Jump to content

Φωτισμός Και Co2?

Recommended Posts

Γεια σας!

Σε ενυδρείο 80*30*40 (Π*Μ*Υ) με μέτρια και εύκολα φυτά:

• Τι φωτισμό προτείνετε; (από W, K, Lux) Σκέφτομαι να βάλω 2 Τ5 η μία: 24W 6.500K 1600lm (865) και η δεύτερη: 20W 4.000K 1600lm (840). Στις λάμπες θα μπουν διακόπτες για να ανάβει μόνο η μία ή και οι δύο μαζί ανάλογα των απαιτήσεων για φως. Περιμένω προτάσεις!

• Διάρκεια φωτισμού 8 ώρες (15:00 - 23:00). Στην διάρκεια φωτισμού πρέπει να υπολογίσω και το φυσικό φως από το πρωί μέχρι τις 15:00 που ανάβει η λάμπα;

• Με CO2 πόση ποσότητα για αρχή; Δεν γνωρίζω την ανάπτυξη των φυτών (αρχάριος) και δεν μπορώ να προσαρμόσω το CO2. Σε πόσες φυσαλίδες να το ξεκινήσω και να είναι συνεχώς ανοιχτό ή μόνο κατά την διάρκεια φωτισμού και κατά την διάρκεια της μέρας;

Ευχαριστώ!

Γεια σας!

Σε ενυδρείο 80*30*40 (Π*Μ*Υ) με μέτρια και εύκολα φυτά:

• Τι φωτισμό προτείνετε; (από W, K, Lux) Σκέφτομαι να βάλω 2 Τ5 η μία: 24W 6.500K 1600lm (865) και η δεύτερη: 20W 4.000K 1600lm (840). Στις λάμπες θα μπουν διακόπτες για να ανάβει μόνο η μία ή και οι δύο μαζί ανάλογα των απαιτήσεων για φως. Περιμένω προτάσεις!

• Διάρκεια φωτισμού 8 ώρες (15:00 - 23:00). Στην διάρκεια φωτισμού πρέπει να υπολογίσω και το φυσικό φως από το πρωί μέχρι τις 15:00 που ανάβει η λάμπα;

• Με CO2 πόση ποσότητα για αρχή; Δεν γνωρίζω την ανάπτυξη των φυτών (αρχάριος) και δεν μπορώ να προσαρμόσω το CO2. Σε πόσες φυσαλίδες να το ξεκινήσω και να είναι συνεχώς ανοιχτό ή μόνο κατά την διάρκεια φωτισμού και κατά την διάρκεια της μέρας;

Ευχαριστώ!

Οι λαμπες καλες ειναι αλλα αν εχεις μετρια φυτα θα χρειαστεις αλλη μια.Τι φυτα εχεις?

Στη διαρκεια φωτισμου,δεν υπολογιζεις το φυσικο φως.

Το co2 να το εχεις 24ωρο καλυτερα,θα εχεις πιο μικρες αυξομειωσεις του ph ετσι.Εγω θα σου ελεγα να ξεκινησεις με 70-80 φυσαλιδες το λεπτο και το βλεπεις στη πορεια,μπορει να χρειαστει να βαλεις και αλλες αναλογα με τα φυτα που εχεις.

Απο λιπασματα τι ριχνεις?

Υποστρωμα εχεις?

Για βυθο τι εχεις?

Αν ανεβάσω λίγο τα W μπορώ να μείνω με 2; είναι λίγο δύσκολο να μπει και 3η...

Από λίπασμα δεν ρίχνω ακόμα αλλά θα ξεκινήσω πιθανώς με Flourish

Από υπόστρωμα έχω χαλαζιακή άμμο 0,1-0,3 mm, 5cm ύψος.

Ο βυθός είναι άστρωτος.

Πως θα καταλάβω ότι το CO2 είναι σε καλή ποσότητα; Δεν ξέρω πως είναι η καλή ανάπτυξη των φυτών.

Από φυτά έχω: Caboba caroliana, Anubia barteri, Ντοματιά, Stargrass, Java fern, Java moss, Engeria και άλλα 2 που δεν τα θυμάμαι τώρα θα σας πω αργότερα...

Έγινε επεξεργασία - Dim_lio

Ο βυθός είναι άστρωτος.

Πως θα καταλάβω ότι το CO2 είναι σε καλή ποσότητα; Δεν ξέρω πως είναι η καλή ανάπτυξη των φυτών.

Από φυτά έχω: Caboba caroliana, Anubia barteri, Ντοματιά, Stargrass, Java fern, Java moss, Engeria και άλλα 2 που δεν τα θυμάμαι τώρα θα σας πω αργότερα...

Limnophila sessiliflora, και Micranthemum Micranthemoides

Ο βυθός είναι άστρωτος.

Limnophila sessiliflora, και Micranthemum Micranthemoides

Τα βατ στις λαμπες πανε αναλογα με το μηκος τους,δηλαδη,δεν θα βρεις λαμπα με περισσοτερα βατ στο ιδιο μηκος μ αυτες που εχεις τωρα.Εκτος αν σε παιρνει να βαλεις μεγαλητερο μηκος λαμπας στο ενυδρειο σου.Ομως σε αυτη τη περιπτωση θα πρεπει να αλλαξεις και το μπαλαστ με ενα μεγαλητερο για να σηκωνει τις λαμπες με τα περισσοτερα βατ.

Ο βυθος δεν μας ενοχλει που ειναι αστρωτος.

Αν βαλεις μπουκαλα,θα πρεπει να αρχισεις εντατικη λιπανση με ολα τα λιπασματα,να πας σε προγραμμα δηλαδη.

Τα φυτα σου ειναι ευκολα παντως.

Οσο για το πως θα καταλαβεις αν οι φυσαλιδες ειναι αρκετες,αυτο γινεται με παρατηρηση των μετρησεων και υπολογισμο για να δεις ποσο co2 εχεις μεσα στο νερο σου η με drop checker.

Τα βατ στις λαμπες πανε αναλογα με το μηκος τους,δηλαδη,δεν θα βρεις λαμπα με περισσοτερα βατ στο ιδιο μηκος μ αυτες που εχεις τωρα.Εκτος αν σε παιρνει να βαλεις μεγαλητερο μηκος λαμπας στο ενυδρειο σου.Ομως σε αυτη τη περιπτωση θα πρεπει να αλλαξεις και το μπαλαστ με ενα μεγαλητερο για να σηκωνει τις λαμπες με τα περισσοτερα βατ.

Ο βυθος δεν μας ενοχλει που ειναι αστρωτος.

Αν βαλεις μπουκαλα,θα πρεπει να αρχισεις εντατικη λιπανση με ολα τα λιπασματα,να πας σε προγραμμα δηλαδη.

Τα φυτα σου ειναι ευκολα παντως.

Οσο για το πως θα καταλαβεις αν οι φυσαλιδες ειναι αρκετες,αυτο γινεται με παρατηρηση των μετρησεων και υπολογισμο για να δεις ποσο co2 εχεις μεσα στο νερο σου η με drop checker.

Παρατήρηση των μετρήσεων; δηλαδή;; Έχω παραγγείλει dropchrcker αλλά το περιμένω από Κίνα... οπότε 1 μήνα περίπου

Υπαρχει ενας πινακας που μετρας το kh και το ph και βρησκεις ποσο co2 εχεις στο νερο σου,Δεν ειναι και πολυ αξιοπιστος ομως αλλα για να εχεις μια ιδεα καλος ειναι.

Πόση ώρα χρειάζεται να μεταβληθεί το kH - ph από την στιγμή που μεταβάλλω το CO2. 2 ώρες; (πληροφοριακά το λέω για να δω πόσο αραιά θα κάνω τις μετρήσεις)!

Έγινε επεξεργασία - Dim_lio

Την επομενη μερα θα μετρησεις.

Σε ευχαριστώ για τις συμβουλές!

Εχθές είχα ph:7 kH:7 και το χαμήλωσα λίγο το CO2

Σήμερα: έχω ph:7 kH:6. Σε αυτή την ποσότητα να το έχω συνέχεια;;

Τα ψάρια δεν πιστεύω να έχουν πρόβλημα με το CO2;; Στην επιφάνεια έχω πολύ καλή ανατάραξη και δεν έχω δει κάτι διαφορετικό στην συμπεριφορά τους...

Βαλε και αλλες φυσαλιδες,αυτη τη στιγμη εχεις 18ppm co2 στο νερο σου.Το ιδανικο ειναι γυρω στα 30ppm

Ανεβασε λιγο το co2 και μετα απο 1 μερα ξαναμετρα.

Ποσες φυσαλιδες ριχνεις τωρα?

Τώρα που γύρισα από την δουλειά έκανα μετρήσεις. Είναι ανοιχτός ο φωτισμός και βρήκα:

ph: 7,5

kH: 7

Δεν είναι επικίνδυνο να αλλάζει το ph για τα ψάρια;;

Οι φυσαλίδες είναι: 1/ δευτ

Το Co2 το  εχεις συνεχομενο?

Τις μεταβολες θα πρεπει να τις κανεις ανα εβδομάδα,ωστε να παρατηρεις την αναπτυξη στα φυτα και την συμπεριφορα των ψαριων.

Πως μετρας το ph?

Τι νερο βάζεις?

Λιπασματα?

Το CO2 το έχω συνεχόμενο. Το ph το μετράω με υγρό της sera. Νερό βρύσης. Λίπασμα όχι ακόμα. Τη λίπανση την έχω στο πρόγραμμα...

7/5/15 είχα ph:7 kH:7  Το βράδυ χωρίς φωτισμό και το χαμήλωσα λίγο το CO2

8/5/15 (2:00): έχω ph:7 kH:7 Το Ξημέρωμα χωρίς φωτισμό χαμήλωσα λίγο το CO2

8/5/15 (12:00): έχω ph:7 kH:6 Το μεσημέρι χωρίς φωτισμό

8/5/15 (23:00): έχω ph:7,5 kH:7 Το βράδυ με φωτισμό.

9/5/15 (1:00): έχω ph:7, kH: 6 Το ξημέρωμα 2 ώρες αφού έκλεισε ο φωτισμός

Γιατί έχω τόσο μεταβολή στο ph; Είναι φυσιολογικό;; Θα πρέπει να βάζω λίγο περισσότερο CO2 κατά την διάρκεια της φωτοπεριόδου;

Τώρα που γύρισα από την δουλειά έκανα μετρήσεις. Είναι ανοιχτός ο φωτισμός και βρήκα:

ph: 7,5

kH: 7

Δεν είναι επικίνδυνο να αλλάζει το ph για τα ψάρια;;

Οι φυσαλίδες είναι: 1/ δευτ

Το ph είναι επικίνδυνο μόνο στην πτώση του. Στην άνοδο δεν έχεις πρόβλημα.

Το ph είναι επικίνδυνο μόνο στην πτώση του. Στην άνοδο δεν έχεις πρόβλημα.

Οι αυξομειωσεις του ph,ειτε πανω ειτε κατω,αν ειναι μεγαλες κανουν κακο.

Ε δεν είπαμε και απ' το 6 να πάει στο 8, αλλά για μισό βαθμό άνοδο δεν έχει θέμα.

Ε δεν είπαμε και απ' το 6 να πάει στο 8, αλλά για μισό βαθμό άνοδο δεν έχει θέμα.

Ουτε και για καθοδο ομως.

• Like 1

Όντως, το 100% safe απ' ότι έχω διαβάσει, είναι 0.2 βαθμούς πτώση την ημέρα, αλλά και με 0.5 βαθμούς σε πολλά μέλη (και εμένα μέσα) δεν έχει παρατηρηθεί κάτι τουλάχιστον σοβαρό που θα φανεί κατευθείαν.

Όντως, το 100% safe απ' ότι έχω διαβάσει, είναι 0.2 βαθμούς πτώση την ημέρα, αλλά και με 0.5 βαθμούς σε πολλά μέλη (και εμένα μέσα) δεν έχει παρατηρηθεί κάτι τουλάχιστον σοβαρό που θα φανεί κατευθείαν.

Δεν ισχυει αυτο... :)

Ποιό απ' όλα δεν ισχύει;

Με πτώση 0.5 βαθμούς την μέρα θα υπάρχει πρόβλημα δηλαδή;

Ποιό απ' όλα δεν ισχύει;

Με πτώση 0.5 βαθμούς την μέρα θα υπάρχει πρόβλημα δηλαδή;

Οχι δεν υπαρχει θεμα.

Μπορεις να πας και 1,2  ph πτωση και ανοδο στην ημέρα.

Εξαρταται ομως σε ποση ωρα θα γινει η πτωση οπως και η άνοδο.

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...