MK1977 23 Απριλίου 2015 #1 Share 23 Απριλίου 2015 Καλημέρα. Από Δευτέρα θα παραλάβω το νέο μου ενυδρείο. Lido 120. Με 2 λαμπες t5 2x24 highlights. Θα θελα να μου πείτε τι φυτά μπορώ να βάλω (δεν θα έχω co2) απλά θα ρίχνω σε υγρή μορφή. Και απόψεις για υπόστρωμα. Μάλλον θα(μετά από καιρό) βάλω κοπάδοψαρα. Στάλθηκε από το G510S 32GB μου χρησιμοποιώντας Tapatalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
teo96 23 Απριλίου 2015 #2 Share 23 Απριλίου 2015 (edited) ανουμπιες,κρυπτοκορινες και εχυνοδοροι ειναι για εμενα τα πιο ανθεκτικά,βέβαια υπάρχουν και αλλες επιλογές. (βαλσινεριες μην βαλεις γιατι δεν τα πανε πολυ καλα με το excel). Έγινε επεξεργασία 23 Απριλίου 2015 - Thodoris Vogiatzis Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 24 Απριλίου 2015 #3 Share 24 Απριλίου 2015 48 βατ σε 120 λιτρα δεν ειναι ασχημα αλλα τι υψος εχει το ενυδρειο?Νομιζω οτι εχει μεγαλο υψος και αν ειναι οντως ετσι τοτε εχεις λιγο φωτισμο και πας για ευκολα φυτα. co2 υγρο δεν υπαρχει,ειναι οργανικος ανθρακας,καμια σχεση με το αεριο co2 και δεν κανει και για τα λιτρα σου,ειναι για πολυ μικροτερα ενυδρεια. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MK1977 24 Απριλίου 2015 Author #4 Share 24 Απριλίου 2015 Για τα φυτά που λέω να βάλω (εύκολα) χρειάζεται να βάλω τώρα co2? Γιατί έχω ξεφύγει από το αρχικό οικονομικό προσανατολισμο μου. Στάλθηκε από το G510S 32GB μου χρησιμοποιώντας Tapatalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
MK1977 24 Απριλίου 2015 Author #5 Share 24 Απριλίου 2015 Αν δεν κάνω λάθος έχεις βγάλει από το Rekord 800 το φίλτρο. Πως το έβγαλες ενώ ήταν άδειο? Στάλθηκε από το G510S 32GB μου χρησιμοποιώντας Tapatalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
MK1977 24 Απριλίου 2015 Author #6 Share 24 Απριλίου 2015 Και υπόστρωμα flourite, fluval η jbl. Στάλθηκε από το G510S 32GB μου χρησιμοποιώντας Tapatalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
MK1977 24 Απριλίου 2015 Author #7 Share 24 Απριλίου 2015 Η το eco-Complete planted black? Στάλθηκε από το G510S 32GB μου χρησιμοποιώντας Tapatalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
takis_gt 24 Απριλίου 2015 #8 Share 24 Απριλίου 2015 Είναι καλύτερα να βάλεις απλό χαλαζιακό χαλίκι για υπόστρωμα και τα χρήματα αυτά να τα διαθέσεις για CO2, έτσι και αλλιώς σε λίγους μήνες το υπόστρωμα αυτό θα έχει χάσει τις ιδιότητες του Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 24 Απριλίου 2015 #9 Share 24 Απριλίου 2015 Ολα τα φυτα θελουν co2,αλλα πολυ αλλα λιγο. Δεν ειπες τι υψος εχει το ενυδρειο σου. Το φιλτρο το εβγαλα με τον εξης τροπο,ζεστανα τις σιληκονες που το κρατουν με πιστολακι και μετα τις εκοψα με κοπιδι. Υποστρωμα αν θες βαζεις,αν θες οχι.Αν βαλεις θα βοηθησει τα φυτα σου στην αρχη.Υπαρχουν υποστρωματα που δεν χανουν τις ιδιοτητες τους και φορτιζουν απο τα υγρα λιπασματα που ριχνουμε. Αν βαλεις flourite,μη βαλεις το κλασικο,ειναι δυσκολο στο φυτεμα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
takis_gt 24 Απριλίου 2015 #10 Share 24 Απριλίου 2015 (edited) Το CO2 κάνει καλό σε όλα τα φυτά πάντα, αλλά αυτό δεν είναι και υποχρεωτικό, δηλαδή ότι χωρίς CO2 εύκολα φυτά δεν θα μεγαλώσουν ή ότι θα χαλάσουν, για αυτό αποφασίζεις τι φυτά θες να βάλεις ή ξεκινάς με εύκολα φυτά και αργότερα βάζεις CO2 και βάζεις και πιο δύσκολα φυτά Έγινε επεξεργασία 24 Απριλίου 2015 - takis_gt Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 24 Απριλίου 2015 #11 Share 24 Απριλίου 2015 Το CO2 κάνει καλό σε όλα τα φυτά πάντα, αλλά αυτό δεν είναι και υποχρεωτικό, δηλαδή ότι χωρίς CO2 εύκολα φυτά δεν θα μεγαλώσουν ή ότι θα χαλάσουν, για αυτό αποφασίζεις τι φυτά θες να βάλεις ή ξεκινάς με εύκολα φυτά και αργότερα βάζεις CO2 και βάζεις και πιο δύσκολα φυτά Ολα τα φυτα θελουν co2! Χωρις co2 δεν υπαρχει φωτοσυνθεση,οπωτε και σωστη αναπτυξη! Αλλα φυτα θελουν πολυ co2 και αλλα λιγο. Αυτο που λες για τα δυσκολα φυτα και το co2 ειναι λαθος!Δεν σημαινει οτι αν βαλεις co2,μπορεις να βαλεις και δυσκολα φυτα.Παιζει μεγαλο ρολο και ο φωτισμος σ αυτο. Δηλαδη δεν γινεται να εχεις λιγο φως,να εχεις co2 και να βαλεις δυσκολα φυτα. Αν δεν εχεις co2,τα φυτα δεν θα μεγαλωνουν σωστα και θα εχουν ελειψεις. Link to comment Share on other sites More sharing options...
takis_gt 24 Απριλίου 2015 #12 Share 24 Απριλίου 2015 Ολα τα φυτα θελουν co2! Χωρις co2 δεν υπαρχει φωτοσυνθεση,οπωτε και σωστη αναπτυξη! Αλλα φυτα θελουν πολυ co2 και αλλα λιγο. Αυτο που λες για τα δυσκολα φυτα και το co2 ειναι λαθος!Δεν σημαινει οτι αν βαλεις co2,μπορεις να βαλεις και δυσκολα φυτα.Παιζει μεγαλο ρολο και ο φωτισμος σ αυτο. Δηλαδη δεν γινεται να εχεις λιγο φως,να εχεις co2 και να βαλεις δυσκολα φυτα. Αν δεν εχεις co2,τα φυτα δεν θα μεγαλωνουν σωστα και θα εχουν ελειψεις. Για το επιπλέον αέριο CO2 μιλάμε τώρα. Ο φωτισμός είναι ένα άλλο κεφάλαιο , που και τα 2 μαζί έχουν σχέση, αλλά όχι ότι χωρίς επιπλέον CO2 δεν μπορείς να έχεις φυτά. Τα πιο δύσκολα φυτά (απαιτητικά θα τα έλεγα εγώ) θέλουν πιο πολύ CO2 , άρα τους βάζεις μπουκάλα, και πιο δυνατό φωτισμό, και βάζεις τον απαραίτητο, και σε συνδυασμό με λιπάσματα έχεις ένα καλό αποτέλεσμα. CO2 υπάρχει στο νερό από τα ψάρια αλλά δεν είναι πολύ και εξαρτάται και από άλλους παράγοντες, όπως θερμοκρασία ανατάραξη κλπ. Ακόμα και ζυμώσεις και σήψη απο τα υπολοίματα τροφών και ρύπων μέσα στο ενυδρείο παράγουν CO2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
