Jump to content

Πραγματικά Watts Λάμπας

Recommended Posts

Λογικα ναι,αλλα δεν ξερω κατα ποσο συμφερει κατι τετοιο.Επισης για να το φτιαξει καποιος θα πρεπει να εχει γνωσεις,οπως και αν καει καποιο θα πρεπει να ξερει πως θα το αντικαταστησει.

Οι λαμπες φθοριου ειναι πολυ πιο ευκολες,φθηνες και σιγουρες οτι δε θα γινει λαθος.

Για τα par δεν έχω ξανακούσει αλλά ούτε νομίζω πως θα βοηθήσουν τον ενυδρεοφιλο. Θεωρητικά μπορεί να είναι πιο σωστή η χρήση τους αλλά στην πραξη;

Αν θελουμε να πετυχουμε να παμε απο τις τ5 σε diy λεντ .

Τοτε το πιο σωστο ειναι να μετρησουμε ποσα par εχουμε στο ενυδρειο μας και πανε καλα τα φυτα, και μετα να πειραματιστουμε με τα λεντ για να βρουμε την αντιστοιχία.

Δεν εχω δοκιμάσει , λεντ καθολου, εκτος απο ενα πειραματικο που εχω με μια λαμπα λεντ 3watt σε 10 λιτρο ενυδρειο, και απλωνω κατω cuba. :)

Τα κελβιν δεν παιζουν ρολο... Ειναι το πως βλέπουμε εμεις το ενυδρειο.

Για πχ θα σου πω στο 180 λιτρο, εχω τωρα 4 λαμπες απλες , φθηνες , τ5 χ 24 watt, 4000 -6000 kelvin , επομενως με watt/lit ειμαι στα 0,5 περιπου, και το φωτιστικο το εχω στους 40cm πάνω απο το νερο.

Πως μπορω και διατηρω τα πιο δυσκολα φυτα?

Κοιτάξτε, νομίζω πως η επιλογή πρέπει να γίνεται με βάση χαρακτηριστικά που μπορούμε να βρούμε γραμμένα πάνω στη λάμπα ή την συσκευασία της. Αν πάμε σε μεγέθη που χρειάζονται όργανο μέτρησης (par ή lux) νομίζω δε γινόμαστε πρακτικοί. Φυσικά καλό είναι να τα γνωρίζουμε όλα, τίποτα δε πάει χαμενο... :)

Κοιτάξτε, νομίζω πως η επιλογή πρέπει να γίνεται με βάση χαρακτηριστικά που μπορούμε να βρούμε γραμμένα πάνω στη λάμπα ή την συσκευασία της. Αν πάμε σε μεγέθη που χρειάζονται όργανο μέτρησης (par ή lux) νομίζω δε γινόμαστε πρακτικοί. Φυσικά καλό είναι να τα γνωρίζουμε όλα, τίποτα δε πάει χαμενο... :)

χαχα εγω σου ειπα πιο ειναι το σωστο να γινεται.

Δεν ειναι τοσο απλο , παλι και εστω με τα στοιχεια της λαμπας, καθε ενυδρειο ειναι διαφορετικο.

Θα μπορουσαμε να πουμε οτι σε συγκεκριμέμο ενυδρειο με αυτες τις διαστασεις και τις συγκεκριμένες λαμπες πανε καλα τα φυτα.

Που και παλι θα πρεπει να εχεις το ιδιο νερο τα ιδια θρεπτικα, και διαχεεις το ιδιο co2. :)

Αλλιως πας οπως παω και εγω βαση παρατηρησης..

Έγινε επεξεργασία - nicpapa

Νίκο σε σχέση με το παράδειγμα που αναφέρεις, εγώ θα έλεγα πως δε μπορεί να διατηρήσεις δύσκολα φυτά. Αλλά απλά και μόνο βλέποντας τα ενυδρεία σου, η δική σου απάντηση έχει μεγαλύτερη βαρύτητα. :)

Φυσικά κάθε ενυδρείο είναι διαφορετικό. Στο συγκεκριμένο θέμα προσπαθούμε νομίζω να ξεδιαλυνουμε τα βασικά περί φωτισμού, θεωρώντας τους άλλους παράγοντες σε ικανοποιητικο επίπεδο.

Έγινε επεξεργασία - theodor72

Σχετικά με τα φυτά και το φως υπάρχει ένα πολύ κατατοπιστικό άρθρο για όποιον θέλει να εντρυφήσει λίγο παραπάνω: http://www.aquazone.gr/forums/topic/17135-%CF%86%CF%89%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%86%CF%85%CF%84%CE%AC/

Αναφέρεται και στη σημασία που έχουν τα kelvin για τα φυτά στην ικανότητα τους να φωτοσυνθέτουν.

• Like 2

Καλησπερα στην παρεα!

Αρχιζωντας να πω οτι καλο ειναι να ξεσκωνισετε το λινκ που εθεσε ο θοδωρης μια που θα καταλαβουμε γιατι μιλαμε και ειναι ενα αρθρο οδηγος για να κατανοησουμε τον φωτισμο. Απο εκει και περα ολοι οι παραμετροι εχουν την σημασια τους, απο τα κελβιν εως και τα λουμεν, και ο σημαντικοτερος παραγωντας ειναι ο ΡUR και μετα ο PAR , μια που η πρωτη ειναι η χρησιμη ακτινοβολια που αποροφουν τα φυτα. Οσοι θελουν μπορουν να ριξουν και στο παρακατω λινκ

http://www.americanaquariumproducts.com/Aquarium_Lighting.html

Οσο για τα κοινα λεντ εχουν καποια θεματα οσο αφορα την ποιοτητα τους και εχουν συγκεντρωμενες δεσμες που μπορουν να δημιουργισουν αλγες και στα λουμεν παιζουν σχεδον στα ιδια με τις οικονομιας.

• 2 weeks later...

Καλησπέρα παιδιά! Επειδή αρκετοί με μικρά ενυδρειάκια ή DIY κατασκευές ενυδρείων χρησιμοποιούν λάμπες γραφείου (πχ μία 11 βατ, 6500 κέλβιν και άλλοι συνδιασμοί με περισσότερες λάμπες) ήθελα να ρωτήσω κάτι ψιλοχαζό αλλά ακόμα δεν το έχω καταλάβει. Όταν λέει μια λάμπα λεντ: πχ..

9W (led)--> 70W halogen,   εσύ έχεις 9βατ φωτισμό ή 70? Ευχαριστώ! :bow:

Απλά σαν συνέχεια της πρώτης ερώτησής μου στο θέμα.... Όταν η λάμπα έλεγε 9W led--> 70W halogen, είχα 70 βατ φωτισμό, δεν έχεται ξαναδεί κερατόφυλλο καμένο σαν από αναπτήρα στις άκρες, σαν τσουρουφλισμένες μαύρες .... :bigemo_harabe_net-163:

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...