Falanen 21 Απριλίου 2015 #1 Share 21 Απριλίου 2015 Χτές και για άσχετο λόγο κατέλληξα στο φόρουμ σας και άρχισα από περιέργεια να διαβάζω άρθρα και σχόλια.Περιττό να σας πώ οτι έχω πέσει από τα σύννεφα και εν ολίγοις έχω πανικοβληθεί μιας και έχω καταδικάσει 4 άμοιρα χρυσοψαράκια σε άθλιες (όπως διαπίστωσα) συνθήκες διαβίωσης.Ζούνε μαζί μου 3 χρόνια τώρα με μόνη γνώση από μέρους μου οτι χρειάζεται το καθένα 10 λτ νερού(πληροφορία που είδα κάποτε στο διαδίκτυο).Δεν ξέρω από που να αρχίσω...τα έχω κάνει λάθος όλα.Είναι απίστευτο που ζούνε ακόμα!Μάλιστα μου έχουν κάνει και μωράκια που μεγάλωσαν αρκετά αλλά πέθαναν.Πόσες τύψεις και απο κεί!Το ένα είναι απλό χρυσαφί με μονή ουρά...είναι θυληκιά και έχει ψυχολογικά προβλήματα μιας και φοβάται να μείνει μόνη.Τα άλλα 3 είναι fancy και από τις φώτος που έχετε νομίζω είναι 2 fantail και 1 oranda αλλά δεν είμαι και σίγουρη.Έχουν δεθεί μεταξύ τους και κάνουν παρεούλα.Το βράδυ κοιμούνται όλα μαζί.Τώρα ζούνε σε ένα ενυδριάκι 35λτ.Τα έχω αγαπήσει και θέλω να τους προσφέρω το καλύτερο.Σας παρακαλώ καθοδηγήστε με.Οι πληροφορίες στο φόρουμ είναι άπειρες και δεν μπορώ να βάλω σε μια τάξη όλα όσα πρέπει να φροντίσω.Επίσης τα οικονομικά μου είναι ανύπαρκτα αλλά οι αγγελείες μεταχειρισμένων που έχετε μου δώσαν ελπίδες οτι ίσως με μελέτη και ψάξιμο να μπορέσω να δημιουργήσω μια σωστή κατοικία για τα παιδάκια μου και να μη χρειαστεί να τα δώσω για υιοθεσία.Κατανοώ οτι πρώτο μου μέλημα είναι να βρώ ένα ενυδρείο.Γνωρίζετε μήπως Θεσσαλονίκη αν υπάρχουν μαγαζιά που να έχουν μεταχειρισμένα? ή φτηνά?ή να φτιάχνουν custom made? Γιατί κάτι τιμές που βλέπω 300 και πάνω ευρώ δεν τις αντέχει η τσέπη μου.Μέχρι να βρώ κάτι μεγαλύτερο πώς μπορώ να βελτιώσω τις συνθήκες στο τωρινό τους σπίτι?Αν τα χωρίσω ανα 2 σε 2 ξεχωριστές γυάλες θα τα επηρεάσει ψυχολογικά?Ανησυχώ μην τυχών και η αλλαγή τα στρεσσάρει και μου πάθουν κάτι.Από διατροφή τί να κάνω?Τους έχω πάρει 2 ειδών τροφή ...μια σε μορφή flakes και μια σαν μπιλάκια....και τις 2 τις τρώνε όσο αυτές επιπλέουν..δλδ τρώνε αέρα αρκετό.Προλαβαίνω να διορθώσω το κακό που τους έχω κάνει?Επίσης όλη μέρα ζητιανεύουν για φαγητό και προσπαθώ να είμαι βράχος αλλά με λυγίζουν και τα ταίζω αρκετά.Μάλιστα η χρυσαφένια αν δεν της δίνω σημασία ανεβαίνει στην επιφάνεια και κάνει με το στόμα της φούσκες που κάνουν θόρυβο για να γυρίσω να την κοιτάξω και να την ταίσω.Παρακαλώ ανεχτείτε με γιατί τώρα που δεν γνωρίζω τπτ και δεν μπορώ να έχω γνώμη θα βασιστώ στη δική σας με την ελπίδα οτι θα σώσετε τα μωρά μου από τον αργό θάνατο που τους προσέφερα μέχρι σήμερα.Ευχαριστώ εκ των προτέρων...ΥΓ: Τα ψαράκια μου ήρθαν σε μένα όταν ήταν τοσοδούλικες μπουκίτσες...και τώρα το μεγαλύτερο (η χρυσαφένια) είναι γύρω στα 15 εκ..και είναι όλα όλα στρουμπουλούτσικα.Δεν ξέρω αν είναι απλά παχουλά ή αν έχουν προβλήματα υγείας και είναι έτσι.ΥΓ2: Αν είναι όλα θυληκά...σταματούνε ποτέ να κάνουν αυγουλάκια? Τα 2 πρώτα χρόνια 2 φορές το χρόνο έβρισκα αυγά...κάτι που τον τελευταίο χρόνο έχει σταματήσει.(πέθανε πριν ένα χρόνο το 5ο χρυσοψαράκι που ήταν αρσενικό) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jimi 21 Απριλίου 2015 #2 Share 21 Απριλίου 2015 (edited) Μη κανεις κινησεις πανικου. Αυτο μπορει να αποβει μοιριαιο. Απο τη στιγμη που τα ψαρια εχουν επιζησει, συνεχισε ετσι. οπως το πας και απλα μπορεις να κανεις πιο συχνες αλλαγες νερου, μεχρι να μαζεψεις μερικα χρηματα και να βρεις μια καλη ευκαιρια για μεγαλυτερο ενυδρειο. Με το να μοιρασεις τα ψαρια σε δυο μικρα ενυδρεια, δεν λυνεις το προβλημα, αφου ακομα και ενα να ειναι το ψαρι, χρειαζεται να εχει και καταλληλες διαστασεις το ενυδρειο, ασχετα απο τα λιτρα που δινεις σε καθε ψαρι. Δλδ ειτε εχεις ενα ψαρι ειτε περισσοτερα, χρειαζεται ενυδρειο πανω απο 100-120 εκ μηκος. Αυτο γινεται για να εχει τη σωστη σωματικη αναπτυξη το ψαρι (αν ειναι σε μικρο χωρο μενει νανος και δημιουργουνται προβληματα υγειας αργα ή γρηγορα), αλλα και για να εχουν καποια σωστη κινηση στο κολυμπι τους και να βλεπεις κι εσυ κατι ομορφο και οχι να κανουν κυκλους σαν να κυνηγανε τις ουρες τους. Αφου υπαρξουν λοιπον οι σωστες διαστασεις τοτε κοιτας να μοιρασεις και τα λιτρα σε περισσοτερα ψαρια. Και δεν ειναι 10 λιτρα για το καθε ψαρι. Ειναι 40 λιτρα για καθε fancy και 70 για καθε common. (για να κρατιεται σε καλη κατασταση το νερο γινεται αυτο) Χωρις ομως αυτο το μινιμουμ να ειναι υποχρεωτικο. Οποιος θελει μπορει να δωσει οσα περισσοτερα λιτρα θελει σε καθε ψαρι. Αυτο θα κανει τη συντηρηση του ενυδρειου ακομα πιο ευκολη και το νερο θα κρατιεται περισσοτερο καθαρο και υγιες. Με λιγα λογια ενα ενυδρειο 100-120 εκ μηκους και 200 λιτρα αντιστοιχα μινιμουμ, ειναι οτι πρεπει για τα ψαρια σου. Χρειαζεται κι ενα καλο εξωτερικο φιλτρο με ανετο καδο για να χωραει μπολικα υλικα. Έγινε επεξεργασία 21 Απριλίου 2015 - Jimi Link to comment Share on other sites More sharing options...
Falanen 21 Απριλίου 2015 Author #3 Share 21 Απριλίου 2015 (edited) Στο μικρό ενυδρειάκι μου θα βελτιωθεί η κατάσταση αν βάλω εξωτερικό φίλτρο? Αν κατάλαβα καλά τα εξωτερικά φίλτρα είναι πιο ογκώδη αλλά κάνουν καλύτερη δουλειά?Ποιές μάρκες είναι αξιόπιστες? Αν πχ πάω σε ένα μαγαζί τί να ζητήσω?Μπορώ δλδ την αναβάθμιση να την ξεκινήσω με το φίλτρο?Και τί παίζει με τα φίλτρα?..μέχρι στιγμής δεν βρήκα λίνκ με πληροφορίες απλά ξέρω οτι βοηθάει στην ροή του νερού και φιλτράρει μερικά σκουπίδια.Επίσης αν προσθέσω 1-2 αληθινά φυτάκια βοηθάω την κατάσταση? Και αυτό το τέστ νερού τί είναι? να πάω να ζητήσω ένα ότι νά ναι? Έγινε επεξεργασία 21 Απριλίου 2015 - Falanen Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jimi 21 Απριλίου 2015 #4 Share 21 Απριλίου 2015 (edited) Ενα φιλτρο δεν αυξανει τις διαστασεις του ενυδρειου, ουτε τα λιτρα του νερου. Αυτο χρειαζεσαι βασικα. Ενυδρειο και αναλογο φιλτρο για το ενυδρειο πανε μαζι. Το φιλτρο δεν ειναι μονο για να μαζευει τα σκουπιδακια απο το νερο. Η αορατη δουλει απου κανει ειναι πιο σημαντικη. ΟΙ ρυποι των ψαριων και των τροφων γινεται αμμωνια (ΝΗ3/4), κατ9ι που δεν ειναι ορατο. Αυτο ειναι δηλητηριο. Το φιλτρο σιγα σιγα μαζευει καποιους μικροοργανισμους (νιτροποιητικα βακτηρια) που εξουδετερωνει την αμμωνια και τα παραγωγα της (νιτρωδη ΝΟ2) (Γιαυτο και δεν πρεπει να πλενεις το φιλτρο με νερο βρυσης και να το κρατας πεντακαθαρο, παρα μονο ελαφρυ ρταρακουνημα των υλικων μεσα σε νερο που εχεις βγαλει απο το ενυδρειο και χωρις να τα κανεις λαμπικο, ισα ισα να φευγει το πολυ σκουπιδι και η λασπη, αν και οταν μαζευειΙ) Γιαυτο και το ταισμα πρεπει στην αρχη (τις πρωτες εβδομαδες) να ειναι ελαχιστο, για να προλαβουν να μαζευτουν οι μικροοργανισμοι στο φιλτρο Και αν βλεπεις το νερο να θολωνει, να κανεις αλλαγη νερου σε ενα ποσοστο (οχι ολο, πχ 30-50%) Ενα εξωτερικο φιλτρο καταλληλο για ενυδρειο 120 εκ με χρυσοψαρα, ειναι καποιο σαν αυτα (απο ακριβα εως πιο οικονομικα) eheim 2217, fluval 306, sunsun 303A, Aquanova NCF 1200, Jebao 403 κλπ. Αν βαλεις τετοιο φιλτρο ομως σε 30 λιτρα ενυδρειο, θα το κανει πλυντηριο, οσο και να κοψεις τη ροη του. Χρησιμα ειναι τα τεστ (ιδιως για ενα αρχαριο), αλλα ειναι ακριβα και πιο χρησιμα αν υπαρχει ελλειψη χρηματων ειναι το ενυδρειο και το φιλτρο. Οταν παρεις ενυδρειο και φιλτρο, θα βαλεις ολο το νερο απο το ενυδρειακι μεσα στο μεγαλο ενυδρειο μαζι με τα ψαρια, και θα αρχισεις να συμπληρωνεις φρεσκο νερο σιγα σιγα. Το νερο να εχει την ιδια θερμοκρασια. Ειναι σημαντικο αυτο. Δεν θα το γεμισεις ολο (αφου τα καινουριο ενυδρειο θα ειναι πανω απο 200 λιτρα). Θα φτασεις τη σταθμη σε ενα υψος ικανοποιητικο ετσι ωστε να φτανει να λειτουργει το φιλτρο και μετα σιγα σιγα καθε μερα θα βαλεις κι αλλο τοσο νερο μεχρι να γεμισει. Στο καινουριο φιλτρο να βρεις καποιο χωρο να βαλεις οτι υλικα εχει το φιλτρο που εχεις τωρα, και ετσι θα "στρωσει" πιο γρηγορα. Αν περισσεψουν χρηματα παρε και τεστ, αλλα χρειαζεσαι υγρο τεστ για αμμωνια (πχ api). Σε χαρτακια (πχ esha) μπορεις να παρεις τα υπολοιπα για οικονομια (αν και δεν κρατανε πολυ και δεν ειναι τοσο αξιοπιστα) Τα φυτα βοηθανε αλλα τα τρωνε τα χρυσοψαρα. Μπορεις ομως να βαλεις ξαπλωτο στο καπακι του ενυδρειου ενα φυλοδεντρο (απο φυτωρια αγοραζεται), και απο καποια τρυπα στο καπακι που συνηθως εχουν, να περασεις μονο τις ριζες του φυτου (αφου τις ξεπλεινεις καλα απο χωματα κλπ). Αυτο τραβαει διαφορα θρεπτικα απο το νερο για να τραφει, τα οποια ειναι βλαβερα για τα ψαρια, αλλα χρησιμα για το φυτο. Για διακοσμηση θα τα πουμε στη συνεχεια. Δεν χρειαζετα τιποτα στην αρχη παρα μονο νερο κι ενα αντιχλωριο (πχ seachem prime) Μη παρεις τιποτα απο οτι σου γυαλισει στο ματι ή προσπαθησουν να σου πουλησουν στα πετσοπ. Θα τα πουμε στη συνεχεια με την ησυχια μας ποια ειναι χρησιμα, ομορφα και οικονομικα διακοσμητικα. Έγινε επεξεργασία 21 Απριλίου 2015 - Jimi Link to comment Share on other sites More sharing options...
takis_gt 21 Απριλίου 2015 #5 Share 21 Απριλίου 2015 Όπως σου είπε και ο φίλος Jimi μη κάνεις βιαστικές κινήσεις, αφού τα έχεις 3 χρόνια λογικά το φίλτρο έχει στρώσει, αν δεν το πλένεις βέβαια με νερό της βρύσης. Αφού δεν είναι δυνατή η άμεση απόκτηση μεγαλύτερου ενυδρείου, πάρε τεστ, υγρά κατά προτίμηση , για να δεις τη ποιότητα του νερού που ζουν τα ψάρια, κάνε τακτικές αλλαγές με νερό αποχλωριομένο και ίδιας θερμοκρασίας με αυτό του ενυδρείου. Οι μετρήσεις θα μας δείξουν τη κατάσταση του περιβάλλοντος που ζουν τα ψάρια. Σωστά είπε ο φίλος Jimi πως το μεγαλύτερο φίλτρο αυτή τη στιγμή δεν θα προσφέρει και πολλά παραπάνω. Μπορείς να πάρεις πλαστικό κουτί από τα ΙΚΕΑ http://www.ikea.gr/apothikeusi-gia-voithitikous-horous/mikri-apothikeusi/apothikeutika-koutia-kai-kalathia/koutia-apothikeusis-gia-voithitikous-horous/koyti-me-kapaki-48650/48936/ με 11 Ευρώ και να βάλεις τα ψάρια εκεί μέχρι να βρεις ενυδρείο, τότε μπορείς να πάρεις και ένα μεγαλύτερο φίλτρο αλλά τουλάχιστον για 15-20 ημέρες θα αφήσεις και το παλιό μέσα, για να αποχτήσει και το καινούριο βιολογία. Επίσης το καινούριο φίλτρο, αν έχει ρύθμιση ροής και τον ανάλογο όγκο για βιολογικό υλικό μπορείς να το χρησιμοποιήσεις μελλοντικά στο καινούριο ενυδρείο, για αυτό αν το πάρεις φρόντισε να έχει αυτές τις δυνατότητες για να μην κάνεις περιττά έξοδα Link to comment Share on other sites More sharing options...
Falanen 21 Απριλίου 2015 Author #6 Share 21 Απριλίου 2015 Ευχαριστώ για τα άμεσα σχόλια.Μου πέρασε ο πανικός και σιγά σιγά θα οργανωθώ.Τα σχόλια σας όμως μου δημιούργησαν νέες απορίες.Εγώ κάθε βδομάδα εκτός του οτι καθάριζα εξολοκλήρου το ενυδρείο μου (με σκέτο νερό)καθάριζα και το φίλτρο του.Το διαλύω στα επι μέρους κομμάτια του και τα καθαρίζω όλα από την καφέ γλίτσα..και φυσικά και το σφουγγαράκι μέσα.Αν δεν την κάνω αυτή τη διαδικασία..και μένει το νερό θολό με τη γλίτσα τα ψαράκια μου βγάζουν σαν κόκκινες φλεβίτσες στα πτερύγια τους που μου είπαν οτι είναι κακό και ένδειξη αμμωνίας στο νερό.Έτσι μια φορά την εβδομάδα έχουμε γενικό καθαρισμό.Δοκίμασα να αλλάζω ποσότητες νερού αλλά δεν έπιασε.Να συμπεράνω πως έχω καταστρέψει το φίλτρο και πρέπει να αλλάξω τουλάχιστον το σφουγγαράκι του ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jimi 21 Απριλίου 2015 #7 Share 21 Απριλίου 2015 Οχι το φιλτρο σαν εξαρτημα δεν καταστρεφεται με το καθαρισμα. Τα βακτηρια, η "βιολογια" η λεγομενη εξαφανιζεται. Αν το επλενες λοιπον με νερο βρυσης, σκοτωνες το μεγαλυτερο ποσοστο βακτηριων του φιλτρου. Ειναι εκ φυσεως αδυνατον να γινεται αποτοξικοποιηση της αμμωνιας και των νιτρωδων χωρις αυτα τα βακτηρια (τα οποια ζουν στο φιλτρο αλλα και σε καποιο μικτροτερο πσοσοστο και σε ολες τις επιφανειες του ενυδρειο και στο βυθο, τα οποια και αυτα τα επλενες απο οτι καταλαβαινω) Αυτο που σε εκανε να βλεπεις ισως καποια διαφορα, ηταν το μεγαλο ποσοστο της αλλαγης που εκανες. (ολικη αλλαγη απο οτι καταλαβαιβω) Το μεγαλο ποσοστο ετσι κι αλλιως, ακομα και με φιλτρο με σωστη συντηρηση, για την ιχθυοφορτωση που εχεις σε τοσο λιγα λιτρα, και παλι μικρο θα ηταν. Εννοοω, οτι ακομα κι αν αρχισεις να συντηρεις σωστα το φιλτρο και το ενυδρειο (η μονη διαφορα δηλαδη θα ειναι να το ξεπλενεις με νερο ενυδρειου, και το μονο που να κανεις στο υπολοιπο ενυδρειο ειναι μια σουπα βυθου για να καθαριζει επιφανιακα το χαλικι και χωρις ανακατεμα) , η αλλαγη νερου πρεπει να ειναι μεγαλη και μαλιστα πιο συχνη απο εβδομαδιαια. Αν ειναι λοιπον πιο συχνη δεν χρειαζεται να ειναι και ολικη αλλαγη. Προσωσπικα εγω οταν βαζω προσωρινα σε μικρο χωρο πολλα ψαρια, κανω εως και καθημερινες αλλαγες, εως και 90% σε ποσοστο. (αρκει να ειναι ιδιο το νερο της αλλαγης, για να μη παθουν ωσμωτικο και θερμικο σοκ τα ψαρια) Στη δικη σου περιπτωση θα εκανα 50% αλλαγη νερου καθε 2 μερες, με σκουπα βυθου προσεκτικα, και καθαρισμο φιλτρου αναλογα την κατασταση του (μαλλον καθε εβδομαδα). Αυτο οπως ειπα ειναι προσωρινη λυση. Ουτε για σενα ειναι εφικτο να το κανεις συνεχεια, ουτε για τα ψαρια ειναι λυση. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jimi 21 Απριλίου 2015 #8 Share 21 Απριλίου 2015 ΟΙ κοκκινες φλεβιτσες μπορει να ηταν θεμα ασθενειας ή και αμμωνιας. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Falanen 22 Απριλίου 2015 Author #9 Share 22 Απριλίου 2015 Οκ οπότε..διατηρώ καθαρά τα ψαράκια..παίρνω και το αντιχλώριο που μου είπατε και αναζητώ καινούρια γυάλα με μήκος πάνω από μέτρο,200λτ και ικανό για τα μέτρα της φίλτρο και σας ξαναενοχλώ τότε.Ευχαριστώ για τον κόπο να μου απαντήσετε Link to comment Share on other sites More sharing options...
kalliroi 24 Απριλίου 2015 #10 Share 24 Απριλίου 2015 Γεια σου! Πώς πάνε τα χρυσοψαράκια; Link to comment Share on other sites More sharing options...
tsala 24 Απριλίου 2015 #11 Share 24 Απριλίου 2015 καλως ηρθες! πολυ σωστα σε κατατοπισαν τα παιδια... κι επειδη οταν βλεπω χρυσοψαρα , δεν μπορω να αντισταθω αν θελεις μπορω να σε βοηθησω να κολλησουμε ενα ενυδρειο για τα "χρυσα" σου και να σου φτιαξω κι ενα εσωτερικο sump (φιλτρο) , να γλυτωσεις και απο τα πολλα εξοδα Link to comment Share on other sites More sharing options...
Falanen 27 Απριλίου 2015 Author #12 Share 27 Απριλίου 2015 Οποιαδήποτε βοήθεια μπορείτε να μου προσφέρετε θα είναι δώρο εξ ουρανού γι αυτά και για μένα...έψαχνα για την ώρα να βρώ οτιδήποτε μεγαλύτερο από αυτό που έχω (και την παρούσα γυάλα μεταχειρισμένη την είχα πάρει) αλλά αν δεν έρθει η 1η του μήνα δεν μπορώ να κάνω κάτι ..μόνο να τα κρατάω καθαρά και να κοιτάω αγγελίες...Τα μωρά είναι όλα καλά...όπως πάντα λαίμαργα.Μόνο ο/η κεφάλας (oranda) έχει χάσει ένα λέπι και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί.Τέλος ευχαριστώ που με δεχτήκατε με καλοσύνη και υπομονή.Αλήθεια υπάρχουν κτηνίατροι για ψάρια στην Ελλάδα? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Falanen 27 Απριλίου 2015 Author #13 Share 27 Απριλίου 2015 Καλά Kalliroi έχω πάθει πλάκα με τη λιμνούλα σου..πιο πολύ για το νούφαρο και τον καταράκτη ^^ Μου άρεσε τόσο πολύ που ψάχνω πλαστικά δοχεία για μια "καλοκαιρινή" κατοικία για τα ψαράκια (μέχρι να μαζέψω κεφάλαιο για κάτι εσωτερικό) Επίσης απόλαυσα τρελά και τις 20 και..σελίδες για την κατασκευή της και τις περιπέτειες σου όπως και όλες τις φώτος.Οκ πρασίνησα από ζήλια...Μάλλον θα πάρω από το ΙΚΕΑ εκείνο το πλαστικό κουτί 65 λίτρων...αναρωτιέμαι άν το αμέσως επόμενο μέγεθος..(νομιζω ήταν 110λτ) θα αντέξει την πίεση του νερού στα τοιχώματα...Όπως και να έχει..έχω ξετρελαθεί !!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