MK1977 24 Απριλίου 2015 Author #13 Share 24 Απριλίου 2015 Δηλαδή καλύτερα το flourite από το eco-Complete? Γιατί από ότι λέει είναι "έτοιμο" με βακτήρια υγρασία κτλ. Άρα και λιγότερο πανικό από θολούρα στο γέμισμα. Στάλθηκε από το G510S 32GB μου χρησιμοποιώντας Tapatalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 24 Απριλίου 2015 #14 Share 24 Απριλίου 2015 Για το επιπλέον αέριο CO2 μιλάμε τώρα. Ο φωτισμός είναι ένα άλλο κεφάλαιο , που και τα 2 μαζί έχουν σχέση, αλλά όχι ότι χωρίς επιπλέον CO2 δεν μπορείς να έχεις φυτά. Τα πιο δύσκολα φυτά (απαιτητικά θα τα έλεγα εγώ) θέλουν πιο πολύ CO2 , άρα τους βάζεις μπουκάλα, και πιο δυνατό φωτισμό, και βάζεις τον απαραίτητο, και σε συνδυασμό με λιπάσματα έχεις ένα καλό αποτέλεσμα. CO2 υπάρχει στο νερό από τα ψάρια αλλά δεν είναι πολύ και εξαρτάται και από άλλους παράγοντες, όπως θερμοκρασία ανατάραξη κλπ. Ακόμα και ζυμώσεις και σήψη απο τα υπολοίματα τροφών και ρύπων μέσα στο ενυδρείο παράγουν CO2 Ξαναλεω,ολα τα φυτα θελουν co2,ειτε ειναι ευκολα,ειτε δυσκολα.Απλα τα δυσκολα θελουν περισσοτερο co2 απ οτι τα ευκολα. Αν δεν βαλει co2,αργα η γρηγορα θα εχουν ελειψεις τα φυτα του και θα εχει και αλγη. Ο φωτισμος δεν ειναι αλλο κεφαλαιο φιλε μου,το co2 και ο φωτισμος ειναι αλληλενδετα μεταξυ τους.Οσο πιο πολυ φως εχεις,τοσο πιο πολυ co2 θες και το αντιθετο.. Για ριξε μια ματια για το co2 και για τις ελειψεις του.. Διαβασε και εδω τα προφιλ των φυτων και αν βρεις εστω και ενα που να λεει οτι δεν χρειαζεται co2 γραψτο μου να το δω και εγω. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MK1977 24 Απριλίου 2015 Author #15 Share 24 Απριλίου 2015 54 cm ύψος Στάλθηκε από το G510S 32GB μου χρησιμοποιώντας Tapatalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 24 Απριλίου 2015 #16 Share 24 Απριλίου 2015 Δηλαδή καλύτερα το flourite από το eco-Complete? Γιατί από ότι λέει είναι "έτοιμο" με βακτήρια υγρασία κτλ. Άρα και λιγότερο πανικό από θολούρα στο γέμισμα. Στάλθηκε από το G510S 32GB μου χρησιμοποιώντας Tapatalk Καμια σχεση το ενα απο το αλλο,γι αυτο και αυτη η διαφορα τιμης. Ολα βγαζουν θολουρα στο γεμισμα.Αλλα στο ξαναλεω,αν παρεις το flourite μην παρεις το κλασικο κοκκινο,θα σε δυσκολεψει πολυ στο φυτεμα. Η γνωμη μου ειναι να παρεις ενα πιο απλο υποστρωμα,οπως πχ το fluval και τα λεφτα που θα εδινες για το flourite να τα δωσεις για συστημα co2 με μπουκαλα,που ετσι και αλλιως εκει θα καταληξεις. Να ξερεις οτι χωρις co2,οτι φυτα και αν εχεις,αργα η γρηγορα θα εχεις αλγες. Link to comment Share on other sites More sharing options...
takis_gt 24 Απριλίου 2015 #17 Share 24 Απριλίου 2015 Ξαναλεω,ολα τα φυτα θελουν co2,ειτε ειναι ευκολα,ειτε δυσκολα.Απλα τα δυσκολα θελουν περισσοτερο co2 απ οτι τα ευκολα. Αν δεν βαλει co2,αργα η γρηγορα θα εχουν ελειψεις τα φυτα του και θα εχει και αλγη. Ο φωτισμος δεν ειναι αλλο κεφαλαιο φιλε μου,το co2 και ο φωτισμος ειναι αλληλενδετα μεταξυ τους.Οσο πιο πολυ φως εχεις,τοσο πιο πολυ co2 θες και το αντιθετο.. Για ριξε μια ματια για το co2 και για τις ελειψεις του.. Διαβασε και εδω τα προφιλ των φυτων και αν βρεις εστω και ενα που να λεει οτι δεν χρειαζεται co2 γραψτο μου να το δω και εγω. Δηλαδή θες να μας πεις πως χωρίς μπουκάλα CO2 ή επιπλεόν αέριο CO2 με κάποιο τρόπο δεν μπορείς να έχεις φυτά στο ενυδρείο ή αν τα έχεις ή τα βάλεις θα χαλάσουν ή θα έχουν πρόβλημα Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 24 Απριλίου 2015 #18 Share 24 Απριλίου 2015 Αν βαλεις ανουμπιες δεν θα εχεις προβλημα. Κανε ενα κοπο και διαβασε αυτα που σου εβαλα πιο πανω,θα σου λυσουν τις αποριες που ρωτας! Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 24 Απριλίου 2015 #19 Share 24 Απριλίου 2015 Το θεμα ειναι τι θες να κανεις.Αν θες να εχεις ενα σωστο φυτεμενο με φυτα που να εχουν σωστη αναπτυξη και χωρις αλγες,θα πρεπει να εχεις μια παροχη co2. Αν δεν σε νοιαζει να εχεις σωστα φυτα,δεν σε πειραζει να ειναι κατσιασμενα και χωρις σωστη αναπτυξη και με αλγες,μπορεις να μη βαλεις co2. Η αποφαση ειναι σ αυτον που εχει το ενυδρειο και τι ακριβως θελει να βλεπει. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nicpapa 24 Απριλίου 2015 #20 Share 24 Απριλίου 2015 Σε ενα ενυδρειο, χωρις προσθηκη εχουμε περιπου στα 8ppm co2 , ισως και λιγοτερο. Αλλα φυτα προτιμουν να τραβανε τον ανθρακα απο τις ριζες τους( οπως οι βαλινσιερες) , και αλλα (τα περισσοτερα κυριως) απο την στηλη του νερου. Σε χαμηλό φωτισμό μπορουμε να μεγαλωσουμε, φυτα ευκολα, αλλα γρηγορα εκμεταλευονται το ποσοστο co2 που υπαρχει στο νερο, οποτε πχ μετα απο 2 ωρες να εχουν τραβηξει το co2 που βρισκεται στο νερο , και στην συνεχεια σταματάνε . Γιαυτο και εμφανιζονται και οι άλγες... Τακη εχει τεράστια η διαφορα στο πως μεγαλωνει (σωστά) με το co2 και χωρις το co2. Ολη η ιστορια για ενα υγιες φυτεμένο ειναι να βρεις την ισοροπια φως - co2 - λιπανση. Αν δεν την βρεις δυστηχως παντα θα εχεις άλγες, λόγο του οτι δεν θα εχιεις υγιες φυτα. Τωρα αν ο φιλος θέλει να ασχοληθει με τα φυτεμένα, γκαζονακια κτλ καλο ειναι να μπει μπουκάλα. Εξαρταται τι θέλει να πετυχει στο ενυδρειο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MK1977 24 Απριλίου 2015 Author #21 Share 24 Απριλίου 2015 Κάποιο link για το που μπορώ να πάω για co2?κάποιο μαγαζι Στάλθηκε από το G510S 32GB μου χρησιμοποιώντας Tapatalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
takis_gt 24 Απριλίου 2015 #22 Share 24 Απριλίου 2015 Φίλε μου , εύκολα φυτά , όπως Hygrophila Polysperma, Egeria densa, βαλισνερια, εχινόδωρους, κρυπτοκορίνες, λευκοκεφάλα κλπ ακόμα και sagittaria subulata , sessiflora και star grass, μπορουν και χωρίς CO2 , σίγουρα με CO2 θα αναπτυχθούν πιο πολύ και πιο γρήγορα , αλλά όχι χωρίς CO2 δεν μπορείς να τα έχεις, δεν μιλάω για ανούμπιες, αυτες μεγαλώνουν και στο σκοτάδι. Αρα λοιπόν μη βάζουμε κανόνες που δεν ισχύουν, "Χωρίς CO2 δεν έχεις φυτά" Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 24 Απριλίου 2015 #23 Share 24 Απριλίου 2015 Κάποιο link για το που μπορώ να πάω για co2?κάποιο μαγαζι Στάλθηκε από το G510S 32GB μου χρησιμοποιώντας Tapatalk Τι εννοεις?Να διαβασεις για το co2? Μαγαζι,υπαρχει ενα που φτιαχνει μπουκαλες απο πυροσβεστηρες,με μανομετρα και ολα τα σχετικα και παει συνολο περιπου στα 120 ευρω με 2κιλη. Μπορεις ομως να βρεις και φθηνοτερα απο αγγελιες εδω στο φορουμ. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 24 Απριλίου 2015 #24 Share 24 Απριλίου 2015 Φίλε μου , εύκολα φυτά , όπως Hygrophila Polysperma, Egeria densa, βαλισνερια, εχινόδωρους, κρυπτοκορίνες, λευκοκεφάλα κλπ ακόμα και sagittaria subulata , sessiflora και star grass, μπορουν και χωρίς CO2 , σίγουρα με CO2 θα αναπτυχθούν πιο πολύ και πιο γρήγορα , αλλά όχι χωρίς CO2 δεν μπορείς να τα έχεις, δεν μιλάω για ανούμπιες, αυτες μεγαλώνουν και στο σκοτάδι. Αρα λοιπόν μη βάζουμε κανόνες που δεν ισχύουν, "Χωρίς CO2 δεν έχεις φυτά" Μαλλον δεν διαβαζεις σωστα αυτα που γραφω..δεν εξηγηται αλλιως.. Εγραψα εγω πουθενα χωρις co2 δεν εχεις φυτα? Εγω ειπα,οτι δεν θα εχουν σωστη αναπτυξη,θα εχουν ελειψεις και θα εχει και αλγη. Ολα μα ολα τα φυτα θελουν co2,αλλα λιγο αλλα πολυ,μη ξαναλεμε τα ιδια,κατσε και διαβασε ολα τα προφιλ των φυτων που σου εβαλα και δεν θα βρεις ουτε ενα που να λεει "δεν θελει co2'. Λενε πολυ co2,μετριο co2,πολυ co2. Link to comment Share on other sites More sharing options...
takis_gt 24 Απριλίου 2015 #25 Share 24 Απριλίου 2015 Σε ενα ενυδρειο, χωρις προσθηκη εχουμε περιπου στα 8ppm co2 , ισως και λιγοτερο. Αλλα φυτα προτιμουν να τραβανε τον ανθρακα απο τις ριζες τους( οπως οι βαλινσιερες) , και αλλα (τα περισσοτερα κυριως) απο την στηλη του νερου. Σε χαμηλό φωτισμό μπορουμε να μεγαλωσουμε, φυτα ευκολα, αλλα γρηγορα εκμεταλευονται το ποσοστο co2 που υπαρχει στο νερο, οποτε πχ μετα απο 2 ωρες να εχουν τραβηξει το co2 που βρισκεται στο νερο , και στην συνεχεια σταματάνε . Γιαυτο και εμφανιζονται και οι άλγες... Τακη εχει τεράστια η διαφορα στο πως μεγαλωνει (σωστά) με το co2 και χωρις το co2. Ολη η ιστορια για ενα υγιες φυτεμένο ειναι να βρεις την ισοροπια φως - co2 - λιπανση. Αν δεν την βρεις δυστηχως παντα θα εχεις άλγες, λόγο του οτι δεν θα εχιεις υγιες φυτα. Τωρα αν ο φιλος θέλει να ασχοληθει με τα φυτεμένα, γκαζονακια κτλ καλο ειναι να μπει μπουκάλα. Εξαρταται τι θέλει να πετυχει στο ενυδρειο. Νίκο δεν διαφωνήσω καθόλου, μιλάω για απλά πράγματα και για ένα απλό ξεκίνημα με απλά φυτά. Και όπως είδες το είπα και πριν, το CO2 μόνο καλό θα κάνει , σε όλους τους τομείς. Και σίγουρα χωρίς CO2 ίσως κάποια φυτά μπορούν να έχουν κάποιες ατέλειες , και σίγουρα αν δεν υπάρχει μια ισορροπία θρεπτικών συστατικών σε σχέση με το φωτισμό και το υπάρχον CO2 θα υπάρξουν άλγες, αλλά όχι πως αν δεν βάλεις CO2 δεν μπορείς να έχεις φυτά (και δεν μιλάω για ανούμπιες). Μιλάω για απλά, εύκολα και φυτά γρήγορης ανάπτυξης Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος