Μετατροπή σε καπάκι Aquatlantis Aquadream 60 / 80 Το μόνο που διαφέρει είναι το μήκος και τα Watt της λάμπας 15 και 18 αντίστοιχα.
ΠΡΟΣΟΧΗ!
Οποιαδήποτε μετατροπή πρέπει να γίνει από έμπειρο ηλεκτρολόγο ή τεχνικό ώστε να τηρηθούν προδιαγραφές ασφαλείας και η στεγανότητα του καπακιού για αποφυγή ατυχημάτων.
Θα γίνει με δική σας ευθύνη, και πρέπει να γνωρίζετε ότι ακυρώνει την εγγύηση του ενυδρείου σας.Σ' αυτήν την μετατροπή:
α. Ανοίγεται το πλαστικό κάλυμα στην πάνω επιφάνεια του καπακιού το οποίο είναι κολλημένο με σιλικόνη βάζοντας στην σχισμή ένα αιχμηρό αντικείμενο και σηκώνοντας προσεκτικά για να μην σπάσει το καπάκι.
(Αφού ανοιχτεί πρέπει να καθαριστούν τα υπολείματα της σιλικόνης.)
β. Αφαιρείται το υπάρχον ballast (μετασχηματιστής) και το starter ξεβιδώνοντας την θήκη του από το πίσω μέρος.
(Καλό είναι να κρατήσετε την αδιάβροχη θήκη του starter, ώστε να μην υπάρχει άνοιγμα που θα μπορούσε να περάσει υγρασία, απλά πρέπει να κοπούν τα καλώδια από τις επαφές του)
γ. Στην θέση του μηχανικού Ballast, μπορούν να μπούν είτε 2 ηλεκτρονικά Ballast 20 Watt, ή ένα διπλό 20 Watt, εγώ προτίμησα τα 2 ανεξάρτητα, ώστε να μπορώ να ανάβω και να σβήνω τις λάμπες ξεχωριστά.
(Τα ηλεκτρονικά ballast δεν αναπτύσουν μεγάλες θερμοκρασίες και μπορούν να μπουν άνετα μέσα στο καπάκι και να σφραγιστούν).
Εγώ χρησιμοποίησα τον παρακάτω τύπο, με την διαφορά ότι ήταν 20 αντί 36 Watt, επειδή είναι φτηνά, ελαφρά και δεν θερμαίνονται σχεδό καθόλου.
(Κάτι τέτοιο απαιτει και την προσθήκη 2ου καλωδίου τροφοδοσίας ρεύματος, το οποίο είναι λίγο πολύπλοκο γιατί πρέπει να αντικατασταθεί και ο αδιάβροχος στυπτιοθλήπτης με μεγαλύτερης διαμέτρου).
δ. Στην επόμενη φάση πρέπει να περάσουν 2 αδιάβροχα ντουί ή μικρού μεγέθους Τ8 ή κανονικά Τ5.
Εγώ προτίμησα την λύση να βγάλω τα υπάρχοντα Τ8 από τις υποδοχές τους, ώστε να περάσω από τις ίδιες τρύπες τα καλώδια για την νέα λάμπα, ώστε να μην ανοιχτούν καινούργιες τρύπες και να διατηρηθεί η στεγανότητα.
ε. Για να στηριχθεί η λάμπα χρειάζεται ένας 2ος ανακλαστήρας, πάνω στον οποίο θα πιάσει με τα κλιπς η λάμπα και με την σειρά του θα βιδωθεί με μία βίδα στο μπροστινό μέρος της καμάρας που κάνει το νεύρο του καπακιού.
(Για να χωρέσει ο δεύτερος ανακλαστήρας πρέπει να τοποθετηθεί ανάποδα ο υπάρχων - το μεγαλύτερο μέρος προς τα πίσω, και πάλι ανάποδα ο νέος με το μεγαλύτερο μέρος προς τα πάνω.)
στ. Αφού τελειώσουμε τις καλωδιώσεις και την σύνδεση, δοκιμάζουμε το φωτισμό και μετά ξανακλείνουμε το κάλυμα βάζοντας σιλικόνη σε όλη την άκρη της υποδοχής του για να υπάρχει στεγανότητα.
ζ. Η τελική εικόνα αφού περαστούν τα ντουί στην δεύτερη λάμπα και πιάσει με τα κλιπς θα είναι κάπως έτσι:
Από κάτω:
κι από πάνω:
Με αυτήν την μετατροπή, συν 2 καλές λάμπες, μπόρεσαν να αναπτυχθούν ακόμα και δύσκολα φυτά σε δάφορα setup που πέρασαν από 2 δίδιμα ενυδρεία αυτού του τύπου.