immer 7 Απριλίου 2015 #1 Share 7 Απριλίου 2015 Καλημέρα, θα ήθελα τις απόψεις σας αναφορικά με την απευθείας προσαρμογή ψαριών στο ενυδρείο μας αμέσως με την εισαγωγή τους, δηλαδή χωρίς προσαρμογή στο κατάστημα. Από προσωπική άποψη -πολύ πρόσφατη βέβαια- πιστεύω πως είναι καλύτερο για ψάρια. Πριν από μία εβδομάδα έτυχε να είμαι παρών σε κατάστημα την ώρα που μόλις εγκλιμάτιζε τα ψάρια που είχε παραλάβει. Αποφάσισα να πάρω δύο (2) έναν oristognatho και ένα bird wrasse. Η εικόνα τους όταν τα πήρα ήταν σαφώς εικόνα ταλαιπορίας για τα ζωντανά. Μηδέν κίνηση, γρήγορες ανάσες σαν υπνηλία ζαλάδα. Τα έβαλα στο δοχείο (80λίτρα) που έχω για την αναπλήρωση και αλλαγές νερού, το οποίο είναι σκοτεινό, όπως μου σύστησε και ο υπάλληλος του καταστήματος με νερό από το ενυδρείο να εισέρχεται δοσομετρικά. Εσφαλμένως τοποθέτησα και μία αντλία ανέδευσης του νερού μικρή. Εντός είχα θερμοστάη βέβαια και έναν pvc σωλήνα. Τα έβαλα απόγευμα, στην κατάσταση που αναφέρω και έκλεισα το καπάκι για πλήρες σκοτάδι. Άνοιξα το καπάκι μετά από 15 ώρες περίπου. Το wrasse ήταν σε τέλεια κατάσταση αρχικά μέσα στον σωλήνα και μετά κολυμπώντας. Ο opistognathus δυστυχώς είχε πιαστεί στην αντλία και δεν ζούσε. Έτσι μετέφερα μόνο το wrasse στο κυρίως ενυδρείο, το οποίο μέχρι σήμερα είναι πάρα πολύ καλά. Πιστεύω ότι ο θάνατος του opristognathus μάλλον σχετίζεται με την αντλία, αφού όταν θα πέρασε από εκεί στο σκοτάδι δε θα είχε τη δύναμη να «ξεκολλήσει». Ίσως είναι καλύτερα από προσωπική άποψη να εγκλιματίζονται μία φορά -αν μπορούμε από θέμα timing άφιξης- να εγκλιματίζονται μία φορά μετά την αποστολή στο νέο σύστημα που θα μπούνε. Διαφορετικά να υπάρχει αρκετή απόσταση -τουλάχιστον μία βδομάδα- μεταξύ εγκλιματισμού στο κατάστημα και μετά νέου εγκλιματισμού στο ενυδρείο του χομπύστα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Husky_Jim 7 Απριλίου 2015 #2 Share 7 Απριλίου 2015 Καλημέρα, θα ήθελα τις απόψεις σας αναφορικά με την απευθείας προσαρμογή ψαριών στο ενυδρείο μας αμέσως με την εισαγωγή τους, δηλαδή χωρίς προσαρμογή στο κατάστημα. Από προσωπική άποψη -πολύ πρόσφατη βέβαια- πιστεύω πως είναι καλύτερο για ψάρια. Πριν από μία εβδομάδα έτυχε να είμαι παρών σε κατάστημα την ώρα που μόλις εγκλιμάτιζε τα ψάρια που είχε παραλάβει. Αποφάσισα να πάρω δύο (2) έναν oristognatho και ένα bird wrasse. Η εικόνα τους όταν τα πήρα ήταν σαφώς εικόνα ταλαιπορίας για τα ζωντανά. Μηδέν κίνηση, γρήγορες ανάσες σαν υπνηλία ζαλάδα. Τα έβαλα στο δοχείο (80λίτρα) που έχω για την αναπλήρωση και αλλαγές νερού, το οποίο είναι σκοτεινό, όπως μου σύστησε και ο υπάλληλος του καταστήματος με νερό από το ενυδρείο να εισέρχεται δοσομετρικά. Εσφαλμένως τοποθέτησα και μία αντλία ανέδευσης του νερού μικρή. Εντός είχα θερμοστάη βέβαια και έναν pvc σωλήνα. Τα έβαλα απόγευμα, στην κατάσταση που αναφέρω και έκλεισα το καπάκι για πλήρες σκοτάδι. Άνοιξα το καπάκι μετά από 15 ώρες περίπου. Το wrasse ήταν σε τέλεια κατάσταση αρχικά μέσα στον σωλήνα και μετά κολυμπώντας. Ο opistognathus δυστυχώς είχε πιαστεί στην αντλία και δεν ζούσε. Έτσι μετέφερα μόνο το wrasse στο κυρίως ενυδρείο, το οποίο μέχρι σήμερα είναι πάρα πολύ καλά. Πιστεύω ότι ο θάνατος του opristognathus μάλλον σχετίζεται με την αντλία, αφού όταν θα πέρασε από εκεί στο σκοτάδι δε θα είχε τη δύναμη να «ξεκολλήσει». Ίσως είναι καλύτερα από προσωπική άποψη να εγκλιματίζονται μία φορά -αν μπορούμε από θέμα timing άφιξης- να εγκλιματίζονται μία φορά μετά την αποστολή στο νέο σύστημα που θα μπούνε. Διαφορετικά να υπάρχει αρκετή απόσταση -τουλάχιστον μία βδομάδα- μεταξύ εγκλιματισμού στο κατάστημα και μετά νέου εγκλιματισμού στο ενυδρείο του χομπύστα. Το σωστό είναι να παίρνουμε τα ψάρια μετά από τουλάχιστον 2 εβδομάδες αφού έχουν εισαχθεί από το κατάστημα, έχουν περάσει καραντίνα και τρώνε κανονικά όμως στην ελληνική πραγματικότητα αυτό είναι αδύνατον. Οπότε έχουμε και λέμε...Συμφωνώ ότι είναι καλύτερο τα ψάρια να περνούν μία προσαρμωγή και όχι 2 καπάκια αλλά έτσι παίρνεις ένα ψάρι που μπορεί να έχει επιρρεαστεί η υγεία του κατά την μεταφορά και ακόμα και άν του κάνεις την καλύτερη προσαρμωγή αυτό να πεθάνει τις επόμενες ώρες/ημέρες/εβδομάδες. Επίσης η καλύτερη προσαρμωγή είναι με την μέθοδο του dripping και σε καμία περίπτωση δέν βάζουμε το ψάρι στο ενυδρείο μας αλλά σε ενυδρείο καραντίνα για τουλάχιστον 20 ημέρες για παρακολούθηση ή/καί θεραπεία. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mad23 7 Απριλίου 2015 #3 Share 7 Απριλίου 2015 Θα συμφωνησω και με τις δυο παραπανω αποψεις! Πιστευω κ εγω πως αν μπει στα συστηματα των καταστηματων θα πρεπει να το αφησουμε για τουλαχιστον 2 εβδομαδες(να δουμε αν θα εκδηλωσει/κολλησει καποια ασθενεια,να φαει πιο ευκολα ισως,κτλ) αλλιως αν προλαβουμε την στιγμη της εισαγωγης ισως ειναι καλυτερα να το παιρνουμε εκεινη τη στιγμη απο τη σακουλα.Σιγουρα το δευτερο περιεχει ενα ρισκο αλλα προσωπικα οσες φορες προτιμησα αυτο τον τροπο ειχα πολυ καλα αποτελεσματα. Φυσικα αυτο δεν σημαινει πως το προτεινω κιολας καθως μπορει να ηταν απλα θεμα τυχης Ειδικα η τελευταια παραγραφος του δημητρη ειναι πολυ σημαντικη! Μπορει να μας γλυτωσει απο τεραστιους μπελαδες και απωλειες!Το θεμα βεβαια ειναι ποιος το κανει! Προσωπικα και δυστυχως,ομολογω πως δεν το εχω κανει ποτε,γι'αυτο και εχω φαει το "πακετακι" μου 2-3 φορες Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος