Jump to content

Kiddo Reef Project Diy 190 Λίτρα

Ilias Halk

Recommended Posts

Περίμενε μερικες μερες, τα skimmer θελουν χρόνο για να λειτουργήσουν οπως πρέπει. 

Και προσπάθησε να μη βαζεις χερια μεσα συχνα, οσο το δυνατον λιγότερο και παντα με γαντια ( για τη δικη σου ασφάλεια).

Προσπαθώ, αλλά τώρα στο ξεκίνημα δεν το γλιτώνω, γιατί παρουσιάζονται εδώ και εκεί ζήτηματα και πρέπει να παρέμβω :P Ελπίζω αύριο να είναι η πρώτη μέρα που δεν θα ακουμπήσω τίποτα :)

Μετρήσεις:

25/05 (μετά από 0 ημέρες στρωσίματος)

NH3/4: 0.25

NO2: 0.35

NO3: 0

pH: 7,8

KH: -

Sg: 1.024

Temp: 26.00

27/05 (μετά από 2 ημέρες στρωσίματος)

NO2: 0.50

NO3: 5

pH: 7,9

KH: 9.5dKH

Temp: 26.50

Βακτηρια και υπομονη.

Μετρήσεις:

PO4: -

29/05 (μετά από 4 ημέρες στρωσίματος)

NH3/4: 0

NO3: 10

pH: -

KH: 9dKH

PO4: 0

Temp: 25.90

Μετρήσεις:

Εισαι σε πολυ καλο δρομο οι μετρησεις δειχνουν οτι ο κυκλος αρχιζει και δουλευει φιλε...

Εισαι σε πολυ καλο δρομο οι μετρησεις δειχνουν οτι ο κυκλος αρχιζει και δουλευει φιλε...

Ευχαριστώ για την σημείωση :) Τα βακτήρια που χρησιμοποίησα είναι το σετάκι StartUp της PRODIBIO, μαζί με το BioOptim (θρεπτικά στοιχεία για τα βακτήρια), παράλληλα με τον ζωντανό βράχο (4 κιλά) που σίγουρα έχει την συμβολή του και αυτός.

Ήθελα να ρωτήσω κάτι:

Αλλαγές νερού κάνουμε με αλατισμένο νερό ίδιας αλατότητας και θερμοκρασίας, εκτός αν θέλουμε να ανεβάσουμε αλατότητα οπότε βάζουμε νερό με τσιμπημένη αλατότητα. Αναπλήρωση κάνουμε με νερό Α/Ο ή αποχλωριομένο χωρίς αλάτι έτσι? Εγώ χθες βράδυ συμπλήρωσα περίπου 5 λίτρα αποχλωριομένο νερό με API Stress COAT+, γιατί το διαμέρισμα της αντλίας ήταν σε οριακό σημείο και ενδεχομένος ακόμα και μεσ'το βράδυ θα ξέμενε...αλατότητα έμεινε σταθερή, όχι ότι θα άλλαζε με 5 λίτρα αλλά λέμε...

Επίσης επειδή προχθες ανέβηκε η θερμοκρασία, πιάσαμε ακόμα και 26,9 στο ενυδρείο και δεν μου άρεσε, ξεκινάω κατασκευή για ανεμιστηράκια, παράλληλα με την αυτόματη αναπλήρωση ώστε να μπούνε στην έξοδο cool του STC...

Έγινε επεξεργασία - Kiddo

Σωστα, αλλαγες με αλμυρο και αναπληρωση με γλυκο

Και αργησες με τα ανεμιστηρια, η θερμοκρασια ανεβαινει

• Like 1

Σωστα, αλλαγες με αλμυρο και αναπληρωση με γλυκο

Και αργησες με τα ανεμιστηρια, η θερμοκρασια ανεβαινει

Ελπίζω μέσ'την επόμενη εβδομάδα θα προλάβω να τα κάνω, μαζί με την αναπλήρωση :)

Μετρήσεις:

31/05 (μετά από 6 ημέρες στρωσίματος)

NO2: 0.25

NO3: 12

pH: 7.9

02/06 (μετά από 8 ημέρες στρωσίματος)

NO2: 0.0

NO3: 14

KH: 8dKH

Ca: 460

Mg:1200

Temp: 26.3

Απόψεις? :)

Σήμερα αφίερωσα χρόνο για να στήσω το σύστημα ψύξης του ενυδρείου ενόψει καύσωνα (ήδη αγκίξαμε 27.5 στο ενυδρείο σήμερα). Η κατασκευή είναι DIY. Πήρα plexi μαύρο κομμένο για δύο κουτιά 45x11x3 από τον Σπακούρη με 10 εύρω, αγόρασα 6 ανεμηστηράκια 92mm και ένα φορτιστή 12V-2A από το eshop με 25 ευρώ και κάποια βύσματα και καλώδια που χρειάστηκε επιπλέον με 7 ευρώ από άλλο κατάστημα, σύνολο 42 ευρώ. Παραθέτω φωτογραφίες:

P1040652_zpsalpdja90.jpgP1040653_zpsyq9cyrlc.jpgP1040654_zpsprsexus9.jpgP1040655_zpsnz0lqiyp.jpgP1040656_zpsmwlrfout.jpg

Ξέχασα ένα βύσμα αρσενικό παραπάνω που έπρεπε να πάρω, να βγει η προέκταση προς το έπιπλο, αλλά δοκιμασμένα όλα τα άλλα παίζουν σωστά. Θα πάω να το πάρω άυριο.

Κι εδω το ιδιο;;  σου απαντησα στο θεμα που ανοιξες...........

Κι εδω το ιδιο;;  σου απαντησα στο θεμα που ανοιξες...........

Το βάλα και εκεί αυτοτελές φίλε μου, μήπως θέλει κανείς να πάρει ιδέες, γιατί στο άλλο thread ασχολούμαστε με τον ενυδρείο μου γενικά και θα χαθεί η κατασκευή ;) Για τον φωτισμό, δεν ξέρω, νόμιζω μου το έχετε ξαναπεί, θα δείξει στην πράξη αυτό πιστεύω, ίσως το παρακάνω...

• Like 1

Πολυ ωραια δουλεια :thumbsu:

Έγινε επεξεργασία - vasilis4x4

θα βάλω μια πρώτη λίστα με τα είδη που θα ήθελα να φιλοξενήσω  για να πάρω σχόλια για συμβατότητες, συμπεριφορά σε reef, με ποια σειρά θα ήταν καλό να μπούνε βάση δυσκολίας ή κ.α.

INVERTABLES

Stenopus Hispidus (Coral Banded Boxing Shrimp) - Indo-Pacific - S (4-6)

Lysmata Amboinensis (Cleaner) - Indo-Pacific (Sri Lanka) - S (4-5)

Holothuria Hilla (Tiger Tail) - Indo-Pacific - XL (20)

Calcinus Laevimanus (Dwarf Zebra Hermit) - Pacific (Hawaii) - XS (3) 

Calcinus Elegans (Electric Blue Hermit) - Indo-Pacific (Marshall Islands) - S (5)

Paguristes Cadenati (Scarlet Reef Hermit) - Indo-Pacific - S (5)

Trochus Histrio (Banded Trochus Snail) - Indonesia - XS (2-3)

FISH

Acanthurus Leucosternon (Powder Blue Tang) - Indian (Maldives) - XL (15-30)

Siganus Vulpinus (Foxface) - Western Pacific (New Guinea) - XL (20) 

Zebrasoma Flavescens (Yellow Tang) - Hawaii - XL (15-20)

Amblyeleotris Guttata (Orange Spotted Goby) - Indo-Pacific - S (3-5) 

Amphiprion Ocellaris (Clownfish) - Indo-Pacific - M (5-8 )

Premnas Biaculeatus (Marron Clownfish) - Indo-Pacific (Solomon Island)- L (8-15)

Gobiodon Okinawae (Yellow Clown Goby) - Indian - XS (2-3)

Paracanthurus Hepatus (Blue Tang) - Indo-Pacific - XL (15-30)

Πρόκειται για μια λίστα που έφτιαξα χθες, για να έχω μια πρώτη εικόνα για τις επιθυμίες μου, από γνωστά ήδη reef safe. Έχω καταγράψει επιστημονική και συμβατική ονομασία, θάλλασες που το βρίσκουμε (αυτό το κάνα γιατί πίστευα ότι κάποια θα είναι τελείως εκτός) και τελικό μέγεθος σε πόντους με ένα χαρακτηρισμό του μεγέθους ως προς το ενυδρείο μου. Με εντόνα γράμματα, τα είδη που πραγματικά με έχουνε εντυπωσιάσει και θα ήθελα να φιλοξενήσω.

Να ξεκαθαρίσω, ότι όσον αφορά τα Tangs, επειδή έχω ακούσει διάφορες απόψεις, πιστεύω σαφώς ότι είναι για μεγαλύτερα ενυδρεία κατα κύριο λόγο, αλλά δεν είμαι αντίθετος στην φιλοξενία τους από μικρότερα ενυδρεία σε πολύ μικρή ηλίκια και μέγεθος (Έχω δει όλα τα είδη Tang που παράθεσα σε μέγεθος 5-7cm σε καταστήματα και ενυδρεία παιδιών) εως ότου σε βάθος χρονου μεγαλώσουν αρκετά και υπάρξει ανάγκη να φιλοξενηθούν σε μεγαλύτερα ενυδρεία.

Αυτά από μένα! Δεκτή κάθε άποψη και πρόταση ακόμα και για είδος που δεν καταγράφετε :)

04/06 (μετά από 10 ημέρες στρωσίματος)

NO2: 0.0

NO3: 8-10

KH: 8dKH

Ca: -

Mg:-

Sg: 1.023-1024

Temp: 27.9

Παρατηρήσεις:

• Κάνω αναπλήρωση με νερό αποχλωριομένο βρύσης κάθε 3-4 μέρες περίπου 8-10 λίτρα, όταν η στάθμη στα sump καταλήγει να απομωνόνει το διαμέρισμα της αντλίας.
  • Μετράω σταθερά πλέον στις 10 μέρες μηδενικά σε ΝΗ3,ΝΟ2. Το αρχικό στρώσιμο επετεύχθει...
  • Τα ΝΟ3 είχαν τσιμπήσει λίγο μέχρι 14ppm πριν 2 ημέρες και τώρα έπεσαν στα 8-10ppm. Δικαιολογείται η πτώση αυτή στα ΝΟ3?
  • H αλατότητα είναι 1023-1024, επομένως ίσως θα ήταν καλό να κάνω την επόμενη αναπλήρωση με τσιμπημένο αλάτι 1.030, ώστε να ανεβάσω λίγο την αλατότητα στα πλαίσια του 1025-1026.

Παρακαλώ σχόλια σχετικά με την εξέλιξη των μετρήσεων και όποιος μπορεί να πει και την γνώμη του για το προηγούμενο ποστ σχετικά με τους ζωντανούς οργανισμούς.... ;)

φιλε μου αν κατάλαβα καλά θέλεις να βάλεις μέσα 3 τανκ?  Γνώμη μου είναι να μή βάλεις και στο λέω εγώ που στα ίδια λίτρα έχω βάλει. Αν το πήγαινα απο την αρχή θα άκουγα αυτούς που μου το λέγανε και δεν θα το κανα :)

Επίσης οι εριμητες να ξέρεις είναι ζημιάρηδες και θα βρίσκεις συχνά τα φραγκάκια σου τούμπα..

επίσης το Okinawae έχει τη συνήθεια να hostαρε στις ακροπόρες που αν ο αριθμός τους δέν είναι μεγάλος θα σου τις στρεσάρει και όλο και κάποια θα χάσει. απο τον δικό μου έχασα μια υπέροχη valida που ευτυχώς κατάφερα να σώσω φραγκ..

αλήθεια, γιατί κάνεις αναπλήρωση με νερό βρύσης?? θα σου πρότεινα να χρησιμοποιείς νερό όσμωσης.

Καλό θα ήταν να αποφεύγεις να σπάς αλάτι σε μεγάλη αλατότητα. Μη ρωτήσεις λεπτομέρειες γιατι μονο υποθέσεις μπορώ να κάνω. πάντως αναγράφεται στις συσκευασίες απο τους περισσότερους κατασκευαστές.

αυτα! :) συνέχισε την όμορφη δουλειά που έχεις ξεκινήσει με υπομονή και όλα θα πάνε super ;)

Σήμερα αφίερωσα χρόνο για να στήσω το σύστημα ψύξης του ενυδρείου ενόψει καύσωνα (ήδη αγκίξαμε 27.5 στο ενυδρείο σήμερα). Η κατασκευή είναι DIY. Πήρα plexi μαύρο κομμένο για δύο κουτιά 45x11x3 από τον Σπακούρη με 10 εύρω, αγόρασα 6 ανεμηστηράκια 92mm και ένα φορτιστή 12V-2A από το eshop με 25 ευρώ και κάποια βύσματα και καλώδια που χρειάστηκε επιπλέον με 7 ευρώ από άλλο κατάστημα, σύνολο 42 ευρώ. Παραθέτω φωτογραφίες:

P1040652_zpsalpdja90.jpgP1040653_zpsyq9cyrlc.jpgP1040654_zpsprsexus9.jpgP1040655_zpsnz0lqiyp.jpgP1040656_zpsmwlrfout.jpg

Ξέχασα ένα βύσμα αρσενικό παραπάνω που έπρεπε να πάρω, να βγει η προέκταση προς το έπιπλο, αλλά δοκιμασμένα όλα τα άλλα παίζουν σωστά. Θα πάω να το πάρω άυριο.

Βρε Ηλία, χαζεύω το ενυδρείο και σε θυμάμαι που καθάριζες τα τζαμια απο τις σιλικόνες.

Τελικά άξιζε το κόπο , εχει γίνει φοβερό, θα το παρακολουθώ γιατί θεωρώ πως ολη αυτη η προσπάθεια έχει ενα πολύ όμορφο αποτέλεσμα

θα βάλω μια πρώτη λίστα με τα είδη που θα ήθελα να φιλοξενήσω  για να πάρω σχόλια για συμβατότητες, συμπεριφορά σε reef, με ποια σειρά θα ήταν καλό να μπούνε βάση δυσκολίας ή κ.α.

INVERTABLES
Stenopus Hispidus (Coral Banded Boxing Shrimp) - Indo-Pacific - S (4-6) "περίεργη" γαρίδα-εχει θεματα με άλλες γαρίδες.
Lysmata Amboinensis (Cleaner) - Indo-Pacific (Sri Lanka) - S (4-5) ΟΚ
Holothuria Hilla (Tiger Tail) - Indo-Pacific - XL (20) πολυ καλος καθαριστής αλλα αν παει σε κυκλοφορητή, αντλία ή υπερχείληση τελειωσε το ενυδρείο. Θελει προσοχή. Το ειδος που γράφεις βεβαια κρυβεται σε σπηλιές αλλα ποτε δεν ξερεις.
Calcinus Laevimanus (Dwarf Zebra Hermit) - Pacific (Hawaii) - XS (3) 
Calcinus Elegans (Electric Blue Hermit) - Indo-Pacific (Marshall Islands) - S (5)  Προσωπικά οτι ερημίτες ειχα τους εβγαλα, πειραζαν τα κοράλλια και σκότωναν τα σαλιγκάρια για το καβούκι τους.
Paguristes Cadenati (Scarlet Reef Hermit) - Indo-Pacific - S (5)
Trochus Histrio (Banded Trochus Snail) - Indonesia - XS (2-3) ΟΚ

FISH
Acanthurus Leucosternon (Powder Blue Tang) - Indian (Maldives) - XL (15-30) Πολυ δυσκολο ψαρι,  για ωριμα ενυδρεία-μηπως να περιμένεις λιγο;
Siganus Vulpinus (Foxface) - Western Pacific (New Guinea) - XL (20) ΟΚ-ήσυχο και ανθεκτικό ψάρι και χρήσιμος καθαριστής-προσοχή στα αγκάθια στην πλάτη του.
Zebrasoma Flavescens (Yellow Tang) - Hawaii - XL (15-20) Το ιδιο με το powder blue
Amblyeleotris Guttata (Orange Spotted Goby) - Indo-Pacific - S (3-5) OK-πολυ καλο ψαράκι, καθαρίζει τον αραγωνίτη αλλα αν εχεις κοράλλια στον αραγωνίτη θα τα καλύπτει ή θα σκάβει απο κάτω.."τσαπατσούλης".
Amphiprion Ocellaris (Clownfish) - Indo-Pacific - M (5-8 ) OK
Premnas Biaculeatus (Marron Clownfish) - Indo-Pacific (Solomon Island)- L (8-15) OK αλλα προσεχε αν βάλεις και occelaris-ειχα απο ενα και σκοτωνόντουσαν.
Gobiodon Okinawae (Yellow Clown Goby) - Indian - XS (2-3) OK -αλλα εχει παρατηρηθεί να τσιμπάει sps.
Paracanthurus Hepatus (Blue Tang) - Indo-Pacific - XL (15-30) To πιο εύκολο απο τα tangs αλλα μαγνήτης του ick.

Πρόκειται για μια λίστα που έφτιαξα χθες, για να έχω μια πρώτη εικόνα για τις επιθυμίες μου, από γνωστά ήδη reef safe. Έχω καταγράψει επιστημονική και συμβατική ονομασία, θάλλασες που το βρίσκουμε (αυτό το κάνα γιατί πίστευα ότι κάποια θα είναι τελείως εκτός) και τελικό μέγεθος σε πόντους με ένα χαρακτηρισμό του μεγέθους ως προς το ενυδρείο μου. Με εντόνα γράμματα, τα είδη που πραγματικά με έχουνε εντυπωσιάσει και θα ήθελα να φιλοξενήσω.

Να ξεκαθαρίσω, ότι όσον αφορά τα Tangs, επειδή έχω ακούσει διάφορες απόψεις, πιστεύω σαφώς ότι είναι για μεγαλύτερα ενυδρεία κατα κύριο λόγο, αλλά δεν είμαι αντίθετος στην φιλοξενία τους από μικρότερα ενυδρεία σε πολύ μικρή ηλίκια και μέγεθος (Έχω δει όλα τα είδη Tang που παράθεσα σε μέγεθος 5-7cm σε καταστήματα και ενυδρεία παιδιών) εως ότου σε βάθος χρονου μεγαλώσουν αρκετά και υπάρξει ανάγκη να φιλοξενηθούν σε μεγαλύτερα ενυδρεία.

Αυτά από μένα! Δεκτή κάθε άποψη και πρόταση ακόμα και για είδος που δεν καταγράφετε :)

Πολυ όμορφα και χρήσιμα ψαρια ειναι τα wrasse. Θα σου πρότεινα ενα melanurus ή ενα six line. ( λιγο τσαμπουκάς αλλα πολυ όμορφος).

Ερημιτες με σαλιγκαρια δεν στο συνιστω, θα κυριαρχησουν οι ερημιτες και θα εχεις μονο κουφαρια απο σαλιγκαρια

Προτιμησε τροχους μονο που καθαριζουν και το τζαμι

φιλε μου αν κατάλαβα καλά θέλεις να βάλεις μέσα 3 τανκ?  Γνώμη μου είναι να μή βάλεις και στο λέω εγώ που στα ίδια λίτρα έχω βάλει. Αν το πήγαινα απο την αρχή θα άκουγα αυτούς που μου το λέγανε και δεν θα το κανα :)

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Δεν θέλω να βάλω 3 Tangs σε καμία περίπτωση :) . Στην ιδανικότερη των περιπτώσεων, αν ήταν εφικτό και ασφαλές, θα ήθελα να βάλω το πολύ ένα Yellow Tang και ένα από τα άλλα δύο με μεγαλύτερη προτίμηση στο Powder Blue Tang, αλλιώς μόνο ένα εκ των δύο Βlue.... To Powder Blue Tang μου αρέσει πιο πολύ από το Blue, αλλά ακούω συνέχεια να του προσάπτουν κατηγορίες του τύπου "φορέας του Ich" και άλλα...

Επίσης οι εριμητες να ξέρεις είναι ζημιάρηδες και θα βρίσκεις συχνά τα φραγκάκια σου τούμπα..

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Τα φραγκάκια δεν υποτίθεται ότι θα κολήθουν?

επίσης το Okinawae έχει τη συνήθεια να hostαρε στις ακροπόρες που αν ο αριθμός τους δέν είναι μεγάλος θα σου τις στρεσάρει και όλο και κάποια θα χάσει. απο τον δικό μου έχασα μια υπέροχη valida που ευτυχώς κατάφερα να σώσω φραγκ..

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Χρήσιμη Πληροφορία. Οπότε πρέπει να το έχω κατα νού αυτό ;)

αλήθεια, γιατί κάνεις αναπλήρωση με νερό βρύσης?? θα σου πρότεινα να χρησιμοποιείς νερό όσμωσης.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το κάνω προς το παρών, γιατί ενώ έχω Α/Ο, δεν έχω αυτόματη αναπλήρωση ώστε να κάνω ένα κουβά και να πω άστον εκεί θα αδεισει λίγο λίγο μηχανικά.... Οπότε επεμβαίνω όταν βλέπω με το μάτι ότι υπάρχει ανάγκη....

Καλό θα ήταν να αποφεύγεις να σπάς αλάτι σε μεγάλη αλατότητα. Μη ρωτήσεις λεπτομέρειες γιατι μονο υποθέσεις μπορώ να κάνω. πάντως αναγράφεται στις συσκευασίες απο τους περισσότερους κατασκευαστές.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Πως αλλιώς να ανεβάσεις αλατότητα τότε? Αναγκαστικά για να το κάνεις πρέπει κάποια ποσότητα νερού που θα μπει να έχει παραπάνω αλάτι από το προτεινόμενο που θα σου βγάλει 1024-1026....

αυτα! :) συνέχισε την όμορφη δουλειά που έχεις ξεκινήσει με υπομονή και όλα θα πάνε super ;)

Ευχαριστώ για το σχόλια Πάνο, έχω βάλει σχόλια/απαντήσεις επι των παρατηρήσεων σου ;). Θα ήθελα να ακούσω και άλλους και μάλιστα για το πως θα ήταν καλό να ξεκινήσω την εισαγωγή ζωντανών και κοραλιών σιγά σιγά.... :icon_dance:

Πολυ όμορφα και χρήσιμα ψαρια ειναι τα wrasse. Θα σου πρότεινα ενα melanurus ή ενα six line. ( λιγο τσαμπουκάς αλλα πολυ όμορφος).

Ερημιτες με σαλιγκαρια δεν στο συνιστω, θα κυριαρχησουν οι ερημιτες και θα εχεις μονο κουφαρια απο σαλιγκαρια

Προτιμησε τροχους μονο που καθαριζουν και το τζαμι

Απ'οτι καταλαβαίνω δεν είναι φαν των ερημιτών η κοινότητα :P

Στα υπόλοιπα, προφανώς όταν μιλάμε για tang παιδιά, μιλάμε για αργότερα! Προς το παρών και εφόσον έχω στήσει ανεμηστηράκια και αναπλήρωση και είμαι οκ στο 15ήμερο, σκέφτομαι να ξεκινήσω με κάμια γαριδούλα, σαλιγκαράκι και ακολούθως για συνέχεια ένα goby ή κλοουνάκι/α....

Σχετικά με τα κλοουνάκια

Θα ήθελα πολύ να βάλω μαζί ταυτόχρονα ένα Ocellaris με ένα maroon μήπως και δέσουν... Ακούγονται διάφορα, τις περισσότερες φορές μαλώνουν, όπως γράφει ο φίλος teoxan, άλλες φορές συμβιώνουν... Θα ήθελα και σε αυτό μια ευρήτερη εικόνα από εμπειρίες, πριν το αποκλείσω :)

Απ'οτι καταλαβαίνω δεν είναι φαν των ερημιτών η κοινότητα :P

Στα υπόλοιπα, προφανώς όταν μιλάμε για tang παιδιά, μιλάμε για αργότερα! Προς το παρών και εφόσον έχω στήσει ανεμηστηράκια και αναπλήρωση και είμαι οκ στο 15ήμερο, σκέφτομαι να ξεκινήσω με κάμια γαριδούλα, σαλιγκαράκι και ακολούθως για συνέχεια ένα goby ή κλοουνάκι/α....

Σχετικά με τα κλοουνάκια

Θα ήθελα πολύ να βάλω μαζί ταυτόχρονα ένα Ocellaris με ένα maroon μήπως και δέσουν... Ακούγονται διάφορα, τις περισσότερες φορές μαλώνουν, όπως γράφει ο φίλος teoxan, άλλες φορές συμβιώνουν... Θα ήθελα και σε αυτό μια ευρήτερη εικόνα από εμπειρίες, πριν το αποκλείσω :)

Με ελάχιστη εμπειρία στο θαλασσινο, θα σου αναφέρω τα παρακάτω

1.Οι ερημίτες όντως φέρνουν τα πάνω κάτω και ότι δεν ειναι κολλημένο καλά, το τουμπάρουν

2. Αν βρουν μεγαλύτερο κέλυφος, τότε δεν θα ησυχάσουν μέχρι να το αποικίσουν!!

3. Στο δικό μου συμβιωνουν ενας polymnus & ενας perculla. Δεν ξέρω πως κατάφερα αυτόν τον συνδιασμό. Η αληθεια ειναι πως σπάνια μερικές ψηλες πέφτουν αλλα πλέον δείχνουν να τα εχουν βρει

4. O Valenciennea strigata που έχω κάνει άνω κάτω τον αραγωνίτη! Και θάβει τα πάντα

Ξαναλεω πως η εμπειρία μου στο αλμυρο ειναι αρκετά μικρή

Είχα πολλά χρόνια ένα maroon μαζί με ocellaris και τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά μεταξύ τους. Σκέψου ότι το ocellaris είχε μείνει μετά από χρόνια, μικρούλι όπως το αγόρασα, επειδή μάλλον δεν το άφηνε να φάει ο maroon αρκετά. Φέτος αναγκάστηκα να δώσω το maroon επειδή η επιθετικότητά του  ξεπέρασε τα όρια. Άρχισε μέχρι και μεγάλες πέτρες να τουμπάρει με το στόμα του! Οπότε πήρε πόδι! Και το ocellaris επιτέλους βρήκε την υγειά του. Μεγάλωσε  και είναι μια χαρά. Πανέμορφο ψάρι το marron αλλά πιστεύω ταιριάζει καλύτερα με μεγαλύτερα ψάρια ίσως σε fish only ενυδρείο.

Ενημερωτικά... Gobiodon citrinus έχετε δει σε ελληνικά καταστήματα? Μου φαίνεται υπέροχο ψάρι, συγκενικό με το Gobiodon Okinawae :)

p-39124-Citrinis-Clown-Gob.jpg

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...