Jump to content

Πραγματικά Watts Λάμπας

Recommended Posts

Καλησπέρα παιδιά! Επειδή αρκετοί με μικρά ενυδρειάκια ή DIY κατασκευές ενυδρείων χρησιμοποιούν λάμπες γραφείου (πχ μία 11 βατ, 6500 κέλβιν και άλλοι συνδιασμοί με περισσότερες λάμπες) ήθελα να ρωτήσω κάτι ψιλοχαζό αλλά ακόμα δεν το έχω καταλάβει. Όταν λέει μια λάμπα λεντ: πχ..

9W (led)--> 70W halogen,   εσύ έχεις 9βατ φωτισμό ή 70? Ευχαριστώ! :bow:

Να σε πω ότι έχω την ίδια ακριβώς απορία??

Κοιτάζουμε για νέες λάμπες στο ενυδρείο και βρήκαμε Led 12watt 60cm μήκους Τ8 και αναρωτιόμουν αν κάνουν κατ' αρχήν και σε τι βατ αντιστοιχούν τελικά....

Γενικά δηλαδή αν ισχύει η ισοδυναμία αυτή που λένε και σε σχέση με ποια θα υπολογίζουμε πχ να έχουμε 0.5 βατ/λίτρο? με του αλογόνου?

Έγινε επεξεργασία - pozeras13

Καλησπέρα παιδιά! Επειδή αρκετοί με μικρά ενυδρειάκια ή DIY κατασκευές ενυδρείων χρησιμοποιούν λάμπες γραφείου (πχ μία 11 βατ, 6500 κέλβιν και άλλοι συνδιασμοί με περισσότερες λάμπες) ήθελα να ρωτήσω κάτι ψιλοχαζό αλλά ακόμα δεν το έχω καταλάβει. Όταν λέει μια λάμπα λεντ: πχ..

9W (led)--> 70W halogen,   εσύ έχεις 9βατ φωτισμό ή 70? Ευχαριστώ! :bow:

Μπράβο για το θέμα!!!! Την ίδια απορία είχα. Νομίζω ότι έχει να κάνει με την φωτεινότητα όμως λίγο που ψάχτηκα. 

χωρις να γνωριζω θα κανω μια υποθεση.

Ακομα και στις κανονικες λαμπες κατα κυριο λογο αυτο που μας ενδιαφερει ειναι τα lumen.

Επειδη ομως ειναι δυσκολο το να γνωριζεις τα lumen της καθε λαμπας κοιταμε τα watt και με εμπειρικο κανονα βγαζουμε το ποσα watt χρειαζομαστε.

Στην τελικη τα watt δεν εχουν να κανουν με φωτεινοτητα,χρωμα φωτος κλπ αλλα καθαρα με την καταναλωση της λαμπας. Βλεπουμε την καταναλωση και αναλογικα πανε και τα lumen.

οποτε σε περιπτωση που πας σε led θα κοιταξεις τα lumen και οχι τα watt.

ξαναλεω, υποθεση ειναι, δεν γνωριζω!

λοιπόν εδώ έχει κάποιες ισοδυναμίες σε πίνακα και κάτι βρίσκω... http://www.rapidtables.com/calc/light/how-lumen-to-watt.htm

Αλλά απότι καταλαβαίνω.... τελικά δεν είναι το ίδιο και όταν έχεις τα ίδια βατ σε led ... έχεις περισσότερα λουμεν.... τωρα ας μας πει και κανένας ειδικός μπας και βγάλουμε καμία άκρη :bigemo_harabe_net-60:

Εγω θα σου ελεγα να μην βαλεις λεντ αν εχεις φυτα,τα λεντ δεν κανουν για φυτα και θα εχεις και προβλημα με αλγες.

Αν θες λεντ,θα πρεπει να φτιαξεις κατι μονος σου και να πειραματιστεις μ αυτα.Τα ετοιμα δεν κανουν.

Εγω θα σου ελεγα να μην βαλεις λεντ αν εχεις φυτα,τα λεντ δεν κανουν για φυτα και θα εχεις και προβλημα με αλγες.

Αν θες λεντ,θα πρεπει να φτιαξεις κατι μονος σου και να πειραματιστεις μ αυτα.Τα ετοιμα δεν κανουν.

Να συμφωνήσω γιατί είμαι και άψακτος... οπότε ... Απλά σαν γενικό κανόνα. Δηλαδή πες δεν έχω λεντ και έχω μια λαμπα οικονομίας όπως μία που κοιτάω αυτή τη στιγμή. Λέει 20W-->100W. Τα παιδιά που έχουνε για α,β λόγο λάμπα γραφείου και έχουν αυτή τη λάμπα... υπολογίζουν ότι έχουν 100watt φωτισμό ή 20???

Εγω που εχω τετοιες λαμπες υπολογιζω αυτο που λενε πανω,οχι αυτο που λενε οτι ισοδυναμουν.

• Like 1

Σύμφωνα με τον πίνακα εδώ και την αντιστοιχία των watt που έχει σε κάποιους τύπους λαμπτήρων

τα lumens είναι δεν αλλάζουν.

Φυσιολογικά εφόσον μιλάμε για λάμπες led και όχι λεντοταίνιες,λεντόμπαρες κτλ αν ξέρουμε την

ακριβή αντιστοιχία το μόνο που αλλάζει είναι η κατανάλωση ρευματος.

Με κάθε επιφύλαξη τα παραπάνω γιατί και εγώ δεν το έχω ψάξει και τον πίνακα τώρα τον βρήκα τυχαία :)

Από αυτό τον πίνακα βλέπω ας πούμε ότι 450lm τα πιάνεις με 5W led ή με 50W Halogen. Άρα σε 50 λίτρα ενυδρείο μου φτάνει μία led των 15W ... αυτό καταλαβαίνω... :bigemo_harabe_net-99:

Ολα ειναι λάθος... :)

Στην ουσια θελουμε τα par και οχι τα lumens και τα watt.

Αλλα για να μετρησουμε ακριβως θελουμε και ενα parmeter.

Τα λεντ το κακο του ειναι οτι δεν διαχεουν ωραια τον φωτισμο , τον δινουν στοχευμενα, ενω οι τ5-τ8 το διαχεουν σε ολο το ενυδρειο.

Σε 50 λιτρο ενυδρειο που αναφερει και ο φιλος παραπανω , μπορεις να αναπτυξεις και τα πιο δυσκολα φυτα με 2χ8 watt, απλες τ5.

• Like 1

Για να ισχύει κάτι τέτοιο που διάβασα στο χρήσιμα άρθρα φυτεμένου:

Αν γνωρίζουμε τα Lumen τότε πιο σωστά είναι:
Έως 30 Lumen/Lt Πολύ χαμηλός ως Χαμηλός φωτισμός
30-50 Lumen/Lt Μέτριος ως υψηλός φωτισμός
50-70 Lumen/Lt Υψηλός ως Πολύ υψηλός
>70 Lumen/Lt - Πολύ υψηλός (έως ακατάλληλος)

Για να ισχύει κάτι τέτοιο που διάβασα στο χρήσιμα άρθρα φυτεμένου:

Αν γνωρίζουμε τα Lumen τότε πιο σωστά είναι:

Πολύ σωστό αυτό που λες! Ίσως τελικά ειναι ο καλύτερος οδηγός για τον φωτισμό. Τα λούμεν δεν είναι η φωτεινότητα;

Δηλαδή μπορούμε να βρούμε τα Par από τα λουμεν και τα κελβιν?

και κάπου λεει ότι τα lumen είναι για ανθρώπους και τα par για φυτά...

Πρώτα φορά τα ακούω όλα αυτά βέβαια.... :hocky:

Έγινε επεξεργασία - rastafarian

Μας δέσανε με το απο πανω forum :lol:

Στην αναζήτηση του google μου βγήκε.... δεν είδα τι είναι ακριβώς...

χαχαχαχαχα.... :bigemo_harabe_net-76: :bigemo_harabe_net-76: :bigemo_harabe_net-76: :bigemo_harabe_net-76: :bigemo_harabe_net-76:  τωρα το είδα!!! τι θεός είμαι και γω...

Δηλαδή μπορούμε να βρούμε τα Par από τα λουμεν και τα κελβιν?

και κάπου λεει ότι τα lumen είναι για ανθρώπους και τα par για φυτά...

Πρώτα φορά τα ακούω όλα αυτά βέβαια.... :hocky:

Δεν ειναι τοσο απλό ...

Καθε λαμπα εχει και διαφορετικο par...

Παλι αλλο par εχει στα 10 cm νερου και αλλο στα 40 cm.

Δεν μπορεις να μετατρεψεις απλα τα λουμεν σε παρ.

Θελεις μηχανημα οπου και το μετραει πχ 

http://www.vividaquariums.com/p-9989-mq-200-par-meter.aspx

Ναι τα lumens και kelvin ειναι το πως τα αντιλαμβανεται ο ανθρωπος , τo par ειναι ο φωτισμος οπου εκμεταλευονται τα φυτα.

Έγινε επεξεργασία - nicpapa

Τα watt είναι η ηλεκτρική ισχύς, τι θα μας χρέωση η ΔΕΗ δηλαδή. Τα lumen είναι η φωτεινή ισχύς, πόσο φως παράγει δηλαδή η λάμπα. Τα kelvin έχουν σχέση με το πόσο μπορούν τα φυτά να εκμεταλλευτούν το φως που τους δίνουμε.

Αυτό που θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει είναι η "απόδοση" των λαμπτήρων μας. Δλδ πόσα lumen παράγει κάθε watt.

Χονδρικά ισχύει:

Λαμπτήρας πυρακτώσεως > 15 Lumen/Watt

Λαμπτήρας φθορισμού >  50 Lumen/Watt

Λαμπτήρας οικονομίας >  55 Lumen/Watt

Λαμπτήρας Led >   90 Lumen/Watt

Γιατί δεν κάνουν τα led για φυτεμένο;

• Like 1

Γιατι τα ετοιμα λεντ δεν κανουν,δεν ειναι σωστα και πεφτουν γρηγορα χωρις να το καταλαβεις.

Πρεπει να βαλεις σωστα λεντ τα οποια κοστιζουν λιγο παραπανω και επεισης θελει και πειραματισμο για να φτιαξεις κατι σωστο,με ψυχτρες κτλ.

Για τα par δεν έχω ξανακούσει αλλά ούτε νομίζω πως θα βοηθήσουν τον ενυδρεοφιλο. Θεωρητικά μπορεί να είναι πιο σωστή η χρήση τους αλλά στην πραξη;

Άρα τα λάθος led δεν κάνουν για φυτεμένο, όπως και οι λάθος λάμπες φθορισμού. Ένα σωστά μελετημένο σύστημα led, με ποιοτικά υλικά και όχι κινεζιές να υποθέσω πως μπορεί να υποστηρίξει ένα φυτεμένο ενυδρείο. Σωστά;

Και άρα με αυτούς τους 2 πίνακες είμαστε ψιλοεντάξει:

Λαμπτήρας πυρακτώσεως > 15 Lumen/Watt
    Λαμπτήρας φθορισμού >  50 Lumen/Watt
    Λαμπτήρας οικονομίας >  55 Lumen/Watt
    Λαμπτήρας Led >   90 Lumen/Watt

Ανάλογα τώρα και το βάθος του ενυδρείου.... περιπλέκεται η ιστορία αλλά τα βασικά είναι κάπως έτσι?

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...