stav 27 Απριλίου 2015 #14 Share 27 Απριλίου 2015 Αλήθεια υπάρχουν κτηνίατροι για ψάρια στην Ελλάδα? Οχι. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kalliroi 27 Απριλίου 2015 #15 Share 27 Απριλίου 2015 Σ'ευχαριστώ πολύ! Εγώ θα σου πρότεινα να φτιάξεις λιμνούλα σε κήπο, αυλή ή μπαλκόνι. Θα σου βγεί πιο φτηνή και όμορφη και τα ψαράκια θα το χαρούν. Είναι καλή εποχή τώρα για λιμνούλα! Στάλθηκε από το G320 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
Falanen 27 Απριλίου 2015 Author #16 Share 27 Απριλίου 2015 Ναι το σκέφτομαι πολύ σοβαρά...αλλά δεν περνάω και πάρα πολύ χρόνο στο μπαλκόνι και θα χάσω τη χαρά της συντροφιάς τους.Έλεγα μόνο για το καλοκαίρι να φτιάξω μια προσωρινή λιμνούλα με φτηνά υλικά έτσι για το χαβαλέ και για να περάσουν όμορφα τα μικράκια να βάλω και το νούφαρο που ζήλεψα..και σιγά σιγά να ετοιμάσω ένα εσωτερικό.Πάντως μπαλκόνι έχω αρκετό για πισίνα ^^ αλλά δεν έχουμε σκιά :S..Ίσως βάλω κανά Yucca δίπλα να κάνει λίγη σκιά... Το μπαλκονάκι μου ήταν άδειο αλλά πριν 2 χρόνια μου προέκυψε συγκάτοικος κουνελάκι και σιγά σιγά έφτιαξα γλάστρες και παρτέρια με φιλικά προς αυτόν φυτά.Μου πήρε πάρα πολύ καιρό να μάθω τί είναι καλό για τον μικρό..αλλά τα καταφέρνω θαυμάσια πλέον και ελπίζω να γίνω εξίσου εξπέρ και με τα ψαράκια.Ειλικρινά δεν αντέχω τη σκέψη οτι υποφέρουν..και με το διάβασμα που έριξα στο φόρουμ τις τελευταίες μέρες με βαραίνουν έξτρα τύψεις γιατί το 5ο μου ψαράκι ο αναπηρούλης..μάλλον πέθανε απο ασφυξία όταν χάλασε το φίλτρο μας και αναγκάστηκε να ζήσει 1 μέρα χωρίς οξυγονομένο νερό.Τον αγαπούσα ιδιαίτερα επειδή δεν ήταν φυσιολογικός..του έλειπε το "πτερύγιο" που καλύπτει τα βράχια..και δλδ βλέπαμε μέσα το κόκκινο.Ήταν πιο αδύναμος και πιο μικρόσωμος και τον πρόσεχα πιο πολύ απόλα..μαζί με τη χρυσαφένια..και τον διαλεξα επειδή κανείς δεν θα τον έπαιρνε.Μακάρι να ήμουν πιο ενημερωμένη πρωτού τον χάσω άδικα :S Link to comment Share on other sites More sharing options...
tsala 28 Απριλίου 2015 #17 Share 28 Απριλίου 2015 εχεις απλετο χωρο στο μποστανι -μπαλκονι... αντε αρχισε λιμνουλα.. το ψαρακι δεν επαθε ασφυξια... δεν πεθαινουν ετσι απλα απο μη κινηση της επιφανειας.. απο κακουχιες πηγε (αμμωνια κλπ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Falanen 29 Απριλίου 2015 Author #18 Share 29 Απριλίου 2015 Άσχετη ερώτηση.Μιας και έμαθα οτι τα χρυσόψαρα είναι παμφάγα θέλω να εμπλουτίσω τη διατροφή των δικών μου.Όσο καιρό τα έχω (πάνω κάτω 3 χρόνια) τρώνε μόνο τα φυλλαράκια της Tetra για χρυσόψαρα που έπαιρνα από το πετ σοπ.Τους τελευταίους 2 μήνες πρόσθεσα και τα πέλετ για χρυσόψαρα.Μπορώ να συστήσω στα ψαράκια μου νέες τροφές αμέσως ή υπάρχει διαδικασία προσαρμογής.πχ στα κουνελάκια η διαδικασία αλλαγής τροφής είναι σταδιακή και κρατά μήνες και η προσθήκη στη διατροφή τους χλωρών λαχανικών είναι επίσης αργή και επίπονη μιας και το πεπτικό αντιδρά άσχημα στη φρέσκια τροφή.Συμβαίνει το ίδιο και με τα χρυσοψαράκια? Υπάρχει κάποιο άρθρο να διαβάσω? Link to comment Share on other sites More sharing options...
stav 29 Απριλίου 2015 #19 Share 29 Απριλίου 2015 Διαβασε αυτο το αρθρο του dr tsala http://www.aquazone.gr/forums/topic/94252-%CF%83%CF%84%CE%AE%CE%BD%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%82-%CE%AD%CE%BD%CE%B1-%CE%B5%CE%BD%CF%85%CE%B4%CF%81%CE%B5%CE%AF%CE%BF-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%87%CF%81%CF%85%CF%83%CF%8C%CF%88%CE%B1%CF%81%CE%B1/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Falanen 29 Απριλίου 2015 Author #20 Share 29 Απριλίου 2015 (edited) Ευχαριστώ..το έχω διαβάσει...απο αυτό το άρθρο ξεκινά η ερώτησή μου.Μήπως δεν την διατύπωσα σωστά..ρωτάω..οτι σε οργανισμούς που έχουν συνηθίσει εδώ και 3 χρόνια να τρώνε ένα τύπο τροφής..μπορώ να δώσω άνετα..καινούριους τύπους? δλδ φρέσκα λαχανικά πχ. (όπως λέει και το άρθρο) ή μια τέτοια απότομη αλλαγή θα σοκάρει το πεπτικό των μικρών? υπάρχει διαδικασία που τους συστήνουμε νέες τροφές?(και πρόσθεσα και την εμπειρία μου στα κουνελάκια γιατί αν σε ένα κουνέλι που τρώει για χρόνια άχυρο..του δώσεις απότομα να φάει χλωρό λαχανικό..στάνταρ θα πάθει τυμπανισμό και μπορεί να εμφανίσει διάρροια.) Στα ψαράκια μια τέτοια αλλαγή έχει συνέπειες στην υγεία τους? Έγινε επεξεργασία 29 Απριλίου 2015 - Falanen Link to comment Share on other sites More sharing options...
takis_gt 29 Απριλίου 2015 #21 Share 29 Απριλίου 2015 Ευχαριστώ..το έχω διαβάσει...απο αυτό το άρθρο ξεκινά η ερώτησή μου.Μήπως δεν την διατύπωσα σωστά..ρωτάω..οτι σε οργανισμούς που έχουν συνηθίσει εδώ και 3 χρόνια να τρώνε ένα τύπο τροφής..μπορώ να δώσω άνετα..καινούριους τύπους? δλδ φρέσκα λαχανικά πχ. (όπως λέει και το άρθρο) ή μια τέτοια απότομη αλλαγή θα σοκάρει το πεπτικό των μικρών? υπάρχει διαδικασία που τους συστήνουμε νέες τροφές? (και πρόσθεσα και την εμπειρία μου στα κουνελάκια γιατί αν σε ένα κουνέλι που τρώει για χρόνια άχυρο..του δώσεις απότομα να φάει χλωρό λαχανικό..στάνταρ θα πάθει τυμπανισμό και μπορεί να εμφανίσει διάρροια.) Στα ψαράκια μια τέτοια αλλαγή έχει συνέπειες στην υγεία τους? Οχι δεν χρειάζεται κάποια προσαρμογή, το μόνο χρειάζεται είναι το χειμώνα που είναι κρύο το νερό να δίνουμε πιο πολύ φυτικές τροφές και με τις ζέστες πιο πολύ πρωτείνη. Μπορείς να φτιάξεις και τροφές μόνη σου να τους δίνεις ή ακόμα και ωμά ψάρια, εγω πχ παίρνω γάβρο, καθαρίζω τα εντόσθια, κόβω το κεφάλι, βγαζω τη ραχοκολιά μαζι με την ουρα και κόβω κατα μήκος και έχω 2 φιλετάκια, τα βάζω στη κατάψυξη σε μια πολυμπακ αφου το κάνω σαν πλάκα, και όταν θέλω να τα ταίσω, κόβω ένα κομμάτακι, το βάζω σε ένα ποτήρι και βάζω λίγο βραστό νερό, μετά από 5 λεπτα το βάζω στο ενυδρείο, αφου βέβαια βάλω στο πoτήρι και νερό ενυδρείου για να μη είναι καυτό όταν πέσει μεσα στο ενυδρείο δες εδώ 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Falanen 29 Απριλίου 2015 Author #22 Share 29 Απριλίου 2015 (edited) Aαα υπέροχα...δλδ μπορώ και αύριο κιόλας να τα αφήσω μια μέρα νυστικά και μεθαύριο να τους δώσω λίγο μπιζέλι?Εκτός απο το μπιζέλι ..τη μέρα που τους το δίνουμε..μπορώ να ταίσω και κάτι άλλο ή είναι η ειδική μπιζελομέρα?και τα λαχανικά βραστά όπως όταν τα τρώμε εμείς?. φρούτα? ΥΓ: τα ψαράκια σας είναι υπέροχα... Έγινε επεξεργασία 29 Απριλίου 2015 - Falanen Link to comment Share on other sites More sharing options...
takis_gt 29 Απριλίου 2015 #23 Share 29 Απριλίου 2015 Εδώ και μήνες τα ταΐζω πλέον μόνο δική μου τροφή, δες τη τελευταία συνταγή που έφτιαξα Άνοιξα το ψυγείο και μάζεψα υλικά, και βρήκα2 μεγάλα καρότα4 μεγάλες πιπεριές 300-400 γρ. αρακά κατεψυγμένο (τον ζεμάτισα με τα φλούδια)6-7 κύβους σπανάκι κατεψυγμένο300-400 γρ. κουνουπίδι κατεψυγμένο 400-500 γρ μπακαλιάρο κατεψυγμένοΤα έβρασα ελαφρά (ζεμάτισμα) και άρχισα να τα βάζω σε δόσεις στο μπλέντερ γιατί ήταν πολλά και επειδή τα στράγγιξα με δυσκόλεψαν λίγο.Στο μπλέντερ έβαλα και 3-4 σκελίδες σκόρδο,σε μια άλλη κατσαρόλα έβαλα μισό ποτήρι του νερού φακές και τις έβρασα,με κάθε δόση αλέσματος έβαζα και αυγό και βοήθησε πολύ στο άλεσμα, τελικά έβαλα 5 αυγά, έβαλα και 5 κουταλιές της σούπας βρώμη (Quaker), 3-4 κουταλιές της σούπας πάπρικα γλυκιά, και βρήκα και σουσάμι και έβαλα 1 κουταλιά της σούπας. Τα έβαλα σε ένα μπολ που κάνει κουλουράκια η γυναίκα μου και ανακάτεψα καλά όλες τις δόσεις του μπλέντερ. Πήρα 2 ταψιά, έστρωσα λαδόκολλα και άπλωσα το μίγμα με ύψος περίπου 1 πόντο. Τα έψησα στο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα και τα άφησα όλη τη νύχτα στο φούρνο, το πρωί ξεκόλλαγαν πολύ εύκολα από τη λαδόκολλα, τα γύρισα ανάποδα και τα έψησα άλλη μισή ώρα, τα άφησα να κρυώσουν , τα έκοψα σε μεγάλα κομμάτια και τα έβαλα στη κατάψυξη. Το βράδυ που είχαν παγώσει , έβγαζα κομμάτι κομμάτι και το έκοψα με το μπαλτά σε πολύ μικρά κομματάκια, τα έβαλα σε κουτάκι και τα φύλαξα πάλι στη κατάψυξη, κάθε πρωί βάζω 2 κουταλάκια του γλυκού και κάθε απόγευμα 1 , σε ένα ποτήρι και βάζω και βραστό νερό για λίγα λεπτά και το ρίχνω στα ψάρια, το καλό είναι πως δεν διαλύεται και δεν λερώνει το ενυδρείο.Η τροφή αυτή έχει τα πάντα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά , σκόρδο και ψάρι. Να σου πω πως από το ψάρι έβγαλα μόνο κάτι μικρά κοκαλάκια που βρήκα, ενώ το μεγάλο το άλεσα και αυτό. Εννοείται πως μπορείς να βάλεις μικρότερες δόσεις ή να προσθέσεις και άλλα λαχανικά, όπως μαρούλι ωμό ή λάχανο (που δεν είχα αυτή τη φορά αλλά θα βάλω στην επόμενη), φασολάκια, μπρόκολο, να βάλεις μύδια ή γαρίδες αφού τα βράσεις (τις γαρίδες τις αλέθεις με το σκελετό γιατί έχει βιταμίνες), φρέσκο γαύρο ή άλλο μικρό ψάρι. Για τα φρούτα έχω διαβάσει πως πρέπει να τα δίνουμε με προσοχή γιατί τα σάκχαρα δεν τους κάνουν και πολύ καλό. Το μόνο πρόβλημα είναι πως πήγαν να με κυνηγήσουν από το σπίτι γιατί μύριζε το κουνουπίδι και το σκόρδο ¨Όρεξη και λίγη φαντασία να υπάρχει 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
tsala 29 Απριλίου 2015 #24 Share 29 Απριλίου 2015 ασε της συνταγες για αργοτερα βρε μαστορα.. ειναι νωρις ακομα.. τα νιτρικα θα βαρεσουν κοκκινο! 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Falanen 29 Απριλίου 2015 Author #25 Share 29 Απριλίου 2015 Φαντάζομαι για τα φρούτα ισχύει ότι και σε όλα τα ζώα.Ευχαριστώ πολύ για τη συνταγή...θα την δοκιμάσω.Δεν μου περνούσε διόλου απο το μυαλό οτι μπορούν να τρώνε τόσα πράγματα...σκόρδο? τα ψάρια?...με την καμία ^^Δλδ για τις γαρίδες και τον σκελετό τους..αν πχ έχουμε γαρίδες για φαγητό μπορώ να κρατήσω τα κέλυφη και να τα αλέσω μαζί με λαχανικά?Θα σημειώσω σε ειδικό μπλοκάκι τις πληροφορίες και αν σκεφτείτε και τπτ έξτρα σκουντήξτε με σας παρακαλώ είναι όλα τόσο ενδιαφέροντα.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος