yannis2307 29 Μαρτίου 2015 #1 Share 29 Μαρτίου 2015 Καλησπερα, εχω ενα σχετικα καινουριο 40αρι (μεικτα λιτρα) το οποιο εχει μεσα 3 assasin snails (clea helena) και ενα betta αρσενικο, τον κοινο μονομαχο (απλα δεν μαρεσει να τα λεω ετσι). Η παρουσιαση του ενυδρειου θα γινει μολις ολοκληρωθει το stocking, με την προσθηκη 6-8 πυγμαιων κορυντορας (pygmy cory, corydoras pygmaeus). Πριν απο λιγες μερες ειδα οτι το ψαρι εφτιαξε το χαρακτηριστικο bubble nest σε μια "απανεμη" γωνια της επιφανειας του ενυδρειου. Αποψη μου ειναι οτι κατα την περιοδο αυτη ειχε και πιο εντονα χρωματα, ισως και εμφανισε καθετες ριγες. Δεν υπηρχε καμια επαφη με θηλυκα η οτιδηποτε αλλο, ειναι σημαδι ευδοκιμιας, πρεπει να ανησυχω ή ειναι απλα κατι που κανουν ανα τυχαιες περιοδους; Επισης φαινεται να τσαντιζεται συνεχεια με την προεξοχη του φιλτρου, το οριζοντιο πραγματακι με τις τρυπες (sprinkle bar), καθως κανει κατι που προσωπικα μου φαινεται σαν flaring. Ανοιγει διαπλατα τα πτερυγια του ολα, καθως και τα βραγχια του στο πλαι και το κουτουλαει η απλα κινειται απεναντι του επιθετικα. Ειναι οντως flaring και... υπερβολικη τεστοστερονη, να μην ανησυχω η παιζει κατι αλλο; Δεν ειναι θεμα υπερβολικης ροης, η ροη ειναι ελαχιστη. Τελος, κανω μικρα ταισματα 2-4 φορες τη μερα οπως εχω διαβασει οτι ειναι καλυτερο, με τροφη flake ειδικη για μπετα. Εχω προσεξει οτι κατα περιοδους φουσκωνει η περιοχη πισω και κατω απο τα βραγχια και χαμηλωνω τους ρυθμους ταισματος οποτε γινεται αυτο. Πραττω σωστα; πραττω λαθος και θαπρεπε να συνεχισω κανονικα το ταισμα; πρεπει να ακολουθω καποια αλλη ρουτινα ταισματος, οπως να του δινω ενα μπιζελι (?) οπως κανουν καποιοι οταν εχει bloat; Ειναι η πρωτη φορα που εχω betta, και εχω πολυ λιγη πρακτικη γνωση στο σε τι αντιστοιχουν τα πραγματα που διαβαζω ονλαιν οπτικα απο κοντα. Ευχαριστω προκαταβολικα για τυχον απαντησεις. Αν υπαρχουν αλλα πραγματα που θα επρεπε να κανω παρακαλω πειτε μου. Link to comment Share on other sites More sharing options...
AgMa 30 Μαρτίου 2015 #2 Share 30 Μαρτίου 2015 Ελπίζω το τάισμα 4 φορές/μέρα να είναι ίσα ίσα σε ποσότητα για να μην είναι νηστικός, γιατί το φούσκωμα που λες μου φαίνεται για μεγάλη ποσότητα. Μην χαμηλώνεις τους ρυθμούς ταϊσματος, αλλά την ποσότητα. Αν για παράδειγμα το ταϊζεις 10 μπιλίτσες/μέρα, για 4 φορές τάισμα θα πρέπει την φορά να δίνεις 2-3 μπιλίτσες max. Επίσης μια φορά την εβδομάδα, θα τον αφήνεις όλη μέρα νηστικό και την επαύριο 1 μπιζέλι αρακά βρασμένο για 5 λεπτά, βγάζεις τη φλούδα του και του δίνεις κάτι λιγότερο από το 1/4 κομμένο σε πολύ μικρά κομματάκια. Δεν το κάνεις μόνο όταν έχει bloat. Όσο για το bubble nest που λες, κανονικά θα πρέπει να το κάνει συνέχεια, δεν είναι κάτι που πρέπει να σε ανησυχεί. Δοκίμασε να γυρίσεις αλλού το spray bar να δεις αν συνεχίσει να το ακολουθεί, μπορεί απλά να είναι κάτι άλλο σε εκείνο το σημείο και από σύμπτωση να σου φαίνεται ότι το κάνεις για το spray bar. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 30 Μαρτίου 2015 #3 Share 30 Μαρτίου 2015 Καλησπερα, εχω ενα σχετικα καινουριο 40αρι (μεικτα λιτρα) το οποιο εχει μεσα 3 assasin snails (clea helena) και ενα betta αρσενικο, τον κοινο μονομαχο (απλα δεν μαρεσει να τα λεω ετσι). Η παρουσιαση του ενυδρειου θα γινει μολις ολοκληρωθει το stocking, με την προσθηκη 6-8 πυγμαιων κορυντορας (pygmy cory, corydoras pygmaeus). Πριν απο λιγες μερες ειδα οτι το ψαρι εφτιαξε το χαρακτηριστικο bubble nest σε μια "απανεμη" γωνια της επιφανειας του ενυδρειου. Αποψη μου ειναι οτι κατα την περιοδο αυτη ειχε και πιο εντονα χρωματα, ισως και εμφανισε καθετες ριγες. Δεν υπηρχε καμια επαφη με θηλυκα η οτιδηποτε αλλο, ειναι σημαδι ευδοκιμιας, πρεπει να ανησυχω ή ειναι απλα κατι που κανουν ανα τυχαιες περιοδους; Επισης φαινεται να τσαντιζεται συνεχεια με την προεξοχη του φιλτρου, το οριζοντιο πραγματακι με τις τρυπες (sprinkle bar), καθως κανει κατι που προσωπικα μου φαινεται σαν flaring. Ανοιγει διαπλατα τα πτερυγια του ολα, καθως και τα βραγχια του στο πλαι και το κουτουλαει η απλα κινειται απεναντι του επιθετικα. Ειναι οντως flaring και... υπερβολικη τεστοστερονη, να μην ανησυχω η παιζει κατι αλλο; Δεν ειναι θεμα υπερβολικης ροης, η ροη ειναι ελαχιστη. Τελος, κανω μικρα ταισματα 2-4 φορες τη μερα οπως εχω διαβασει οτι ειναι καλυτερο, με τροφη flake ειδικη για μπετα. Εχω προσεξει οτι κατα περιοδους φουσκωνει η περιοχη πισω και κατω απο τα βραγχια και χαμηλωνω τους ρυθμους ταισματος οποτε γινεται αυτο. Πραττω σωστα; πραττω λαθος και θαπρεπε να συνεχισω κανονικα το ταισμα; πρεπει να ακολουθω καποια αλλη ρουτινα ταισματος, οπως να του δινω ενα μπιζελι (?) οπως κανουν καποιοι οταν εχει bloat; Ειναι η πρωτη φορα που εχω betta, και εχω πολυ λιγη πρακτικη γνωση στο σε τι αντιστοιχουν τα πραγματα που διαβαζω ονλαιν οπτικα απο κοντα. Ευχαριστω προκαταβολικα για τυχον απαντησεις. Αν υπαρχουν αλλα πραγματα που θα επρεπε να κανω παρακαλω πειτε μου. Η φωλια που κανει εινα φυσιολογικο,μην σε ανησυχει. Γυρνα το spray bar να χτυπαει το τζαμι,μαλλον τον ενοχλει ετσι. Μπορεις να τον ταιζεις 2-3 φορες αλλα σε μικρες ποσοτητες,μια μερα νυστια και μια μερα μπιζελι χωρις τη φλουδα και βρασμενο. Επισης να του παρεις πολλες και διαφορετικες τροφες για να υπαρχει ποικιλια στη διατροφη του. Link to comment Share on other sites More sharing options...
yannis2307 31 Μαρτίου 2015 Author #4 Share 31 Μαρτίου 2015 Ειναι οσο μπορει να φάει σε 2-3 λεπτα. Αν πέσει παραπανω άλλωστε βυθίζεται μετα απο αυτη την ωρα και αποκλείεται να μπορει να το βρει. Ταΐζω με flakes αλλα καταλαβα τι εννοεις. Ευχαριστω για τις οδηγίες για το μπιζέλι. Ειμαι σχεδόν σιγουρος οτι ειναι το spray bar, το γυρισα και ακομα σε αυτο επιτίθεται αν και εχει αρχιζει να το συνηθίζει. Rastafarian ευχαριστω για τις συμβουλές φιλε, σκοπεύω αυτη τη βδομαδα να βγω να παρω μερικές διαφορετικές ακομα. Blooodworms ξεπαγωμενα μπορω να ταΐζω; Και καθε ποσο; Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 31 Μαρτίου 2015 #5 Share 31 Μαρτίου 2015 Δεν πρεπει να μενει τροφη κατω,θα εχεις προβλημα με αμωνια. Μπορεις να παρεις κατεψηγμενα αλλα και αποξηραμενα bloodworms. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pozeras13 31 Μαρτίου 2015 #6 Share 31 Μαρτίου 2015 Πέρα από τα bloodworms τα αποξηραμενα που τρελένεται, έχει και πολύ καλά pellets για betta στο εμπόριο και είναι εξαιρετικά. Αλλά νομίζω ότι ταίζεις υπερβολικά. Το πόσο μπορεί να φάει σε 2-3 λεπτά είναι γύρω στο δεκαπλάσιο από αυτό που ταίζω betta. Άμα πετάξω τροφή 3 λεπτά θα τρώει μέχρι να σκάσει. Και πολύ σωστά σου είπαν να μην πέφτει τροφή και μένει μέσα. Επειδή δεν είμαι και σίγουρος, από θέμα ροής με τα κόρυ θα την αυξήσεις? Και τι φωτισμό και ph έχεις? Δεν κάνεις μια παρουσίαση: http://www.aquazone.gr/forums/topic/50683-%CF%86%CF%8C%CF%81%CE%BC%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%AF%CE%B1%CF%83%CE%B7%CF%82/ Βάλε και καμία φώτο να γουστάρουμε!!! Καλή συνεχεια! Link to comment Share on other sites More sharing options...
yannis2307 31 Μαρτίου 2015 Author #7 Share 31 Μαρτίου 2015 (edited) Είναι ελαχιστη η τροφή που μένει, αν μείνει καν, στην περιπτωση που δεν προλαβαινει να τα φαει. Εν πασει περιπτωσει, νομιζω οτι ειναι τοσο λιγο που η βιολογια μου λογικα θα το κανονισει. Ο λόγος που του παιρνει τοσο να τα καθαρισει ειναι επειδη δινω πολυ ελαφρια flakes και τα παιρνει ευκολα το ελαχιστο ρευμα που κανει το spray bar, τα σκορπαει και μετα ο μπετας τα κυνηγαει γυρω γυρω. Θα κοιταξω να μειωσω την ποσοτητα ομως οπως μου ειπατε. Η ερωτηση περι των bloodworms ειναι καθε ποσο μπορω να το ταιζω, πχ ξερωγω 1 απο τα 4 ταισματα τη μερα, 1 φορα στις δυο μερες κλπ. γιατι εχω ακουσει οτι συνεχεια bloodworms πρεπει να δινω μονο οταν κανω conditioning για αναπαραγωγη. Για τα κορυ δεν σκοπευα να αυξησω ροη, χρειαζεται κατι τετοιο; Δεν το εχω ξανα ακουσει (λογικα δικη μου αγνοια). Φωτισμο εχω μια μπλε (οποτε λογικα αρκετα κελβιν) και μια ασπρη (daylight) που ηταν μαζι με το ενυδρειο γυρω στα 0,2watt/L και οι δυο μαζι. Τα φυτα μου ειναι κυριως root feeders οποτε δεν εχω κατα νου αλλαγη φωτων προς το παρον, καθως ειμαι λιγο ασχετος εκανα μια πατεντα που μου ειχε δουλεψει παλιοτερα (οποτε λεω αφου δουλεψε ας μην ρισκαρω με καινουρια) με Manado της JBL αναμεμειγμενο με σκονη κοκκινου πηλου για τα πρωτα λιγα εκατοστα, μετα μια στρωση αμμου απο πανω για να αποφυγω τη διαρροη συστατικων στη στηλη νερου. Το Manado οπως το διαφημιζουν (και απο οση εμπειρια εχω με αυτο μαλλον ισχυει) απορροφαει οσα θρεπτικα συστατικα των φυτων περισσευουν για την αποφυγη αλγης κλπ. Απο pH ειμαι στην Αθηνα, οποτε 7,8 περιπου ειναι το νερο που βαζω στις αλλαγες. Εχω μεσα ενα μοπανι αλλα δεν νομιζω να προλαβαινει να κατεβασει το pH παρα πολυ μεταξυ των αλλαγων. Σκοπευω να κοιταξω το ολο θεμα με την τυρφη και την προετοιμασια του νερου πριν την αλλαγη μολις βρω χρονο. Σορρυ για τις τεραστιες απαντησεις. Έγινε επεξεργασία 31 Μαρτίου 2015 - yannis2307 Link to comment Share on other sites More sharing options...
stav 1 Απριλίου 2015 #8 Share 1 Απριλίου 2015 Ταισμα τεσσερεις φορες την ημερα ειναι υπερβολη,απο την στιγμη που το ψαρι ειναι ενηλικο μια φορα την ημερα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
yannis2307 1 Απριλίου 2015 Author #9 Share 1 Απριλίου 2015 Παρεπιπτοντως, σε τι ηλικια και μεγεθος θεωρειται το ψαρι ενηλικο περιπου; Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος