωρίς πρόβλημα χαρέμι Metriaclima callainos.

Οριστε και οι φωτογραφιες και δυο ερωτησεις..

1.Να βαλω φυτα,και που?

2.Λαμπα εχει τωρα μια Philips 6000κ,ειναι ενταξει ή να βαλω καποια αλλη για παραδειγμα καμια grolux ή natura?

Υ.Γ. Το εσωτερικο φιλτρακι θα φυγει,το εβαλα προσωρινα με ανθρακα και βαμβακι για να καθαρισει πιο γρηγορα το νερο.

post-59611-0-76310000-1434453357_thumb.jpg

post-59611-0-91185500-1434453366_thumb.jpg

post-59611-0-48707500-1434453376_thumb.jpg

post-59611-0-45241600-1434453386_thumb.jpg

post-59611-0-92866400-1434453397_thumb.jpg

post-59611-0-68148200-1434453408_thumb.jpg

Έγινε επεξεργασία - argy1
  • Like 3

Μιχαλη,πιστευω οτι θα χρειαστεις μεγαλητερο νταμαρι και με πιο πολλες κρυψωνες.Βασικα,σαν να μου φαινονται μικρες οι τρυπες που εχεις φτιαξει.Βεβαια δεν ειμαι 100% σιγουρος γιατι δεν εχω ασχοληθει ιδιαιτερα με Αφρικη.

Η λαμπα μια χαρα ειναι παντως.

Πετρες εχω κι'αλλες αλλα ειναι πολυ δυσκολο να σταθουν με ασφαλεια πιο ψηλα..

Μιχάλη δες το τελικο μεγεθος των ψαριων και δες αν οι τρυπες που κανουν και τα κενα ειναι κοντα σε αυτο... θα ηξελα να ενώσεις το νταμαρι και να το κανεις πιο ψηλό απο την πλευπλευρά και να σβήνει σιγα σιγα μεχρι λιγο πιο μετα την μεση και φυτα οπου σου έρθει... αν βαλεις βαλισνεριες γιγαντεα μονο βαλε τις πλάτη

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...