Popular Post Tsipouras 8 Απριλίου 2015 Popular Post #1 Share 8 Απριλίου 2015 Πρόλογος Καλησπέρα σε όλους τους φίλους και τις φίλες του φόρουμ! Το θέμα που ανοίγω έχει να κάνει με την κατασκευή DIY led φωτιστικού από έναν απείρο, ο οποίος πριν την κατασκευή δεν είχε την παραμικρή ιδέα από τέτοιου είδους κατασκευές !όχι μόνο για το πως γίνονται αλλά για το τι χρειάζεται για να λειτουργήσει ένα τέτοιο φως .όλα όσα έμαθα καθώς και οι πρώτες κινήσεις της κατασκευής ήταν με τη βοήθεια του φίλου Μανώλη με το ψευδώνυμο Στάμος. θα προσπαθήσω λοιπόν να είμαι όσο πιο απλός και κατανοητός γίνεται αναφέροντας ακόμα και πράγματα που για πολλούς μπορεί να φαίνονται αυτονόητα !όλα αυτά δεν τα λέω για να μου πείτε μπράβο αλλά για να βοηθήσω όσους επίσης δεν έχουν ιδέα να μην φοβηθούν να επιχειρήσουν κάτι παρόμοιο . Κατά κύριο λόγο θα αναφερθώ στο φωτιστικό το οποίο ο ίδιος έφτιαξα, με τα υλικά που ο ίδιος χρησιμοποίησα αλλά θα σας δώσω και κάποιες εναλλακτικές για τις οποίες όμως συνεχίζω να παραμένω ανίδεος!! Τα σχόλια σας είναι καλοδεχούμενα! Ας ξεκινήσουμε! Σημείωση : Όλες οι αναφορές που γίνονται σε προϊόντα δεν έχουν να κάνουν με διαφήμιση καταστημάτων (ηλεκτρονικών και μη), παρά μόνο για την κατανόηση των υλικών καθώς και την υπόδειξη όσων ο ίδιος χρησιμοποίησα . Υλικά Τι χρειάζεται για να δουλέψει ένα φωτιστικό LED?? Πριν ξεκινήσουμε την κατασκευή πρέπει να γνωρίζουμε τα απαραίτητα υλικά για την κατασκευή. Πέρα από αυτά υπάρχουν κάποια έξτρα τα οποία ανάλογα την τσέπη και τις ανάγκες του κάθε ενυδρείου ο κάθε χομπίστας προσθέτει. Πρώτο και κυριότερο είναι η ψύκτρα (Heat sink),είναι ένα κομμάτι αλουμινίου πάνω στο οποίο ακουμπάνε τα led ώστε να ψύχονται και να μην καίγονται λόγο της μεγάλης θερμότητας που αναπτύσσουν όταν είναι αναμμένα. Η επιλογή της γίνεται κατά κύριο λόγο σύμφωνα με το μήκος του ενυδρείου, πόσα led θα φιλοξενήσει ή το πόσα φωτιστικά θέλουμε να κάνουμε! Η εικόνα μιας ψύκτρας είναι η παρακάτω. Η επίπεδη μεριά είναι αυτή στην οποία κουμπώνουν τα led και θα δούμε παρακάτω πως. Η πάνω μεριά είναι αυτή η οποία με το σχήμα της βοηθάει στην καλύτερη ψύξη του αλουμινίου. Αν δούμε ότι η ψύκτρα μας είναι τόσο φορτωμένη με led που δεν ψύχεται τόσο γρήγορα και εύκολα από μόνη της μπορούμε να την βοηθήσουμε με κάποια ανεμιστηράκια. Η δική μου επιλογή σε ψύκτρα ήταν η heat sink της makersled η οποία φαίνεται και στην εικόνα. ο λόγος που διάλεξα τη συγκεκριμένη θα επεξηγηθεί στην κατασκευή! Αφού βρούμε τι μας ταιριάζει από ψύκτρα και γνωρίζοντας πόσα led θα χρειαστούμε συνολικά πάμε στο δεύτερο βασικότερο υλικό που είναι οι οδηγοί η αλλιώς drivers. Η δουλειά τους είναι να κρατάνε σταθερή την τάση του ρεύματος που παίρνουν ώστε να μην υπάρχουν αυξομειώσεις και καταστραφούν τα led. Ψάχνοντας στο διαδίκτυο θα βρούμε πάρα πολλές επιλογές και ανάλογα πάλι τι θέλουμε θα επιλέξουμε. Εδώ θα πρέπει να τονίσω ότι υπάρχουν κάποιες κατηγορίες. Κάποιες βασικές είναι οι εξής : 1. drivers που έχουν επιλογή dimming και λέγονται dimmable ή ldd drivers, που σημαίνει ότι με τους συγκεκριμένους μπορούμε να διαχειριστούμε την ένταση που έχουν τα led μας με την βοήθεια ποτενσιόμετρου η ακόμα και ενός κοντρόλερ που έχουμε συνδέσει, 2. είναι αυτοί οι οποίοι μπορούν να μπουν κατευθείαν στο ρεύμα χωρίς τη χρήση τροφοδοτικού. 3. Υπάρχουν με καλώδια και χωρίς που απλά κουμπώνουν σε μια πλακέτα που τους διαχειρίζεται. Βασικό είναι ότι κάθε driver στα χαρακτηριστικά του αναφέρει όλα τα παραπάνω ακόμα και από πόσα μέχρι πόσα μπορεί να τροφοδοτήσει με ρεύμα. Από τους drivers εξαρτάται το πόσα κανάλια θα έχει το φωτιστικό μας και με ποιον τρόπο θα μπορούμε να τα διαχειριστούμε. Αν για παράδειγμα έχουμε σκοπό να φτιάξουμε ένα φωτιστικό με πολλά κανάλια η επιλογή drivers που δεν μπαίνουν στην πρίζα είναι καλύτερη για να μην έχουμε 4 διαφορετικές πρίζες για το φωτιστικό μας! Ας δούμε τις παραπάνω κατηγορίες και σε φωτογραφίες να πάρουμε μια ιδέα περίπου για το τι εννοούμε! Α. Β. dimmable driver Γ. driver που μπαίνει κατευθείαν στην πρίζα Δ. ldd drivers και η πλακέτα που κουμπώνουν Η δική μου επιλογή σε drivers ήταν η τελευταία. Πήρα 5 meanwell ldd drivers Τους οποίους κούμπωσα πάνω στην πλακέτα 5 καναλιών της makers. Ανάλογα την επιλογή που έχουμε κάνει σε drivers αυτό μπορεί να είναι το τελευταίο μας υλικό…τι άλλο? Τα led! Τα χρώματα τους είναι πάρα πολλά…οι ιστοσελίδες και τα καταστήματα που θα τα βρείτε είναι ακόμα περισσότερα. Εγώ απλά θα σας αναφέρω δυο τύπους led και μερικά χαρακτηριστικά τους. Καταρχήν τα Led συνδέονται μεταξύ τους με καλώδιο, και η συνδεσμολογία τους δεν είναι πυρηνική φυσική απλά παίρνει χρόνο, πόσο μάλλον όταν τα καλώδια πρέπει να τα κολλήσεις πάνω στα led με κολλητήρι. Γι’ αυτό υπάρχουν και τα solderless led, δεν έχουν καμία διαφορά με τα απλά, πάρα μόνο ότι η σύνδεση μεταξύ τους γίνεται κουμπώνοντας απλά το καλώδιο και όχι κολλώντας το. Βασικά χαρακτηριστικά τους είναι τα watt που τραβάνε και το maximum milliampere (ma) που δέχονται, αυτό είναι πολύ βασικό για να ξέρουμε και τι χαρακτηριστικά να επιλέξουμε στους οδηγούς μας. Παράδειγμα led: Α. απλό που συνδέεται με την κόλληση των καλωδίων Β. solderless που απλά κουμπώνουν τα καλώδια στις υποδοχές Wattage: 2.1w (700mA), 3.1w (1,000mA), 5w (1,500mA) ß Ανάλογα τα watt και τα led υπολογίζουμε το τροφοδοτικό Max Drive Current: 1500mA ßΠρέπει να δούμε πόσα δίνουν οι οδηγοί μας Forward voltage: 3.0v (700mA), 3.15v (1,000mA), 3.3v (1,500mA) ßμε μία μπαταρία των τριών volt μπορούμε να τσεκάρουμε αν δουλεύουν όλα μας τα λεντ! Radiant flux: 1,050mW (700mA), 1,440mW (1,000mA), 1,950mW (1,500mA) Peak wavelength: 450nm-455nm ß τα nanometers πάνε ανάλογα με το χρώμα του φωτός, όσο περισσότερα είδη nm έχουμε τόσο καλύτερο είναι και το φάσμα μας! Viewing angle: 140° ß μπορούμε να προσθέσουμε φακούς ώστε να εστιάσουμε το φως σε λιγότερες μοίρες! Color: Royal Blue Star Size: 20mmx30mm solderless board Specification: Click Here Version: XTEARY-00-0000-000000Q04 Τι χρώματα led να βάλω στο φωτιστικό μου και πόσα?? Όλοι όταν θέλουμε να φτιάξουμε ένα φωτιστικό αναρωτιόμαστε πόσα led να βάλουμε και τι είδους. Για μένα απάντηση συγκεκριμένη δεν υπάρχει. Αν ανοίξεις ένα τέτοιο θέμα θα ακούσεις ο καθένας να σου δίνει την δική του απάντηση η οποία είναι σύμφωνα με τις εμπειρίες του καθενός και βέβαια μιλώντας πάντα για θαλασσινό ενυδρείο, ανάλογα και με τα κοράλλια που φιλοξενεί. Ένας πολύ γενικός κανόνας είναι το watt ανά λίτρο! και σύμφωνα με αυτό αποφασίζεις μετά τι χρώματα θα βάλεις! Πολλοί συγχομπίστες βλέπουν τα χαρακτηριστικά ενός έτοιμου φωτιστικό του εμπορίου και έχοντας το σαν μπούσουλά φτιάχνουν ένα ίδιο ( ορθή σκέψη και ήμουν έτοιμος να δουλέψω με τον ίδιο τρόπο ). Όπως βλέπουμε ακόμα και οι εταιρίες που κατασκευάζουν φωτιστικά για τις δικιές μας ανάγκες κάθε τόσο κάνουν μετατροπές…αυτό σημαίνει ότι ακόμα δεν έχουμε βρει το καταλληλότερο φάσμα που ταιριάζει σε όλα τα ενυδρεία και είναι το πιο σωστό. Στη δικιά μου περίπτωση επέλεξα solderless led γιατί δεν έχω ούτε κολλητήρια ούτε ξανά κολλήσει κάτι οπότε είπα να μην πειραματιστώ ακόμα! Πάλι ανάλογα τους ή τον οδηγούς-ο που επιλέξαμε μπορεί να χρειαζόμαστε ένα τροφοδοτικό ή αλλιώς power supply για να δώσει ρεύμα στην κατασκευή! το τροφοδοτικό ουσιαστικά παίρνει ρεύμα από την πρίζα το στέλνει στους drivers και αυτή το μοιράζουν στα led. Αυτό που πρέπει να προσέξουμε στο τροφοδοτικό είναι πόσα volt και πόσα watt έχει. Τα volt που χρειάζεται θα μας τα λένε τα χαρακτηριστικά των drivers, ενώ τα watt τα βρίσκουμε ανάλογα το πόσα led έχουμε και πόσα watt καίνε. π. χ αν βάλουμε 70 led των 3 watt το τροφοδοτικό μας θα πρέπει να είναι πάνω από 210 watt. Η κατηγορία τροφοδοτικού που χρειαζόμαστε έχει την ονομασία switching και είναι όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα. Ελπίζω να ήμουν πολύ κατατοπιστικός για το ποια είναι τα βασικά υλικά που χρειάζονται. Ελπίζω να μην έχω κάνει κάποιο λάθος μιας και τα έμαθα πολύ πρόσφατα όλα αυτά. Παρόλα αυτά αν υπάρχει κάτι παρακαλώ να με διορθώσετε αμέσως. Όλα τα προαναφερόμενα μπορεί κανείς να τα βρει στο διαδίκτυο. Εγώ προσωπικά έκανα τις αγορές μου σε τρία site που είναι γνωστά αλλά θα τα αναφέρω για όσους δεν έχουν ασχοληθεί. http://www.ledsupply.com/ http://www.ledgroupbuy.com/ http://www.rapidled.com/ Ακολουθεί βήμα βήμα η κατασκευή του δικού μου φωτιστικού! Υλικά Ψύκτρα : makers led (http://www.makersled.com/products/makersheatsink/ ) Επέλεξα την εν λόγο γιατί απλά είναι ένα έτοιμο φωτιστικό. Δηλαδή πάνω στην ψύκτρα κολλάμε (βιδώνουμε) τα led, έρχεται μαζί με πλεξιγκλάς για το οποίο υπάρχει συρταρωτή υποδοχή ώστε να προστατεύει τα led μας από την υγρασία, είναι εμφανισιακά όμορφο, έχει ανεμιστήρες για έξτρα ψύξη και ότι υποδοχές είναι απαραίτητες για να κρύψουμε καλώδια και λοιπό εξοπλισμό ακόμα και για το αν θα μπει κρεμαστό η θα ακουμπήσει πάνω στο ενυδρείο. Είναι μια εύκολη και απλή λύση. Drivers : makers led 5up pro (http://www.makersled.com/products/makersdriver-5up-pro/) 5 κανάλια dimmable από 14 led έκαστο, μπαίνει συρταρωτά στην ψύκτρα και συνδέεται με κοντρόλλερ για ανατολή- δύση. Μαζί με την πλακέτα πήρα 5 driver της meanwell (http://www.makersled.com/meanwell-ldd-h-drivers/), πήρα τα ποτενσιόμετρα (http://www.ledgroupbuy.com/makersled-5up-manual-dimmer-module/) και τον κοντρόλλερ (http://www.makersled.com/products/makerscontroller/) . Τροφοδοτικό : είναι το μόνο που πήρα ξεχωριστά από το ebay αλλά και το μόνο που με καθυστερήσε. 48v 250 watt (http://www.ebay.com/itm/131414267054?_trksid=p2060778.m2749.l2649&var=430760229324&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT ) Led : 22 cree xte royal blue, 6 xpe-2 blue, 8 xte neutral white, 4 xte warm white, 7 hyper violet, 7 true violet, 4 deep Red, 2 Red, 4 turquoise και 4 bridgelux royal blue! Lens : 40 x 80 degree και 28 x 60 degree 2 μασούρια καλώδια solid, 1 κόλλα για τους φακούς και 1 θερμό αγώγιμη κόλλα για τα led. Αφού μαζέψαμε όλα μας τα υλικά μας ας ξεκινήσουμε!! Έχοντας όλα τα λεντ στην κατοχή μας μπορούμε να τους κάνουμε έναν σύντομο έλεγχο για το αν δουλεύουν όλα. Στην περίπτωση μου βρήκα δυο καμένα τα οποία αν δεν είχα ελέγξει θα απορούσα γιατί δεν μου ανάβει όλη η σειρά. Ο έλεγχος είναι πάρα πολύ απλός αρκεί να έχουμε μια 3v μπαταρία ενώνουμε το + της μπαταρίας με το + του λεντ και το – με το – Αφού τα ελέγξαμε ξεκινάμε την κατασκευή. Στην δική μου περίπτωση έπρεπε να περάσω στην ψήκτρα όλες τις βιδούλες με τα παξιμάδια που θα κρατήσουν τα led μιας και είναι βιδωτά και όχι κολλημένα. Αφού έχουμε φτιάξει το πλάνο για το που θα μπει το κάθε led ξεκινάμε να τοποθετούμε ένα ένα τα κανάλια. Παίρνουμε λοιπόν ένα ένα led και αφού του βάλουμε μια σταγόνα θερμαγώγιμης κόλλας στο κεντρο το τοποθετούμε πάνω στην ψύκτρα. Όταν τοποθετήσουμε όλα τα led ενός καναλιού ξεκινάμε να τα συνδέουμε με καλώδια γιατί αν δεν το κάνουμε τώρα στο τέλος που θα έχουν τοποθετηθεί όλα τα led θα μας είναι πολύ πιο δύσκολο! Η συνδεσμολογία είναι πολύ απλή. Ξεκινώντας με το πρώτο λεντ διαλέγουμε αν θα ξεκινήσουμε από + ή από – και ενώνουμε το αντίθετο του επόμενου λεντ. Δηλαδή αν ξεκινήσουμε με το + του πρώτου το ενώνουμε με το – του δευτέρου, το + του δευτέρου με το πλην του τρίτου κοκ. Στο τέλος θα μας έχουν μείνει ελεύθερα το – του πρώτου και το + του τελευταίου τα οποία θα πάνε στο ίδιο πρόσημο του driver. Δηλαδή το + στο + και το – στο - . συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουμε όλα τα κανάλια. Έχουμε λιγο την προσοχή μας στο πόσο θα βγάλουμε το σύρμα από το καλώδιο ώστε να ακουμπάει μόνο πάνω στο λεντ και όχι και στην ψυκτρα. Μετά την ένωση κάθε καναλιού επίσης μπορούμε να κάνουμε έναν σύντομο έλεγχο όλου του καναλιού. Αυτό βέβαια δεν μπορεί να γίνει με μια μπαταρία αλλά με έναν driver. Εγώ αυτό το έκανα χωρίς καν να κουμπώσω την πλακέτα, πήρα απλά έναν driver από αυτούς της meanwell οι οποίοι παρεμπιπτόντως είναι πολύ φθηνοί και εκεί που γράφουν in έβαλα τα καλώδια του τροφοδοτικού ενώ στο out τα καλώδια των led, πάλι το + με το + και το – με το – όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα . Αφού τελειώσουμε με όλα τα κανάλια τα έχουμε ελέγξει κτλ δεν μένει παρά να κουμπώσουμε τα κανάλια στην πλακέτα και την πλακέτα στο τροφοδοτικό. Ένα ψηλοσημάζεμα των καλωδίων είναι καλό να γίνει ώστε να μην κρέμονται ή περνάνε πάνω από τα φώτα και γι αυτό το λόγο προσέχουμε όταν κόβουμε τα κομμάτια των καλωδίων για να ενώσουμε λεντ με λεντ να μην τα κόβουμε ίσα ίσα αλλά να αφήνουμε και λίγο ακόμα! Άλλο ένα σημείο που πρέπει να προσέξουμε στην συνδεσμολογία είναι να μην βάλουμε λεντ των 700 mah σε driver των 1000 mah γιατί τότε θα τα κάψουμε, ενώ αν κάνουμε το αντίθετο δηλαδή βάλουμε λεντ των 1000 mah σε κανάλι των 700mah απλά δεν θα έχουμε το μέγιστο αποτέλεσμα. Γενικά αυτή είναι η όλη υπόθεση και διαδικασία, στην πράξη θέλει λίγο να έχεις την προσοχή σου και να σκέφτεσαι λίγο τα επόμενα βήματα. Με όλα αυτά σαν μπούσουλα ο καθένας πιστεύω μπορεί ανάλογα τις ανάγκες του να φτιάξει ότι λεντ φωτιστικό χρειάζεται και οικονομικά! Από εδώ και πέρα μπορούμε να φτιάξουμε και άλλα πράγματα στο φως μας όπως να βάλουμε φακούς στα λεντ, να συνδέσουμε ποτενσιόμετρα για τη ρύθμιση κάθε καναλιού ξεχωριστά ακόμα και να συνδέσουμε κοντρόλλερ για τη ρύθμιση ανατολής και δύσης. Όλα αυτά βέβαια πανεύκολα αφού είναι απλά βύσματα που ενώνονται με την πλακέτα μας. Στο δικό μου φωτιστικό έχω βάλει όλα τα προαναφερόμενα και θα σας τα δείξω εν συντομία με εικόνες! Οι φακοί μπήκαν πάρα πολύ εύκολα με τη βοήθεια της κόλλας και βγαίνουν επίσης πανεύκολα χωρίς να χαλάσουν ούτε οι φακοί ούτε τα λεντ! Αν πάρουμε δυο ειδών φακούς μπορούμε με ένα μαρκαδοράκι να σημαδέψουμε ένα είδος για να τους ξεχωρίζουμε! Τα ποτενσιόμετρα ήταν της ίδιας εταιρίας με την πλακέτα και τα υπόλοιπα υλικά οπότε απλά κούμπωσα το βύσμα στην πλακέτα. Ομοίως και το κοντρολλερ! Τέλος το μόνο που έβαλα σε ξεχωριστή πρίζα και δεν σύνδεσα στην πλακέτα ήταν οι τρεις ανεμιστήρες που ήρθαν μαζί με την ψυκτρα και αυτό γιατί η πλακέτα μπορεί να δώσει ρεύμα μόνο σε έναν από τους τρεις, αν συνδεθούν και οι τρεις τότε δεν θα λειτουργεί ο κοντρολλερ. Οπότε ένωσα τους ανεμιστήρες μεταξύ τους και βρήκα ένα παλιό φορτιστή κινητού, του έκοψα το βύσμα και έδωσα ρεύμα και στους 3 ανεμιστήρες τους οποίους έχω να λειτουργούν με χρονοδιακόπτη τις ώρες που το φως λειτουργεί στο maximum. Ελπίζω με αυτό το θέμα να βοηθήσω όσους θέλουν να κατασκευάσουν από μόνοι τους ένα φωτιστικό και να σημειώσω ότι πριν ασχοληθώ δεν είχα την παραμικρή ιδεα για το πώς γίνεται μια τέτοια κατασκευή! Ευχαριστώ και πάλι τον φίλο Μανώλη (STAMOS) που με βοήθησε να κατανοήσω όλα αυτά και να πετύχω αυτό που βλέπετε και στις εικόνες και είμαι και εγώ διαθέσιμος με τη σειρά μου να βοηθήσω όπως μπορώ όποιον έχει σκοπό να επιχειρήσει κάτι παρόμοιο. 18 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mad23 8 Απριλίου 2015 #2 Share 8 Απριλίου 2015 Δεν εχω ιδεα κατασκευαστικα απο led αλλα........τιμη μας και σε ευχαριστουμε πολυ που μπηκες σε ολο αυτο τον κοπονα τα γραψεις τοσο αναλυτικα,ευαναγνωστα αλλα και με εικονες για "ηλεκτονικα αναπηρους τυπους" οπως εγω φιλε,που δεν ξερω ν'αλλαξω λαμπα! Σε ευχαριστουμε πολυ που το μοιραστηκες Τον τελευταιο καιρο συνεχως φτιαχνονται τετοια υπεροχα θεματα που περιεχουν πολυ βασικες πληροφοριες και βοηθειες.....παιδες ολα αυτα ανεβαζουν το ηδη υψηλο επιπεδο του φορουμ ακομα περισσοτερο! Μπραβο σε ολα τα παιδια που κρατατε ψηλα τον πηχη 6 Link to comment Share on other sites More sharing options...
lykourgos 8 Απριλίου 2015 #3 Share 8 Απριλίου 2015 Τι να πω! Μπράβο; ωραιος; άψογος; όλα τα παραπάνω είναι λιγα.... 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
vasilis4x4 8 Απριλίου 2015 #4 Share 8 Απριλίου 2015 Τετοιο θεμα απο απειρο, δηλαδη αν εισουν εμπειρος τι θα εγραφες;;;;;; Μπραβο ρε φιλε, χρησιμοτατο 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ΣΤΑΜΟΣ 8 Απριλίου 2015 #5 Share 8 Απριλίου 2015 Γιάννη συγχαρητήρια πολύ καλή παρουσίαση. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tsipouras 8 Απριλίου 2015 Author #6 Share 8 Απριλίου 2015 Να ειστε καλα ολοι ελπιζω να βοηθησω ετσι οποιον θελει να φτιαξει κατι παρομοιο... Link to comment Share on other sites More sharing options...
bouboulas 8 Απριλίου 2015 #7 Share 8 Απριλίου 2015 Τι έγραψες ρε τρελοκομείο;;; Μπράβο ρε φιλαράκι, έχεις κάνει φανταστική δουλειά !!! 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
dimtsok 8 Απριλίου 2015 #8 Share 8 Απριλίου 2015 Φίλε μου είσαι φοβερός.....εξαιρετικό θέμα και εξαιρετική παρουσίαση 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
timor 9 Απριλίου 2015 #9 Share 9 Απριλίου 2015 Εξαιρετικό! Ευχαριστούμε πολύ για τις πληροφορίες!!! 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
fmnstr 9 Απριλίου 2015 #10 Share 9 Απριλίου 2015 Χίλια μπράβο φίλε μου. Το χεις πάει πολύ μπροστά το ενυδρείο σου με σωστές επιλογές και σταθερά και μελετημένα βήματα. Γι αυτό σου βγάζω το καπέλο. Συγχαρητήρια και για την διάθεση να μεταδώσεις αυτή την γνώση. Το παραπάνω κόστος για να πάρεις επώνυμα κομμάτια βοήθησε πολύ στην ευκολια-ομορφια της κατασκευής ειδικά για έναν αρχάριο. Πες μας αν θες και το συνολικό κόστος για να μπορεί να κρίνει κάποιος το ποσό αξίζει μια τέτοια προσπάθεια σε σχέση με άλλες επιλογές. Ευχαριστούμε. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tsipouras 9 Απριλίου 2015 Author #11 Share 9 Απριλίου 2015 Το κοστος γενικα ηταν ακριβο αλλα να σημειωσω οτι πηρα τα πιο ακριβα υλικα.το κοστος μονο του φωτιστικου ηταν περιπου 650 ευρω,ενω τα μεταφορικα περιπου 150. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rik 9 Απριλίου 2015 #12 Share 9 Απριλίου 2015 Μολις λυποθημισα....... Περα απο την πλακα μπραβο σου. Χρειαζομαστε αναλογα αρθρα, μια ζωη μαθαινουμε . 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
fmnstr 10 Απριλίου 2015 #13 Share 10 Απριλίου 2015 Το κοστος γενικα ηταν ακριβο αλλα να σημειωσω οτι πηρα τα πιο ακριβα υλικα.το κοστος μονο του φωτιστικου ηταν περιπου 650 ευρω,ενω τα μεταφορικα περιπου 150.Γι αυτό το λέω και γω. Να ξέρουμε που κυμαίνεται κατι τέτοιο.Προφανώς υπάρχουν πιο φτηνές επιλογές αλλά με μεγαλύτερη δυσκολία κατασκευής και τελικού αποτελέσματος. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tsipouras 10 Απριλίου 2015 Author #14 Share 10 Απριλίου 2015 Εννοειται οτι μπορει καποιος να φτιαξει ακριβως το ιδιο με αρκετα λιγοτερα λεφτα.κ μονο να σκεφτεις οτι μπορεις να γλυτωσεις 100 ευρω μονο απο την ψυκτρα αλλα σιγουρα θα εχεις λιγο παραπανω δουλεια. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pan_Oz 14 Απριλίου 2015 #15 Share 14 Απριλίου 2015 πολύ δυνατή ανάλυση! σε ευχαριστούμε για το χρόνο σου! το κατάλαβα μέχρι και γω που δεν πιάνουν τα χέρια μου για το τίποτα 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tsipouras 14 Απριλίου 2015 Author #16 Share 14 Απριλίου 2015 Αυτο μου αρεσε παρα πολυ και ηθελα να ρωτησω αν υπαρχει καποιος π δεν εχει ιδεα για να μ πει αν καταλαβαινει τιποτα!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
paul.asty 19 Απριλίου 2015 #17 Share 19 Απριλίου 2015 Πολυ χρησιμο και με πολυ λεπτομερες οτι πρεπει να καποιον που θελει να φτοιαξει ενα DIY led φωτιστικο 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kalmichalis 29 Μαίου 2017 #18 Share 29 Μαίου 2017 Τι κόστος έχει το παραπάνω? Συνολικά? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mixalhs+stella 3 Ιουλίου 2017 #19 Share 3 Ιουλίου 2017 Μπράβο φίλε μου και σε ευχαριστούμε πολύ. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος